Dinsdag 31/01/2023

Buurtkinderen krijgen voorrang

Regels voor aanmelding op school worden opnieuw verfijnd

brussel l Zowel Antwerpen als Gent werkt een regeling uit die scholen toelaat om bij de aanmelding voorrang te kunnen geven aan kinderen uit de buurt. De bedoeling is paal en perk te stellen aan het 'kamperen' voor de schoolpoort. De aanpassing komt er met steun van alle politieke kleuren.

door tom cochez

Deze week nog buigt de commissie Onderwijs zich in het Vlaams Parlement over een amendement van de meerderheidspartijen op onderwijsdecreet XVIII. Dat amendement voorziet in de mogelijkheid om niet enkel voorrang te verlenen aan broers of zusjes en GOK-leerlingen (kinderen die vallen onder het decreet Gelijke Onderwijskansen), maar ook aan leerlingen uit de buurt.

Vooral in de stad is het inschrijven van nieuwe leerlingen geen sinecure. In de inschrijvingsperiode wordt er soms dagenlang gekampeerd om kinderen toch maar op de banken van de gewenste school te krijgen. Het imago van de scholen speelt daarbij een doorslaggevende rol. "Het absolute recht om een kind in te schrijven in eender welke school zorgt voor verdringingsmechanismen", zegt Antwerps onderwijsschepen Robert Voorhamme (sp.a). "Alleenstaande ouders die vaak niet kunnen kamperen voor de school of minder gefortuneerde mensen die zich geen 'jobstudent' kunnen veroorloven om voor hen te bivakkeren, kunnen niet meer in de school bij hen in de buurt terecht."

Maar er is meer dan enkel uitsluiting. Voorhamme: "De huidige situatie zorgt voor heel wat negatieve effecten. In de stad krijg je dagelijks een migratie van kinderen die van de ene kant van de stad naar de andere worden gebracht, met fileleed en alle negatieve effecten voor het milieu tot gevolg. Bovendien zorgt een buurtschool voor meer betrokkenheid. We zijn gewonnen voor 'open scholen' met meer betrokkenheid van de ouders en de buurt."

Het huidige GOK-decreet voorziet nu al in de verplichting om bij de inschrijvingen voorrang te verlenen aan broers en zussen. Scholen met een hoog aantal GOK-leerlingen kunnen bij de aanmelding ook prioriteit geven aan niet-GOK-leerlingen, en omgekeerd. Voorhamme: "Daaraan zou nu de mogelijkheid toegevoegd worden om in een bepaalde periode, voor die scholen die dat wensen, voorrang te verlenen aan kinderen uit de buurt. Het lokaal overlegplatform moet daar nog mee instemmen, maar op dat vlak zijn geen problemen te verwachten. De decretale aanpassing voorziet enkel in de mogelijkheid om prioriteit te geven aan buurtkinderen. Scholen worden er niet toe verplicht."

Zowel in Antwerpen als in Gent wil men, zodra het Vlaams Parlement heeft ingestemd, werk maken van de buurtscholen. "Politiek is er geen tegenkanting en onderwijsminister Vandenbroucke (sp.a) is ook voorstander", zegt Voorhamme. "Overleg met mijn Gentse collega leert me dat ook de Leiestad werk wil maken van buurtscholen."

Hoewel de prioriteit voor kinderen uit de buurt pas voor de komende inschrijvingsperiode is (begin 2009) is er haast bij de decretale aanpassing. "Hoe sneller het wetgevende werk rond is, hoe sneller de scholen zich kunnen voorbereiden op de nieuwe situatie", zegt de Antwerpse onderwijsschepen. "Het is belangrijk dat scholen die dat wensen zich bewust kunnen profileren als buurtschool."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234