Maandag 06/12/2021

Bush zegt Schröder wacht aan

De oude en vermoedelijk nieuwe Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Joschka Fischer, wil nog voor het einde van de maand naar Washington trekken om te proberen schade te herstellen. De relaties tussen de voormalige boezemvrienden VS en Duitsland zijn immers op een historisch dieptepunt beland. Kanselier Schröder is zodanig in ongenade gevallen dat George W. Bush hem nog steeds niet gefeliciteerd heeft met zijn stembuszege. Bush weigerde zelfs om aan de telefoon te komen toen Schröder aan de lijn hing.

Brussel / Berlijn

Eigen berichtgeving

Frank Schlömer

'Joschka moet puin ruimen' is de algemene tendens in de Duitse media en hij zal daarbij de hulp krijgen van de Britse premier Tony Blair, die in het Witte Huis een goed woordje voor de Duitsers zal doen. Dat is alvast het resultaat van het blitzbezoek dat Gerhard Schröder dinsdag aan Londen bracht, zijn eerste buitenlandse trip na de spannende verkiezingszondag.

Blair geldt momenteel als de trouwste vriend van de Amerikanen, maar hij kan het ook goed vinden met Gerhard Schröder. Over hun recente gesprek hebben ze echter niets willen lossen, maar men weet natuurlijk dat het vooral over Irak ging en de fundamentele meningsverschillen daarover tussen enerzijds Berlijn en anderzijds Londen en Washington. Er is nog geen concreet scenario hoe de bemiddelingspogingen van Blair zal verlopen, maar hij is er in elk geval toe bereid.

Ook Fischer wil zo snel mogelijk naar Washington om gebroken potten te lijmen. Zijn kaarten in de VS liggen alvast beter dan die van Schröder, die George W. Bush zelfs niet meer aan de lijn krijgt. Volgens de gezaghebbende krant Wall Street Journal wilde Bush onlangs niet naar de telefoon komen toen Schröder belde, zo boos is hij. Nochtans heeft Schröder al een paar stappen in richting verzoening gedaan, maar het mocht niet baten.

De koudegolf in de bilaterale relaties is ontstaan door de hardnekkige weigering van Schröder om mee te stappen in een mogelijke aanval van de VS tegen Irak en door de vergelijking die justitieminister Herta Däubler-Gmelin zou gemaakt hebben tussen Hitler-methodes en het optreden van Bush. Schröder heeft meteen een verontschuldigingsbrief geschreven, maar daar is geen atwoord op gekomen, hoewel de brief begon met 'Dear George'.

Ook het feit dat Däubler-Gmelin geen minister meer zal zijn in het nieuwe kabinet-Schröder heeft geen indruk gemaakt in het Witte Huis, evenmin als een andere stap van Schröder. SPD-fractieleider in de Bondsdag Ludwig Stiegler is gedegradeerd tot gewone volksvertegenwoordiger, nadat hij Bush had vergeleken met een Romeinse keizer die de wereld benadert alsof het om zijn 'kolonies' gaat.

Schröder hult zich nu in stilzwijgen over de hele zaak, maar vlak voor de verkiezingszondag heeft hij nog gezegd: "Als vrienden kun je het met elkaar oneens zijn zonder zware gevolgen, al de rest lijkt op onderwerping en daarvoor ben ik niet geschikt." Dus moet het geheime wapen Joschka weer worden bovengehaald.

Hij heeft een goed en permanent contact met zijn VS-collega Colin Powell, die hem persoonlijk met zijn verkiezingsoverwinning heeft gefeliciteerd. Tijdens de verkiezingscampagne is Fischer twee keer over en weer naar New York geweest om de Verenigde Naties toe te spreken en telkens heeft hij een gesprek met Powell gehad. Via Powell zal Fischer nu proberen om president Bush weer gunstig te stemmen.

Het zal een harde job worden want de 'haviken' rond Bush willen dat Duitsland in het stof gaat liggen. Dick Cheney (vice-president) Condoleezza Rice (veiligheidsadviseur) en Donald Rumsfeld (Defensieminister) hebben gezegd dat Schröder de relaties met de VS 'vergiftigd' heeft en zij hebben stuk voor stuk in het Witte Huis meer invloed dan de 'duif' Colin Powell.

Relaties tussen Duitsland en Verenigde Staten op historisch dieptepunt sinds WOII

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234