Woensdag 22/09/2021

NoordstationUpdate

Bussen De Lijn kunnen weer onder Brussel-Noord parkeren, maar reizigers worden er nog niet opgepikt

Transitmigranten in het Noordstation. Beeld Marc Baert
Transitmigranten in het Noordstation.Beeld Marc Baert

De bussen van De Lijn kunnen vrijdagavond weer onder het station Brussel-Noord parkeren, nu het station ontruimd is. De transitmigranten die er verbleven, werden naar Brusselse daklozencentra gebracht. Voorlopig worden er wel nog geen reizigers opgepikt. Daarvoor blijft het wachten op groen licht van de politie en de afronding van de reinigingswerken.

De afgelopen weken kwam er weer heel wat kritiek op de transitmigranten in het Brusselse Noordstation. Het ging van kwaad naar erger toen er geruchten circuleerden over een uitbraak van tuberculose, schurft en malaria onder de mensen die er verblijven. Die geruchten werden vrij snel de kop ingedrukt door hulporganisatie ‘Dokters van de Wereld’. Maar de buschauffeurs wilden toch niet meer stoppen aan het Noordstation.

Minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) zou het probleem oplossen, zei ze vrij snel nadat de media bleven berichten over de wantoestanden. En ze klopt zich nu op de borst. “Ik ben zeer blij met deze belangrijke doorbraak. We geven het Noordstation nu terug aan de pendelaars en de reizigers. Een treinstation is geen opvangcentrum. De omstandigheden waren niet menselijk, noch voor transitmigranten, noch voor de reizigers en mensen die er moesten werken.” De Block is tevreden dat er geen politieactie nodig was.

Medewerkers van Fedasil, de organisatie die instaat voor de opvang van kandidaat-vluchtelingen, zullen de transitmigranten correcte informatie bezorgen op maat over de Belgische asielprocedure en een vrijwillige terugkeer naar hun land. “We kijken in eerste instantie naar kwetsbare personen zoals alleenstaande vrouwen, families met kinderen en personen met medische of psychische noden”, aldus De Block. Migranten die één van de twee keuzes overwegen, krijgen opvang in het netwerk van Fedasil. “We geven die mensen een kans, maar ze moeten die ook grijpen. Wie terugkeert naar het Noordstation zal door de politie worden opgepakt en opgesloten in een gesloten centrum met oog op terugkeer”, aldus De Block nog.

Politieactie

Volgens de kabinetschef van burgemeester Clerfayt was de politie van de zone Brussel-Noord van plan vanaf 11 uur te evacueren om tot een reiniging over te kunnen gaan. Samusocial en het Rode Kruis hebben daarop geanticipeerd door de transmigranten naar verschillende locaties over te brengen.

Hij sluit ook niet uit dat de timing van de operaties kan zijn beïnvloed door de arrestatie van mensensmokkelaars met 35 migranten donderdagavond aan de grensovergang in Sterpenich, aan de grens met Luxemburg. Het kabinet van Brussels minister-president Rudi Vervoort spreekt dat tegen. Dit werd immers al sinds eind april voorbereid en de humanitaire kant was doorslaggevender om het juiste ogenblik te bepalen. Er moest zekerheid zijn dat de transmigranten tijdelijk een dak boven het hoofd hebben.

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) wijst op de samenwerking tussen hemzelf, minister De Block, het gewestelijk en het lokale niveau “om een structurele oplossing te vinden voor het groeiende humanitaire en sanitaire probleem”. De federale politie en de spoorwegpolitie blijven in het station aanwezig om een terugloop te vermijden.

De humanitaire hub in het Noordstation blijft tot 25 mei aanwezig. Dan staat zijn verhuis geprogrammeerd.

De Lijn mogelijk dit weekend terug in Noordstation, MIVB zaterdagochtend

Nu de transmigranten het Noordstation in Brussel verlaten hebben, bereidt De Lijn een terugkeer naar de haltes onder het station voor. Vrijdagavond zullen de bussen, in afwachting van hun vertrek, alvast kunnen parkeren onder het station.

Maar er worden nog geen reizigers opgepikt aan de halte Brussel-Noord, zo beklemtoont De Lijn. Voor de reizigers verandert er vrijdag dus niets. “Daarvoor is het nog altijd wachten tot de schoonmakers klaar zijn met hun werk en op de toelating van de politie”, klinkt het bij de vervoersmaatschappij.

De Lijn zegt “zo snel mogelijk” weer gebruik te willen maken van de reizigershaltes aan het station Brussel-Noord. Mogelijk zal dat al dit weekend het geval zijn, maar absolute zekerheid daarover is er niet. “Momenteel kunnen we daar nog geen tijdstip op plakken. Van zodra we meer weten, zullen we onze reizigers daarvan op de hoogte brengen via onze website, de media en de sociale media.”

De buslijnen 61 en 20 van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB doen vanaf zaterdagmorgen opnieuw hun haltes onder het Noordstation aan, zo heeft een woordvoerster van de Brusselse vervoersmaatschappij laten weten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234