Woensdag 23/10/2019

'Buschauffeurs denkenvoortdurend aan eten'

'Ik ken geen andere mensen die met zoveel afkeer naar groenten kunnen kijken'

Ze is al ettelijke keren ten huwelijk gevraagd, vooral door oude bluesmuzikanten, en als Billy Bragg naar Brussel komt, is het eerste wat hij doet haar een dikke knuffel geven. Want Lut De Clercq is een beetje de voedstermoeder van alle artiesten die in de Ancienne Belgique optreden. Sinds een aantal weken laat ze ons delen in haar muzikale recepten. Vandaag: buschauffeurs. Ze stortten zich vol enthousiasme op bread and butter-pudding.

Er zijn maar vier echt grote busmaatschappijen die bijna alle Europese toercontracten binnenrijven. Tot het einde van de jaren zeventig werden artiesten per limousine naar elk concert gevoerd. De crew sliep tussen en boven op het materiaal in de bestelwagen of truck en ze reden om de beurt tot de volgende concertstop. Het is pas vanaf 1980 dat het management van groepen begint te investeren in het vervoer van de crew en afslankt op de vervoerskosten van hun artiesten. Met andere woorden; iedereen met de bus(sen).

Echt grote groepen genre U2 en dergelijke gaan uiteraard niet met de bus (die vliegen zelfs bijna elke avond terug naar Dublin, zodat ze met de kinderen kunnen ontbijten de volgende ochtend), maar groepen die toeren in het circuit van zalen zoals de AB reizen wel degelijk met de bus.

Tenzij je zelf toert of een groupie bent, is de kans klein dat je al ooit in een toerbus geweest bent. De meeste bussen hebben veertien ingebouwde bedden, airco en twee salons met dvd-spelers en grote schermen. Er is eveneens een toilet, een badkamer en een keuken. Het klinkt allemaal wel comfortabel maar met veertien personen gedurende zes maanden op zo'n bus is niet bepaald het ideale recept om het beste uit de mensheid naar boven te brengen. Je kunt de binnenkant van zo'n bus bekijken op www.lenwright.co.uk, www.phoenix-bussing.co.uk, www.silvergray.co.uk of www.beatthestreet.net.

De buschauffeur is verantwoordelijk voor de crew die hij vervoert. Dit wil zeggen dat hij, behalve ze tijdig op de juiste bestemming krijgen, eveneens moet zorgen dat hun bedden elke dag worden opgemaakt en de lakens regelmatig gewassen worden. Als er iemand van de crew of groep, compleet laveloos, het toilet heeft ondergekotst, is het de buschauffeur die al dit fijns mag poetsen. Alles wat er voor de bus op het verlanglijstje van de groep staat (drank, sandwiches, chocolade...) moet hij naar de bus sleuren. Hij moet de leefruimtes in de bus proper houden, wat niet altijd makkelijk is als je een groep hebt die alles laat rondslingeren (wat meestal het geval is).

De bus vertrekt een paar uur na het concert, dus er wordt meestal 's nachts gereden. Wanneer de bus bij ons arriveert, kan de groep (+ chauffeur) naar binnen om te douchen en te ontbijten. Pas nadat hij dus de bus heeft opgeruimd, kan de chauffeur gaan slapen. Dat betekent voor de AB op de Anspachlaan, met al het getoeter en het drukke verkeer, slapen in klaarlichte dag!

Het toercircuit is uiteindelijk een klein wereldje, wat betekent dat de meeste buschauffeurs een paar keer per jaar terugkomen.

Na een tijdje ken je ze bijna allemaal, en ik weet inderdaad welke chauffeur geen ajuin lust, wie net opa geworden is, last heeft van zijn rug, verhuisd is naar Schotland, net een nieuwe bus heeft gekregen...

Buschauffeurs hebben, op enkele uitzonderingen na, een zeer duidelijk standpunt wat betreft eten: 'hold the veg' en 'extra dessert'. Ik ken geen andere mensen die met zoveel afkeer naar groenten kunnen kijken.

Waarschijnlijk omdat ze van de ene tour naar de volgende gaan, missen ze de traditionele Engelse gerechten van thuis het meest.

Ze denken ook voortdurend aan eten. Je kunt er zeker van zijn dat de eerste die 's ochtends binnenkomt in de keuken en vraagt wat er op het menu staat voor 's avonds, de buschauffeur is.

Ze fleuren ook helemaal op als ze de televisie zien in de catering. Alle huis-, keuken- en tuin-programma's van de BBC worden bekeken en uitvoerig bekritiseerd. Tegen de tijd dat Eastenders aan de beurt is, zijn ze helemaal op dreef. Eastenders is de populairste soap op BBC. Het zijn evenwel niet enkel de buschauffeurs die grote Eastenders-fans zijn. Het gebeurt wel vaker dat een groep die pas om 21 uur het podium op moet, tot de laatste minuut vooraleer ze spelen, naar Eastenders zit te kijken. Basement Jaxx heeft zo ooit de hele catering bij elkaar zitten gillen en tieren, net voor ze het podium op moesten, omdat ze niet akkoord gingen met het scenario.

Je kunt ook rekenen op buschauffeurs om de juiste informatie te krijgen. Soms heeft een groep een echt moeilijke reputatie maar wanneer 's ochtends de buschauffeur zegt dat het schatjes zijn, dan ben je zeker dat er inderdaad de hele dag aangenaam gezelschap in huis vertoeft.

Omgekeerd geldt hetzelfde: het wordt een stressdag als hij bij het binnenkomen op zijn voorhoofd tikt en over een zangeres zegt: 'She's completely off her rocker'.

Vol-au-vent met forse gehaktballen

(Vol-au-Vent with

Mega Meatballs)

Oké, dit is geen typisch Brits gerecht maar toch scoort het goed omdat het, zoals de meeste Engelse pies, met gebakken bladerdeeg geserveerd wordt. Vroeger maakte ik kleine balletjes voor vol-au-vent of tomatensaus maar met de jaren zijn ze blijven groeien in grootte en aan populariteit. Dit gerecht heeft niet enkel bijval bij toerende Britten. Joris, een van onze lichttechnici, zou met veel plezier vier keer per week vol-au-vent eten.

Ingrediënten: * 350 g gekookt kippenvlees, in stukjes gesneden * 650 g kippengehakt * 250 g champignons, in 4 gesneden * 2 eetlepels arachideolie * 60 g boter * 60 g bloem * 800 ml kippenbouillon * 200 ml lichte room * peper en zout * foelie

Bereiding:

Rol het kippengehakt in balletjes van minstens 4 cm diameter. Breng de kippenbouillon aan de kook en doe er de kippenballetjes in. Wanneer ze gaar zijn, haal je de balletjes uit de bouillon. Verwarm de arachideolie in een pan en bak er de champignonkwartjes in gaar. Kruid met peper en zout.

Smelt de boter op een zacht vuur. Roer er de bloem onder en laat eventjes uitkoken. Giet er de hete kippenbouillon en de room bij en roer tot je een gladde saus hebt. Doe de stukjes kip, balletjes en de champignons in de saus en breng op smaak met peper, zout en foelie. Serveer met bladerdeegpasteitje en frietjes.

Vis gebakken in bierbeslag

(Guinness Fried Fish)

Bij gefrituurde vis worden er traditioneel 'mushy peas', of geplette erwtjes, gegeten, en dan hebben we meteen de enige groente die buschauffeurs lusten. Experimenteer gerust met andere biersoorten om het bierbeslag te maken.

Ingrediënten: Beslag: * 110 g bloem * 1 groot ei, losgeklopt * 1 eetlepel arachideolie * 100 ml Guinness * snuifje zout

Vis: * bloem * peper en zout * 8 stevige visfilets van elk 90 g * frituurolie Bereiding: Zeef de bloem in een kom en maak een kuiltje in het midden. Doe daar het ei, de arachideolie en de helft van de Guinness bij en roer tot je een mooi glad beslag krijgt. Roer er de rest van de Guinness onder en laat het beslag een halfuur 'rijpen' in de ijskast.

Verwarm de frituurolie tot 180 graden Celsius. Kruid de bloem met peper en zout. Haal het beslag uit de ijskast en roer er nog even goed. Dep de visfilets droog en wentel ze in de bloem. Dip dan de vis in het beslag en laat het teveel aan beslag er afdruipen. Leg de visfilets in de frituurolie en bak de vis goudbruin.

Gehakt met een korst van aardappels

(Classic Shepherd's Pie)

Dit gerecht is voor bijna elke toerende Britse groep een favoriet. Telkens wanneer ik het op het menu zet, krijg ik gegarandeerd de volgende dag van de toermanager een dankuwel-mailtje. Of liefdesverklaringen om 10 u 's ochtends, zoals van de crew van Grandaddy toen ze begin december bij ons concerteerden. Liefde, mannen, maag...

Ingrediënten: * 700 g lamsgehakt * 1 eetlepel arachideolie * 2 middelgrote ajuinen, fijngehakt * 2 middelgrote wortels, in blokjes van een halve cm gesneden * 2 selderstengels, in blokjes van een halve cm gesneden * 1 eetlepel bloem * 550 ml lamsbouillon, heet * 1/2 theelepel gedroogde tijm * 1 eetlepel worchestersaus * zout en peper * een handvol vers broodkruim * 50 g boter, recht uit de ijskast en in kleine blokjes gesneden

Bereiding: Laat de arachideolie in een pan goed heet worden en bak er het lamsgehakt in. Kruid met peper en zout en haal het vlees uit de pan. Laat de ajuin, wortel en selder samen met de tijm in dezelfde pan zachtjes garen. Roer er de bloem onder, laat die even 'uitkoken' en roer er dan de lamsbouillon en de worchestersaus door. Doe het vlees terug in de pan en controleer of alles voldoende gekruid is. Laat afkoelen.

Maak intussen een klassieke aardappelpuree met 1 kg aardappels, 70 g boter, 140 ml warme melk, nootmuskaat, zout en peper.

Verdeel het vlees en de groenten over de bodem van een ovenschotel en strijk er de puree bovenop. Strooi het broodkruim en de kleine blokjes boter er over en bak gedurende 45 minuten in een oven van 200 graden Celsius.

Brood-en-boter-pudding

(Bread and Butter Pudding)

Dit gerecht is nu wat de Britten 'comfort food' noemen. Alles wat smeuïg van textuur is, komt ervoor in aanmerking (puree, mousse, pudding...). Recht uit de oven is deze brood-en-boter-pudding lekker met vers vanille-ijs en op kamertemperatuur het lekkerst met verse warme vla. Ingrediënten: * 8 sneetjes briochebrood, 1 cm dik * 1 pot sinaasappelmarmelade * 100 g boter * 5 à 6 eieren * 750 ml melk * 100 g suiker * vanille-extract

Bereiding:

Verwarm de oven op 150 graden Celsius. Smeer op elk sneetje brioche een laagje boter en vervolgens een laagje marmelade. Snij elk sneetje dwars middendoor, zodat je driehoekjes bekomt. Beboter een ovenschaal en rangschik de driehoekjes met de breedste kant naar beneden. Meng de melk, eieren, suiker en vanille in een blender en giet door een fijne zeef. Bedek de brioche helemaal met driekwart van de vla en laat 10 minuten staan, zodat het brood de vla kan absorberen. Giet dan de rest van de vla er over en bak gedurende 35 à 40 minuten.

Rijstpudding

(Rice Pudding)

In België en omstreken maken we rijstpudding in een pan op het vuur. In Groot-Brittannië wordt die in de oven gebakken tot er een bruine korst op gebakken is. De eerste keer dat ik de pudding uit de oven zag komen, bij vrienden in Londen, dacht ik echt 'yuk', maar het smaakt wel een pak beter dan het eruitziet. En 'a proper rice pudding' doet blijkbaar het hart van menig buschauffeur en Britse groep harder slaan. Ik serveer rijstpudding met een warme rode-vruchtensaus of met kwartjes appel gebakken in boter en licht opgeklopte gesuikerde room.

Ingrediënten: * 1 eetlepel boter * 1 eetlepel suiker * 60 g dessertrijst * 600 ml melk, het liefst gepasteuriseerd * vanille-essence * 1/2 theelepel kaneel * snuifje nootmuskaat

Bereiding:

Verwarm de oven op 150 graden Celsius. Smeer een ovenschotel in met de boter. Meng in een kom de rijst met de melk, suiker, vanille-essence en nootmuskaat en giet in de ovenschotel. Bak onafgedekt gedurende 3 tot 4 uur tot de rijst gaar is en de pudding een goudbruine melkkorst heeft. Serveer met rode vruchten of gebakken appelpartjes en lichtgesuikerde room.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234