Vrijdag 12/08/2022

Bush struikelt over EU-verbod op genetisch gemanipuleerde gewassen

'Ggo's nodig in gevecht tegen de honger'

Brussel / Washington

Eigen berichtgeving

VS-president Bush verweet gisteren de EU dat haar moratorium op genetisch gemanipuleerde gewassen (ggo's) de wereldwijde strijd tegen honger in gevaar brengt. Niet waar, repliceerde de Europese Commissie, die er fijntjes op wees dat Europa nog altijd zeven keer meer ontwikkelingshulp biedt dan de VS.

De biotechnologie is de deus ex machina voor de aanhoudende voedselschaarste in de ontwikkelingswereld. Dat is de stelling die de VS-regering de voorbije dagen afleverde op een driedaagse conferentie van specialisten en landbouwministers uit 120 landen in het Californische Sacramento. Kort samengevat: als het Zuiden investeert in ggo's zou het gewassen met een grotere opbrengst produceren, die bovendien beter bestand zijn tegen de vaak barre weersomstandigheden. Dat het niet zover komt is volgens de Amerikanen de schuld van Europa en zijn invoerverbod op ggo's. Veel Afrikaanse landen weigeren ggo's te produceren omdat ze daarmee hun uitvoer naar Europa in gevaar brengen. Tegelijkertijd weigeren ze de import van gemanipuleerde Amerikaanse voedselproducten.

Op de conferentie in Sacramento was VS-president Bush het minst omzwachteld in zijn uitspraken. Hij riep in scherpe bewoordingen de EU op het moratorium op de invoer van genetisch gemanipuleerde gewassen in te slikken. Het was het voorlopige hoogtepunt in een conflict dat aansleept sinds 1998, het jaar waarin het invoerverbod werd ingesteld. Bush: "Terwille van een continent dat bedreigd wordt door hongersnood, maan ik de Europese regeringen aan hun oppositie tegen biotechnologie te staken. We moeten de verspreiding van veilige en doeltreffende biotechnologie aanmoedigen om het gevecht met de wereldwijde honger te winnen." De weerzin van Europa tegen ggo's noemde Bush "ongefundeerd" en "onwetenschappelijk".

Het nieuwe conflict draagt in zich de kiem van een van de grootste transtlantische handelscrises ooit. De Amerikanen laten het niet bij woorden alleen. Behalve de subtiele dreigementen van diplomaten dat een eind aan het moratorium de kloof die Irak sloeg kan dempen, dienden de VS vorige maand ook klacht in bij de Wereldhandelsorganisatie om een einde van de ban af te dwingen.

De belangen zijn enorm. De Amerikaanse maïsboeren becijferden dat ze jaarlijks driehonderd miljoen dollar verliezen door het Europese invoerverbod. Welke reus de Amerikaanse biotechnologie is bewees een ophefmakende fusie maandag. Met de samensmelting van de bedrijven Biogen en Idec Pharmaceutical was een bedrag van bijna zeven miljard dollar gemoeid.

Veel indruk schijnt de Amerikaanse dreiging vooralsnog niet te hebben op de EU. De commissie liet gisteren weten dat de Amerikaanse uitlatingen simpelweg "onwaar" zijn. Volgens een woordvoerder van de commissie boeten de uitspraken van Bush aan geloofwaardigheid in door de vaststelling dat de VS zeven keer minder spenderen aan ontwikkelingssamenwerking dan de Unie.

Dat was ook de stelling van de ngo's die de voorbije dagen in Sacramento betoogden. Daarbij werden zondag 43 andersglobalisten opgepakt. Volgens de ngo's is niet de voedselhoeveelheid maar de distributie het grote probleem. De ironie wil dat 80 procent van de hongerlijdende landen voedsel exporteren. Bush' uitspraken werden een 'stunt' genoemd. "Deze conferentie is een chantagepoging om de derde wereld genetisch gewijzigd voedsel op te leggen", zei Doyle Canning van het Institute for Social Ecology tegen het persagentschap IPS. "De landen die transgeen voedsel weigeren, doen dat omdat ze de technologie onnodig en gevaarlijk vinden en ze een ramp blijkt voor kleine boeren, het milieu en de volksgezondheid."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234