Vrijdag 10/07/2020

Buurt woedend over weekendverlof 16-jarige moordenaar

Minder dan vijf maanden nadat hij er zijn negenjarige buurmeisje vermoordde, is Steven M. (16) opnieuw gesignaleerd in de wijk waar dat gebeurde. Een Kortrijkse jeugdrechter besliste onlangs om hem vrije weekends toe te kennen. Buurtbewoners protesteerden zaterdagavond met een fakkeltocht langs het traject waar Thalita Delmeiren op 30 juni van dit jaar werd meegelokt, om uiteindelijk te worden gewurgd.

Avelgem / Brussel

Eigen berichtgeving

Douglas De Coninck

De manier waarop de ouders het te weten kwamen, is al een verhaal op zich, zegt buurman en fakkeltochtorganisator Rik Hooreman. "Ze moesten het vernemen van iemand in de straat. Zo van: 'Ah, wist ge dat nog niet? We hebben Steven gisteren teruggezien. Hij zat in de auto van zijn moeder, die hier voorbij reed.' De ouders hebben het verlies van Thalita nog lang niet verwerkt. Wij leven in een kleine woonkern en het kan weinig gescheeld hebben of de ouders kwamen zelf oog in oog te staan met de moordenaar, die ze dachten dat hij opgesloten was. Niemand kan ons trouwens vertellen sinds wanneer de dader vrije weekends krijgt. Hij werd drie weken geleden voor het eerst opgemerkt. Mogelijk loopt hij al langer vrij rond."

Hoe lang wil ook het Kortrijkse parket niet verduidelijken. Steven M. is minderjarig en om die reden hoeft geen enkele mededeling over het dossier te worden verwacht, zo luidt het. Na de moord werd M. overgebracht naar de gesloten jeugdinstelling in Mol. Voor zover bekend, mag hij sinds enige tijd het weekend doorbrengen bij zijn oom. Die woont in Kruishoutem. Het is niet duidelijk of hem toegelaten werd zijn moeder te gaan opzoeken. Hoewel gemeden door haar buren, woont zij nog steeds in de Sint-Amandswijk in Kerkhove, waar de moord gebeurde.

M. stond in de wijk al langer bekend als een kleine zonderling. Twee jaar geleden gooide hij een fles terpentijn in het gezicht van Thalita Delmeiren. Dat liep goed af, maar van de door haar ouders verhoopte 'maatregelen' kwam niets terecht. In eerste reacties op de moord lieten familieleden zich ontvallen dat "Thalita waarschijnlijk nog zou leven als men toen had opgetreden".

Op de voorlaatste dag van het schooljaar, een woensdagnamiddag, was Thalita vermist. Buurtbewoners zochten urenlang de hele wijk af, en Steven M. hielp hen toen nog. Even voor middernacht werd haar lijk teruggevonden vlakbij het huis van de moeder van M. Diezelfde nacht legde hij bekentenissen af. Hij had het meisje meegelokt naar huis, had haar gewurgd en het lichaam naar buiten gesleept. Over zijn motieven is tot op heden weinig of niets bekend.

De ouders en hun advocaat zeggen weinig te weten over het verloop van het onderzoek. Ze hebben er al maanden al niets meer over gehoord. Een verzoek om inzage te krijgen in het dossier werd onlangs afgewimpeld. "En nu dit nog eens", zegt Hooreman.

Zaterdagavond namen in Kerkhove zo'n 350 mensen deel aan een fakkeltocht langs het traject waar M. vijf maanden geleden zijn slachtoffertjes meelokte. De actie was enkele weken geleden gepland, nog voor bekend raakte dat M. "opnieuw in de buurt is". De manifestatie, die begon aan het ouderlijk huis van het meisje, verliep sereen. In een van de toespraken werd wel felle kritiek geuit op de Kortrijkse jeugdrechter. "Thalita moet sedert 30 juni nooit meer op weekend gaan", klonk het.

Pol Vandewalle van de vereniging Ouders van Vermoorde Kinderen zei dat de zaak niet zo uniek is als ze lijkt. Hij wil dat ouders in gevallen als dit ten minste vooraf worden ingelicht over de mogelijkheid dat ze op straat oog in oog komen te staan met de moordenaar van hun kind. Eric Geijsbregts, de vader van het vermiste meisje Nathalie, was eveneens op de fakkeltocht aanwezig.

Justitieminister Marc Verwilghen (VLD) wou dit weekend niet reageren op de beslissing van de Kortrijkse jeugdrechter. Hij zegt zich zich niet te willen mengen in het verloop van het gerechtelijke onderzoek. Verwilghen stelde onlangs een plan voor een wetswijziging ten aanzien van jeugdige delinquenten voor. Hij wil dat er kinderrechters komen die een aantal van de nu aan de bijzondere jeugdzorg toevertrouwde jongeren kunnen berechten.

'De ouders moesten het vernemen van iemand in de straat. Zo van: Ah, wist ge dat nog niet?'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234