Donderdag 21/01/2021

Burgers ruimen puin in Afghaanse dorpen

Bij Amerikaanse bombardementen op Afghaanse doelwitten zouden meer dan honderd doden zijn gevallen onder de burgerbevolking. De VS sluiten het niet uit, spreken van 'een tragedie', maar zeggen dat het veeleer om een 'legitiem militair doel ging'. Het is al niet meer de eerste keer dat er berichten komen over het bestoken door de VS van burgerdoelwitten. Inmiddels is er een definitief akkoord voor het zenden van een internationale troepenmacht naar Afghanistan.

Londen / Washington

AFP / Reuters

Volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie (Pentagon) zijn de burgers wellicht omgekomen als "een direct gevolg van de tactiek van de vijand, die burgers in gevaar brengt die in de buurt wonen". Volgens Washington hadden strijders van Al-Qaeda zich verschanst in gebouwen van burgers die zich in het dorp Niazi Qala in oostelijk Afghanistan bevonden. Overlevenden uit het dorp hebben buitenlandse media de verwoeste huizen en de graven van de slachtoffers getoond. Ze hebben bovendien gezegd dat er in de buurt helemaal geen kampen van Al-Qaeda gelegen zijn of Taliban-strijders gesignaleerd werden.

De VS hebben wel ontkend dat ze tijdens hetzelfde weekeinde ook nog een ander dorp, Scheichan, hebben bestookt. Volgens het Afghaanse persbureau AIP vielen daarbij zaterdag ook minstens vijftien doden. Volgens Washington, dat ontkent dat er sprake is van systematische bombardementen van burgerdoelwitten, zou alleen een vesting niet ver van Scheichan zijn bestookt. Vanuit die vesting zouden eerder luchtafweerraketten op Amerikaanse vliegtuigen zijn afgevuurd.

Washington heeft ook meegedeeld dat de VS-troepen begonnen zijn met een intensieve zoektocht van de voormalige Taliban-leider mullah Omar. Dat gebeurde nadat ze informatie hadden gekregen over de mogelijke verblijfplaats van de extremistische geestelijke. Hij zou zich momenteel ophouden in de regio Baghran, ten noordwesten van de stad Kandahar. Na de val van het Taliban-bolwerk Kandahar was mullah Omar spoorloos verdwenen.

Het Britse ministerie van Defensie heeft nu officieel bevestigd dat er maandag in Kaboel een definitief akkoord is getekend voor het ontplooien van een internationale troepenmacht in Afghanistan. Ondertekenaars zijn de Britse generaal McColl, die de troepenmacht zal leiden, en de Afghaanse minister van Binnenlandse Zaken Qanuni.

De ondertekening van het akkoord heeft lang op zich laten wachten. Maandag bleek dat afspraken over de eerbiediging van de islamitische wetgeving door de buitenlandse militairen het struikelblok waren. Vooral over het gebruik van alcohol en seksuele relaties is langdurig gesproken, vertelde de Afghaanse generaal Deen Mohammed Jurhat, die verantwoordelijk is voor de binnenlandse veiligheid. "Alcoholgebruik en seks zijn in de thuislanden van de militairen van de vredesmacht heel gewoon. Maar hier moeten zij zich aan de Afghaanse wet houden."

Zondag was nog onduidelijkheid ontstaan over de stand van zaken bij de besprekingen over de inzet van de vredesmacht. Eerst meldde minister Abdullah van Buitenlandse Zaken dat er een akkoord was, maar hij wilde niet in detail treden en ontweek vragen over de ondertekening. Later ontkende een vertegenwoordiger van minister Qanuni dat er sprake was van overeenstemming.

Die verwarring over het akkoord betekende dat er ook nog steeds onduidelijkheid bestond over de uiteindelijke omvang van de troepenmacht. Vooral de grootte van de vredesmacht heeft tot veel discussie geleid binnen de Afghaanse regering. Minister Fahim van Defensie wilde een veel kleinere vredesmacht dan de 3.000 tot 4.000 man die tijdens het vredesoverleg in Bonn waren afgesproken.

Wel zeker is dat de troepenmacht de eerste drie maanden geleid wordt door Groot-Brittannië. Er zijn al sinds twaalf dagen Britse militairen van de vredesmacht in Afghanistan. Zij assisteerden bij de veiligheidsmaatregelen voor de installatie van de interim-regering op 22 december. In het afgelopen weekeinde patrouilleerden zij samen met Afghaanse politiemannen in Kaboel.

Het zou een tragedie zijn, maar het was legitiem

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234