Maandag 14/06/2021

BV-cultuur komt steeds meer onder vuur

CVP-voorzitter Marc Van Peel haalde het voorbije weekeinde uit naar 'de dans der bekende Vlamingen' van sommige andere partijen. Opmerkelijker is dat de VLD ook in eigen rangen krijgt af te rekenen met even scherpe kritiek op de 'parachutisten'.

alsemberg / brussel.

eigen berichtgeving

In de aanloop naar verkiezingen komt het er voor elke partij op aan het verschil te maken. Dat doe je met een boodschap en met mensen. Via een boodschap gaat dit steeds moeilijker sinds het pragmatisme de ideologie heeft verdrongen en de inhoudelijke verschillen tussen de traditionele partijen wat verwaterd zijn.

Partijen bedanken hun politieke rivalen tegenwoordig zelfs omdat ze hun ideeën overnemen. Volgens het axioma dat het origineel te verkiezen is boven de kopie, denken ze daar de vruchten van te zullen plukken. Zo feliciteert de CVP de liberalen en de socialisten met hun ontdekking van het centrum, waar de christen-democraten een patent op hebben. Agalev roept hoera over de rood-groene profilering van de SP en de Volksunie weet haar bestaansreden erkend in de 'Vlaamse' koers van de VLD.

De mensen dan maar. In zo'n klimaat zijn Bekende Vlamingen felbegeerde stemmentrekkers. De voorbije week scoorden vooral ID21 (Margriet Hermans, Flor Van Noppen en nu ook Frank Dingenen) en de VLD (Dirk Sterckx) met nieuwe BV's. Marc Van Peel kon niet nalaten daartegenover 'het verschil' te maken op de ledendag van de partij, zaterdag in Alsemberg. "Het is niet omdat je goed kunt zingen, dat je goed werk gaat leveren in het parlement", zei de CVP-voorzitter, die deze "dans der bekende Vlamingen" wat verbouwereerd gadeslaat. Hij gelooft niet dat dit "vedettendom" meer oplevert dan enkele dagen media-aandacht.

De CVP heeft nochtans niet nagelaten tijdens een voorbij vernieuwingscongres zelf een show op te zetten rond enkele verruimers. Wel bleek dat zij die echt politiek actief werden in de partij niet altijd bekend waren, en dat de bekenden niet steeds de grote stap willen zetten. Dokter Luc Beaucourt bijvoorbeeld wil enkel voluit gaan indien hij een verkiesbare plaats krijgt. Maar ondertussen zijn ze er bij de CVP ook achter gekomen dat Beaucourt niet echt een BV is. "We hebben het getest. Dat valt tegen", luidt het.

Heeft de CVP pech of is de partij principieel anti-BV? In elk geval liet Van Peel weten dat hij er niet mee gediend is dat BV's verwachten dat voor hen maar meteen 'de rode loper' (lees: verkiesbare plaats) wordt uitgerold. Bij de CVP moet je je strepen hebben verdiend in de partij, zoveel is duidelijk.

Ook de Antwerpse Jong-VLD haalde uit naar de "parachutisten" die VLD-voorzitter Guy Verhofstadt op de lijsten wil plaatsen, een verwijzing naar onder meer VRT-presentator Dirk Sterckx, die de tweede plaats op de Europese lijst ambieert. "We hebben niets tegen BV's maar ze moeten hun sporen binnen de partij verdiend hebben. Tegen een commerciële inpassing op bevel van de nationale partijtop zeggen wij duidelijk njet", zei voorzitter Eric Cryns. De voorzitter van de VLD-afdeling Groot-Antwerpen, Ludo Van Campenhout, schaarde zich achter de kritiek. Van Campenhout is een van de mensen die de Jong-VLD naar voren schuift voor een verkiesbare plaats. (SD)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234