Donderdag 02/12/2021

Update

"Bussen laten rijden naar Rock Werchter was bewuste keuze vakbonden": verder vooral hinder aan de kust en regio Turnhout

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

De extra bussen die De Lijn dezer dagen vanuit de stations van Leuven en Aarschot inzet van en naar Rock Werchter zijn volgens plan uitgereden. Volgens de Leuvense vakbondssecretaris Ronnie Danckaert (ACOD) is dat een bewuste keuze geweest, die de vakbonden in onderling overleg gemaakt hebben. Verder zijn deze ochtend "beduidend meer bussen uitgereden dan de vorige dagen", zo meldt de vervoersmaatschappij op haar derde stakingsdag. In de regio Turnhout en aan de kust is de hinder het grootst.

De vakbonden van De Lijn voeren ook morgen nog actie tegen het voorstel van de nieuwe cao. Net als de voorbije dagen ondervinden de reizigers ook vandaag de nodige hinder.

In de regio Mechelen is deze namiddag ongeveer 90 procent van de bussen uitgereden. Ook in Antwerpen-stad gaat het vandaag beter dan de afgelopen dagen: iets meer dan de helft van de bus- en tramchauffeurs is daar aan de slag. Ten noorden van Antwerpen (Kalmthout, Kapellen, Ekeren) rijdt ongeveer de helft, in de regio Turnhout maar een kwart.

In Gent en omgeving verloopt het bus- en tramverkeer vandaag beter dan de voorbije dagen. Het merendeel van de ritten op de streeklijnen wordt gereden. Op het tramnet rijden de lijnen 1 en 4 (UZ-Muide) om de 15 minuten, lijnen 2 en 4 (Moscou-Muide) rijden met een frequentie van 30 minuten. Ook de buslijnen 3, 5, 6, 9 rijden om de 30 minuten. De lijnen 17/18 en 38/39 rijden niet. De stadslijnen die wel uitrijden, beëindigen hun dienst tussen 19.30 uur en 21 uur. De hinder in de rest van de provincie Oost-Vlaanderen is beperkt.

Ook in West-Vlaanderen is de dienstverlening vandaag minder verstoord dan tijdens de voorbije dagen. Momenteel rijden er ongeveer 30 procent van de Kusttrams. In Oostende rijdt de helft van de stadslijnen. Er is na de middag wel hinder op het Brugse stadsnet.

In Limburg is er niet al te veel hinder. Op een aantal lijnen rijden er minder bussen dan gewoonlijk.

Slechts een op de vijf kusttrams is deze ochtend uitgereden. Verwacht wordt dat de situatie deze namiddag beter zal zijn. Beeld belga
Slechts een op de vijf kusttrams is deze ochtend uitgereden. Verwacht wordt dat de situatie deze namiddag beter zal zijn.Beeld belga

Rock Werchter

In Vlaams-Brabant zijn zowat twee op de drie chauffeurs uitgereden. Er is plaatselijk sterke hinder voor de reizigers, onder meer in Leuven. Het busverkeer naar Rock Werchter loopt wel zoals voorzien. Volgens de Leuvense vakbondssecretaris Ronnie Danckaert (ACOD) is dat een bewuste keuze geweest, die de vakbonden in onderling overleg gemaakt hebben.

"We hebben onze goede wil willen tonen ten aanzien van de vele duizenden festivalgangers onder meer omdat het hier om jonge mensen gaat die potentiële klanten zijn om het openbaar vervoer te gaan gebruiken. We hebben daarom de chauffeurs, die zich hiervoor overigens vrijwillig hebben opgegeven, en de bussen niets in de weg willen leggen. De extra bussen voor Rock Werchter zijn bovendien een jarenlange traditie die ook bij de chauffeurs goed ingeburgerd is", aldus Danckaert.

De Leuvense vakbondssecretaris wijst er in dit verband op dat de staking normaliter al 14 dagen geleden gepland geweest was. "Wij hebben de actie bewust tot dit weekend uitgesteld omdat we de jongeren niet wilden storen tijdens hun examens".

Dat de staking ook in Vlaams-Brabant op zaterdag nog zeer goed opgevolgd werd heeft volgens Danckaert veel te maken met een sms die de nationale directie van De Lijn aan alle chauffeurs gestuurd heeft en waarin de vakbonden beschuldigd werden van het verspreiden van leugens over de cao-onderhandelingen. "We hebben hierop de kritiek van de directie punt voor punt weerlegd en hun eigen leugens ontmaskerd. Dat bericht aan de chauffeurs heeft veel kwaad bloed gezet. Gisteren zijn in Vlaams-Brabant slechts 15 procent van de bussen uitgereden wat uitzonderlijk is. De woede bij de werknemers zit duidelijk zeer diep", aldus Ronnie Danckaert.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234