Woensdag 18/05/2022

Bush omarmt bedreigde ijsbeer en erkent zo klimaatverandering

De diensten van president George W. Bush zijn tot het historische besluit gekomen dat de opwarming van de aarde een gevaar inhoudt voor het voortbestaan van de ijsbeer. Die beslissing kan de VS-regering ertoe verplichten de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.

Andrew Buncombe in Washington

Het departement Binnenlandse Zaken wijzigt drastisch van koers door te stellen dat een van de meest tot de verbeelding sprekende wezens in de natuur 'bedreigd' zijn volgens de Endangered Species Act (ESA), aangezien 'de habitat van de ijsbeer wellicht letterlijk aan het wegsmelten is'.

De beslissing heeft mogelijk enorme implicaties, die veel verder reiken dan het overleven van de ijsbeer: de ESA uit 1973 verplicht de regering niet alleen op de proppen te komen met een beschermingsplan voor de beren, maar verbiedt ook het "ondernemen, financieren of toelaten (van acties die) de kritieke habitat van het dier in ongunstige zin beïnvloeden".

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Dirk Kempthorne erkent de regering de rol van broeikasgassen in de klimaatsveranderingen, maar "vermeldt het voorstel om de diersoort bedreigd te noemen weliswaar het gevaar van de krimpende ijskap maar bevat het geen wetenschappelijke analyse van de oorzaken van de klimaatsveranderingen. Die analyse overstijgt de reikwijdte van het ESA-overzicht."

Gevraagd of de regering nu stappen moet zetten om de uitstoot terug te dringen, antwoordde hij: "We hebben niet de expertise om die analyse te maken." Hij zei ook dat studies aantonen dat de olie- en gaswinning op de Noordpool geen bedreiging vormt voor de beren, een bewering die sommige milieudeskundigen tegenspreken.

Niettemin stelden milieuactivisten dat de beslissing de beren een nieuwe, wettelijk afdwingbare bescherming biedt en de weg bereidt voor een grootschalig gerechtelijk offensief om de regering-Bush te dwingen de uitstoot van koolstofdioxide en andere opwarmingsgassen te beperken.

"Deze beslissing is een mijlpaal", zegt Kassie Siegel van het Centre for Biological Diversity, een van de drie verenigingen die Binnenlandse Zaken tot handelen aanzetten. "Zelfs de regering-Bush kan de wetenschap niet langer naast zich neerleggen. Er is nu duidelijk een nieuwe basis voor wettelijke aansprakelijkheid. Als de grote uitstoters van broeikasgassen geen rekening houden met de gevolgen van die uitstoot voor de ijsbeer, dan hebben wij en anderen een wettelijke basis om te procederen."

Het is al langer geweten dat de opwarming van de aarde een groot gevaar inhoudt voor het voortbestaan van de ijsbeer, de grootste beersoort op aarde, met een geschatte totale populatie van 22.000, verspreid over Canada, de VS, Groenland, Rusland en Noorwegen. De in Zwitserland gevestigde World Conservation Union berekende dat de ijsberenpopulatie met 30 procent zal afnemen in de volgende 45 jaar, als gevolg van het smelten van de ijskap. In de omgeving van Hudson Bay in Canada daalde het ijsberenbestand met ongeveer 22 procent tussen 1997 en 2004.

Vorig jaar bracht de Independent on Sunday al verhalen van autochtone Inuit uit Alaska en Canada. Ze vertelden dat er door het verdunnende ijs en de langere zomers minder ijsberen zijn. John Keogak, een Inuvialuitjager in Canada, zei: "Als er geen ijs is, dan kunnen de ijsberen onmogelijk zeehonden vangen. Het ijs scheurt vroeger en bevriest later. Het gaat allemaal sneller."

De wetenschap ondersteunt die waarnemingen. Op de Noordpool, waar de temperaturen sneller stijgen dan elders in de wereld, vermindert de ijskap elk jaar in omvang. Eerder deze maand suggereerden onderzoekers dat het zomerijs tegen 2040 misschien volledig verdwenen zal zijn.

Ook al zijn de VS verantwoordelijk voor 25 procent van de CO-uitstoot in de wereld, toch heeft de regering-Bush altijd geweigerd beperkingen op te leggen of internationale afspraken te onderschrijven die de klimaatsverandering moeten aanpakken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234