Woensdag 30/11/2022

Antwerpen

Buurtbewoners laten werken aan Gedempte Zuiderdokken stilleggen

Zo moet het nieuwe park op de Gedempte Zuiderdokken eruitzien. Beeld kos
Zo moet het nieuwe park op de Gedempte Zuiderdokken eruitzien.Beeld kos

De op één na grootste werf van Antwerpen ligt stil. Twee buurtbewoners hebben een zaak aangespannen tegen de bouw van de ondergrondse parking aan de Gedempte Zuiderdokken, en dit tot grote onvrede van de stad.

Ann Van den Broek

Twee buurtbewoners hebben ervoor gezorgd dat de werken aan de ondergrondse parkeergarage aan de Gedempte Zuiderdokken per direct zijn stilgelegd. De Raad voor Vergunningsbetwistingen nam die beslissing bij hoogdringendheid om te voorkomen dat de sleuf in de Verviersstraat definitief wordt uitgegraven.

De Verviersstraat is een zijstraat van de Waalse Kaai, een van de twee lange zijden van de bekende Gedempte Zuiderdokken. De twee wonen in die straat en hadden klacht ingediend omdat ze niet willen dat de uitrit van de ondergrondse garage, die plaats moet bieden aan tweeduizend wagens, daar uitkomt.

De aanleg van de parking is de eerste fase in de heraanleg van de hele site, waarvoor ongeveer 25 miljoen euro is voorzien en waarvan de oplevering voorzien is voor 2023. Na de werken aan de Noorderlijn, waarvoor de Leien momenteel in twee zijn geknipt, is het de grootste en meest prestigieuze werf van de stad.

Schepen voor Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) betreurt het stilleggen van de werken dan ook zeerste. Niet alleen omdat dit veel geld en tijd kost, zegt hij, "het is ook erg betreurenswaardig dat het individuele belang van twee bewoners op deze manier primeert op een groot maatschappelijk belang." Kennis verwacht dat de rechter eind deze week zal beslissen of de werken al dan niet kunnen worden hervat.

Onwettige vergunning

De klacht van de twee bewoners is niet de enige die momenteel loopt tegen de werken aan het bekende plein. Ook buurtvereniging Open Zuid Open, dat drie bewoners van de Vlaamse Kaai verenigt, heeft ook een procedure lopen bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Zij vragen echter uitdrukkelijk niet om de werken te laten stilleggen. Voor Open Zuid Open gaat het om een principekwestie, zegt woordvoerder Inge De Bisschop.

"Wij zijn niet tegen een parking en al helemaal niet tegen een park", benadrukt zij. "Het enige wat wij willen, is dat het er komt op wettelijke gronden. Anders is dit een precedent voor heel Vlaanderen."

Volgens Open Zuid Open heeft de Raad van State in 2006 namelijk al bevestigd dat de bestemmingswijziging van de Gedempte Zuiderdokken van parkzone naar gewone publieke ruimte onwettig is verlopen. "Wij willen nu weten van de rechter of hij inderdaad toestaat dat er onwettig gebouwd wordt in parkgebied. En als hij oordeelt dat het ruimtelijk uitvoeringsplan toch correct is gewijzigd naar gewone publieke ruimte, dan is onze vraag of het zomaar kan dat daar een privéparking wordt gebouwd die zal worden uitgebaat door een privéfirma."

De eerste zitting van de Raad voor Vergunningsbetwistingen was afgelopen vrijdag. Uiterlijk over vier weken zou de raad een uitspraak moeten doen. "Het is de enige hefboom die we hebben om ervoor te zorgen dat er straks ook daadwerkelijk een park komt", zegt De Bisschop. "Er is namelijk nergens in de meerjarenbegroting geld voorzien voor de aanleg van dat park. Momenteel bouwt men een parking onder het mom van een park. Als dat in Antwerpen wordt toegelaten, dan kan het straks overal."

Schepen Koen Kennis doet de bezorgdheden van De Bisschop af als 'een fabel'. "Wij hebben juridisch alles laten checken en wij zijn er zeker van dat onze vergunningen in orde zijn. En waar dat verhaal over het geld vandaan komt, weet ik niet. Maar ik garandeer u dat we al de nodige middelen hebben laten vastleggen zodat het volgende stadsbestuur de werken volledig kan uitvoeren."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234