Donderdag 21/01/2021

Bush en Kerry waren lid van zelfde geheime club

Studentengenootschap 'The Order of Skull and Bones' nog altijd actief

New York

Van onze correspondent

Tom Ronse

Zowel president Bush als John Kerry, de koploper bij de Democratische kandidaten, waren tijdens hun studentenjaren lid van het geheime genootschap The Order of the Skull and Bones ('schedel en beenderen'). De leden van de club vormen een band voor het leven, zegt Alexandra Robbins, auteur van het boek Skull and Bones: Secrets of the Tomb. 'Het enige doel van het genootschap is macht.'

Als Kerry de Democratische nominatie wint, zal het de eerste keer zijn dat twee 'Bonesmen', zoals de clubleden worden genoemd, elkaar bestrijden voor het hoogste ambt in het land. Voor de huidige president zetelden al twee andere leden van het genootschap in het Witte Huis: Howard Taft en Bush senior. Vele andere Bonesmen hebben in de loop der jaren hoge functies bekleed in de regering, de media en de diplomatie. Er zijn vele oud-leden in de CIA, een traditioneel carrièrepad voor Bonesmen. De clubleden worden geacht elkaar te helpen.

President Bush benoemde tien Bonesmen in hoge posities, onder wie de voorzitter van de beurscommissie. "Het feit dat we afstevenen op een presidentsverkiezing tussen twee leden van dezelfde geheime groep is hoogst merkwaardig", zegt Robbins. "Skull and Bones is een zeer exclusieve club met slechts achthonderd levende leden. Ze laat slechts vijftien nieuwe leden per jaar toe."

Het gebouw van het 172 jaar oude genootschap is een massieve blok midden op de campus van de prestigieuze Yale-universiteit. Het bijna vensterloos gebouw, opgetrokken in Grieks-Egyptische stijl, wordt er 'the tomb' ('de graftombe') genoemd. De leden moeten zweren geheim te houden wat er binnenin gebeurt. Die geheimzinnigheid en de geruchten over de bizarre rituelen die in het clubhuis plaatsvinden, zijn koren op de molen van samenzweringstheoristen. Sommigen beweren dat de groep een 'Satanische cult' is, uit op wereldmacht, anderen zeggen dat het een gewone onschuldige studentenclub is.

Volgens Robbins heeft de groep niets met de duivel te maken maar is het ook geen doorsneeclubje. De Bonesmen doen meer dan de bloemetjes buitenzetten, al komt ook dat erbij kijken. "Het doel van de groep is om haar leden in de hoogste regionen van de macht te brengen", zegt Robbins. Het inwijdingsritueel, waarbij nieuwe leden naakt in een lijkkist moeten liggen en een schedel kussen, is niet enkel bedoeld voor het luguber effect. "Het moet de leden bewust maken dat het leven kort is en dat ze de opdracht hebben om er iets van te maken", zegt Ron Rosenbaum, een andere 'Skull'-expert. Terwijl ze naakt in hun lijkkist liggen, moeten de nieuwe leden ook hun seksueel verleden opbiechten. Ook naakt worstelen in modder behoort tot de Bonesmen-activiteiten. Ze hadden ook een reputatie voor wilde fuiven, opgevrolijkt door prostituees. Maar dat zou de laatste jaren veranderd zijn. Nu mogen ook vrouwen, homo's en raciale minderheden bij de club.

Kerry, die voorzitter was van de Yale Political Union, was naar verluidt bijzonder gretig om zich bij de club aan te sluiten. George Bush senior, die in Yale voorzitter was van een studentenclub met de bijnaam Animal House, had een duwtje in de rug nodig van zijn vader die er op stond dat hij lid werd.

Kerry lachtte wat nerveus toen hem op televisie gevraagd werd wat het betekende dat hij en Bush in dezelfde club waren. "Niet veel", antwoordde hij. "Wees gerust, er zijn geen foto's waarop ze samen naakt dansen", zei Kerry's woordvoerder David Wade. Kerry, die in 1966 afstudeerde, en Bush, die in 1968 zijn studies afmaakte, kenden elkaar in Yale maar zouden niet samen aan Skull-rituelen hebben deelgenomen.

"De president heeft het grootste respect voor Kerry", zegt Don Etra, die met Bush in de club was. Toch verwachten velen dat een strijd tussen Bush en Kerry tot de gemeenste presidentsverkiezingen aller tijden zal leiden. "Dat is nu eenmaal politiek", zegt Etra.

Robbins peilde honderd van de achthonderd levende Bonesmen naar hun voorkeur in de race. "Ze antwoordden dat het hen niet kon schelen", zegt Robbins. "Ze zeiden: in beide gevallen winnen we."

Behalve Bush en Kerry studeerden nog twee andere presidentskandidaten in de jaren zestig in Yale: Howard Dean en Joe Lieberman. Ook Bill en Hillary Clinton studeerden toen aan de elite-universiteit - het inschrijvingsgeld bedraagt 28.400 dollar per jaar. Ze studeerden allemaal bij dezelfde professoren in politieke wetenschap en geschiedenis. "We hadden het gevoel dat we toekomstige leiders hielpen vormen maar geen van ons vermoedde dat we zoveel presidentskandidaten onderwezen", zegt Robert Dahl, het vroegere hoofd van de politieke faculteit in Yale.

'Doel van de groep is leden in hoogste regionen van de macht te brengen'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234