Dinsdag 19/01/2021

Buurtbelasting

'Buurtbelasting' krijgt goede punten

► De Vlaamse overheid wil mensen aanmoedigen om naar steden zoals Antwerpen te verhuizen.Beeld BELGAIMAGE

De Vlaamse meerderheidspartijen willen wonen in de stad promoten door belastingtarieven te laten verschillen per wijk. Experts zijn positief. 'Al is er meer nodig om de Vlaming naar de stad te lokken.'

In de toekomst moeten we allemaal dicht bij elkaar gaan wonen, knus in het centrum van dorpen en steden. Makkelijker gezegd dan gedaan, want een optrekje in hartje Gent of Antwerpen is niet voor ieders portemonnee weggelegd.

Daarom willen de Vlaamse meerderheidspartijen werk maken van een decreet dat lokale besturen in staat stelt de gemeentelijke belasting op een woning te laten variëren van buurt tot buurt. Volgens initiatiefnemer Rik Daems (Open Vld) zouden sommige bewoners zo in het beste geval 500 tot 1.000 euro per jaar uitsparen.

Jan Leroy, directeur van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG), betwijfelt of Vlamingen voor een paar honderd euro zullen willen verhuizen. Of het financiële voordeel voldoende groot zal zijn, is nog maar de vraag.

Apothekersweegschaal

Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck merkt op dat geïnteresseerde kopers rekening houden met zo'n verlaging en dan al snel een hoger bod zullen uitbrengen. "Als de vraagprijs al niet opgeslagen zal zijn, want dat riskeer je natuurlijk ook", zegt Marc Dillen, directeur-generaal van de Vlaamse Confederatie Bouw.

Dillen vraagt zich vooral af hoe zal worden bepaald wie korting krijgt. "Op basis van welke factoren ga je een gebied afbakenen? Hoe objectief zullen die zijn? Daar zal toch een apothekersweegschaal voor nodig zijn. Bovendien loop je het risico dat op termijn ruimtelijke plannen niet meer objectief kunnen worden vastgesteld."

De nabijheid van openbaar vervoer, winkels of crèches zou een rol kunnen spelen. Al is het de vraag waar je de grens trekt. Ergens zal iemand de volle pot betalen, terwijl zijn buurman er goedkoper afkomt. Dat gelijkheidsbeginsel kan volgens de VVSG problemen geven. "Die ene buur die net buiten het centrum valt, zal misschien naar de rechtbank stappen", aldus Leroy.

Bouwmeester Van Broeck wuift het gelijkheidsbeginsel weg. "Nu betaalt de staat twee of drie keer zoveel kosten aan woningen in afgelegen gebied. Het strooien van de weg is er per hoofd veel duurder. Wonen in een villa in een buitenwijk is pokkeduur, maar de overheid past het verschil bij en de sukkels in de stad blijven achter. Nu het gelijkheidsbeginsel aanhalen om dit plan af te schieten, is kafkaiaanse mierenneukerij. En die mogen we geen voorrang geven op het gezond verstand - zoals nu vaak gebeurt."

Van Broeck beseft wel dat het bepalen van de objectieve regels een lastig karwei is. "Maar geef gemeenten die bestuurlijke vrijheid, dan komt het wel goed. Ik vind het vooral positief dat de regering in deze richting denkt. Het is niet dé oplossing - die bestaat dan ook niet - maar wel een goed begin. Ik denk dat je ook met premies moet durven in te zetten op centrumsteden. Als je met je woning in een ver afgelegen verkaveling mee de ellenlange files veroorzaakt, verdien je niet dezelfde renovatiepremie als iemand die vlak bij goed openbaar vervoer woont."

Hoogbouw

De Confederatie Bouw vindt het fiscale duwtje in de rug geen slecht idee, maar ziet toch meer heil in een grondige screening van ruimtelijke uitvoeringsplannen. "Verdichting wordt vaak onmogelijk gemaakt door stedenbouwkundige voorschriften die bijvoorbeeld hoogbouw verbieden. Kijk die eens grondig na en beslis om extra bouwlagen toe te laten in bepaalde wijken", zegt Dillen.

Ruimte in de stad is er in ieder geval nog voldoende. "In Brussel wonen er 7.000 mensen per vierkante kilometer, een derde van de dichtheid in Parijs - waar de dichtheid weliswaar té hoog is", weet Van Broeck. "Wat het ideale getal is, valt op voorhand niet te zeggen. Maar er is genoeg overschot om te evolueren naar een hoger aantal gezond verdichte kernen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234