Dinsdag 20/04/2021

Buurtbewoners mogen geen vuilniszakken buitenzetten als Obama komt

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Van 25 maart tot en met 5 april kondigt het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse (OCAD) in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en op Brussels Airport het dreigingsniveau 3 (niveau "hoog") af. Dat gebeurt onder meer wegens het bezoek van de Amerikaanse president Obama aan ons land en talrijke andere toppen in Brussel, zoals de Top EU-Afrika op 2 en 3 april. Er worden ook strenge maatregelen genomen. Zo mogen buurtbewoners op 26 maart bijvoorbeeld geen vuilniszakken buitenzetten. Volgens de Brusselse burgemeester Yvan Majeur kost een dergelijk evenement een half miljoen euro voor de stad.

Onder meer de politiediensten, Staatsveiligheid, Defensie, Justitie en het Crisiscentrum werken nauw samen om alles in goede banen te leiden. Dat meldden de betrokken diensten vandaag tijdens een persconferentie.

Tussen 20 maart en 3 april is België het gastland van verschillende Europese toppen en officiële bezoeken en zal ons land 130 delegaties ontvangen. Vanwege het hoge aantal 'niveau 3'-prominenten in die periode worden extra veiligheidsmaatregelen genomen. De bezoeken werden door de diensten maandenlang voorbereid, er worden verschillende perimeters geïnstalleerd en duizenden politieagenten gemobiliseerd.

"Geen aanwijzing voor aanslagen"
In het Brussels Gewest en op Brussels Airport wordt het dreigingsniveau opgetrokken van 2 (gemiddeld) naar 3 (hoog). "We hebben geen enkele aanwijzing gekregen dat er mogelijk aanslagen zouden gebeuren, niveau 3 is een logisch gevolg van het grote aantal vergaderingen en van de aanwezigheid van een aantal personen en hun landen van afkomst", aldus André Vandoren van OCAD.

President Obama komt -zonder zijn echtgenote Michelle- aan op 25 maart. Hij overnacht in Brussel in The Hotel en vliegt op 26 maart per helikopter naar Waregem, waar hij het Flanders Fields American Cemetary bezoekt. Vervolgens trekt hij naar het Justus Lipsius-gebouw in Brussel voor een Amerikaans-Europese top. De president eindigt zijn bezoek in de Bozar, waar hij een toespraak geeft voor 2.000 personen die door de Amerikaanse ambassade worden uitgenodigd.

"Realtime-info via Facebook en Twitter"
"Tijdens het bezoek van Obama zullen rond het hotel, Justus Lipsius en de Bozar perimeters worden afgezet", aldus Guido Van Wymersch van de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene. "De bewoners die in of rond die perimeter wonen, werden ingelicht per brief. Op 26 maart zijn bijvoorbeeld geen leveringen mogelijk en mogen er geen vuilniszakken worden buitengezet. De dag zelf zal de politie via Facebook en Twitter (@ZPZ PolBru) realtime-informatie geven." De korpschef roept nog op tijdens officiële bezoeken zo veel mogelijk het openbaar vervoer te gebruiken.

De politiediensten van Brussel en Waregem, waar president Obama op 26 maart het militair kerkhof zal bezoeken, benadrukken nog dat hard gewerkt zal worden om de steden zo leefbaar mogelijk te houden voor de burgers tijdens de bezoeken.

Milquet: "We gaan financieel proberen helpen"
Het kostenplaatje voor de officiële bezoeken wordt gedragen door verschillende diensten, aldus minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet. "We beseffen echter dat met dergelijke bezoeken veel extra geld en manschappen gepaard gaan. In de begroting is niet voorzien om vanuit de regering financiële steun te bieden, maar indien mogelijk gaan we wel proberen te helpen."

Politie op Brussels Airport. (Archieffoto) Beeld PHOTO_NEWS
Politie op Brussels Airport. (Archieffoto)Beeld PHOTO_NEWS
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234