Vrijdag 05/06/2020

Bush verlamt strijd tegen HIV

SP.A-kamerlid Inga Verhaert: 'Amerikaans fundamentalisme treft zwakste vrouwen en kinderen'

Internationale organisaties die in ontwikkelingslanden informatie verstrekken over abortus en condoomgebruik krijgen sinds het aantreden van president Bush geen geld meer van de Verenigde Staten. Deze Amerikaanse politiek dreigt de strijd tegen aids te verlammen.

Het was voormalig president Ronald Reagan die besliste om geen geld meer te geven aan internationale organisaties die in ontwikkelingslanden informatie verstrekken over abortus. Officieel werd deze maatregel omschreven als de Mexico City Policy, genoemd naar een internationale bevolkingsconferentie die in 1982 in de Mexicaanse hoofdstad plaatsvond. Tegenstanders spreken van de Global Gag Rule - gag betekent zowel 'grap' als 'mondprop'. Reagans opvolger Bill Clinton maakte de Global Gag Rule ongedaan maar toen George W. Bush zijn intrek nam in het Witte Huis, werd de regel weer ingevoerd.

Dat gebeurde via een officieel memorandum van 22 januari 2001 dat gericht was aan de directeur van USAid, de ontwikkelingsorganisatie van de Amerikaanse overheid. "Het is mijn overtuiging dat belastinggeld niet kan worden aangewend voor het aanmoedigen of uitvoeren van abortussen", schreef Bush, "noch in de Verenigde Staten, noch in het buitenland."

Door de Global Gag Rule zagen de belangrijkste internationale organisaties die in ontwikkelingslanden aan familie-planning doen hun fondsen wegsmelten. Het gaat om VN-instanties en ngo's die zich bezighouden met seksuele en reproductieve gezondheidszorgen en zich al jaren toespitsen op de preventie van aids. Zo verloor het bevolkingsfonds van de Verenigde Naties (UNFPA) sinds 2002 34 miljoen dollar. Ook de International Planned Parenthood Federation (IPPF) verloor sinds het Bush-memorandum een kwart van haar fondsen. IPPF weigert de Global Gag Rule evenmin te onderschrijven waardoor de VS hun jaarlijkse dotatie van 20 miljoen dollar introkken. Het feit dat president Bush de geldkraan dichtdraaide, had zeer concrete gevolgen: verschillende Afrikaanse klinieken moesten hun deuren sluiten. Ook de distributie van condooms in Afrika verloopt erg problematisch. Een Afrikaanse man beschikt gemiddeld over slechts drie condooms per jaar.

Uit protest tegen de Mexico City Policy kwamen onlangs 130 parlementariërs uit negentig landen samen in Straatsburg. Een van hen was SP.A-kamerlid Inga Verhaert. Volgens haar is het Bush-beleid niet enkel destructief, maar ook contraproductief. "Deze politiek resulteert niet in mínder maar in méér abortussen. Doordat er minder toegang is tot voorbehoedsmiddelen, zijn er meer ongewenste en risicovolle zwangerschappen, meer illegale en onveilige abortussen, meer moedersterfte. Kinderen blijven verweesd achter, niet zelden gedoemd om hetzelfde lot als hun moeder te ondergaan. Bush werpt zich op als de grote verdediger van normen en waarden, maar zijn ideologische oorlog heeft desastreuze gevolgen voor 's werelds meest kwetsbare vrouwen en kinderen. Het zijn deze mensen die de prijs betalen voor Bush' electorale profijt bij religieus rechts in de Verenigde Staten." Verhaert wijst erop dat er wereldwijd 23 miljoen ongewenste zwangerschappen zijn.

De conferentie in Straatsburg resulteerde in een plechtige oproep om de financiële bres die Bush in de reproductieve gezondheidszorg heeft geslagen, zo veel mogelijk te dichten. Zo is er dringend 150 miljoen dollar nodig voor de aankoop van voorbehoedsmiddelen en de opleiding van gekwalificeerd medisch personeel.

Maar Inga Verhaert sluit niet uit dat het religieus conservatieve gedachtegoed verder zal oprukken, ook in Europa. "De meest agressieve pro-life-groepen in de VS zitten bijzonder goed bij kas en financieren maar wat graag hun nog relatief kleine zusterorganisaties in Europa. Wat vrouwen in West-Europa vandaag als vanzelfsprekende opties in hun seksueel en reproductief leven beschouwen, is niet voor altijd verworven."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234