Zondag 24/01/2021

Buurtscholen

In het basisonderwijs waren er ooit allemaal buurtscholen in dorpen, grotere gemeenten en zelfs steden. Die realiteit verdween onder invloed van diverse factoren: minder kinderen in bepaalde buurten (waardoor heel wat buurtscholen verdwenen), een grotere mobiliteit en de (nog altijd heersende) mentaliteit dat bepaalde scholen en/of netten beter zijn dan andere. Toch werd lange tijd gepoogd de tanende realiteit in stand te houden, onder meer door de politiek van de scholenvestiging, ingegeven door een openlijke of latente schoolstrijd: in de buurt van een bepaalde school moest zo nodig een school komen van een ander net.

In een breder kader geplaatst pasten al die buurtscholen in het concept van plaatsgebonden socialisering: hoe meer kinderen dichter bij huis school liepen, des te groter de kans op reële gemeenschapsvorming (dacht men) en/of op aansluiting bij de eigen ideologie. Dit concept was (is) op zijn beurt een uitbreiding van het dorpsverschijnsel, waarin de diverse leden op een bepaalde manier hecht samenklitten.

In het licht van deze overwegingen begrijp ik niet waarom men wil terugkeren naar dat vroegere concept. Niet alleen bergt het in zich de mogelijkheid van een weer opflakkeren van een ideologische strijd, het zal ook onverbiddelijk leiden tot de sluiting van een aantal 'buurtscholen', doordat bepaalde scholen of netten door ideologische omstandigheden en imago nu eenmaal beter geplaatst zijn om zich te profileren als de betere buurtschool (ik zie dit cliché onder een of andere vorm al verschijnen in de schoolreclames) en daardoor andere buurtscholen vrijwel leeg zullen zuigen. 'Wat we zelf doen, doen we beter': de Vlaamse politiek wentelt zich helaas, onder de vermomming van ondoordachte autocratie, meer en meer in een bekrompen zelfgenoegzaamheid en lijkt die bovendien een structurele gestalte te willen geven. Mijn Vlaandren he-eb ik hartlijk lief...

Dr. A.P. Deleersnyder, Assenede

Lange Wapper

In alle (of toch de meeste) persartikels over dit voor Antwerpen belangrijke project is er heel veel terechte kritiek. De vraag - maar geen eis - om dit Lange Wapperproject te herzien is dus aan de orde. Dat er "nog geen volksopstand tegen de Oosterweelverbinding is georganiseerd' (professor Allaert citerend, DM 31/5) komt mijn inziens doordat de stad Antwerpen, sedert de protestacties tegen de afbraak van de Koninklijke Stapelhuizen, de waakzame en kritische burger murw heeft geslagen. En blijft slaan: zie de houding vanuit het 'schoon verdiep' in verband met de geplande afbraak van het Zeemanshuis. Werk aan de winkel voor de stadsdichters, de bouwmeesters, de professoren... samen met de gewone mens - met inbegrip van de journalisten.

Luk Mestdagh, Borgerhout

Provincialisme

On- en misbegrepen? Hilde Kieboom verwoordt de mening van velen over de media in deze ondermaanse en, zeker op dat vlak, ondermaatse regio (DM 3/6). Noem het provincialisme, regionalisme, peu importe. Het staat haaks op een openheid waar dit land zo lang voor bekend was in het buitenland. Hierbij alvast mijn bijdrage aan een oproep om op zoek te gaan naar neologismen voor onze mis- en onbegrepen provincialistische navelstaarderij en nikszeggerij: imbecilisme, umbilicisme... Way to go, Hilde!

Rik Vanmolkot, Haasrode

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234