Donderdag 29/10/2020

Burgers in actie: de uitschieters

De Porseleinen Revolutie

De actie die voorlopig de meeste navolging krijgt, is de Porseleinen Revolutie van de Gentse fotograaf Koen Keppens. Toen Keppens maandagochtend op de radio hoorde dat het opnieuw de foute kant uitging met de regeringsonderhandelingen, verslikte hij zich letterlijk in zijn koffie. Een idee was geboren. "Ik ga zondag op 12 uur naar het Warandepark met een kop koffie en laat de kop ginds achter", zegt hij. "Hopelijk doen vele anderen hetzelfde en verrijst er een hele berg van porselein. Eerst dacht ik, ik denk er wat over na, plan een en ander en doe het over een week of drie. Maar dat is onzin. Ik ben nu boos, niet over drie weken."

"Meestal ben ik geen voortrekker", meent Keppens, "maar nu vind ik dat er een punt overschreden is. Zoals de meeste Belgen ben ik lange tijd niet bewust bezig geweest met de regeringsvormingen, maar nu begin ik zelf de gevolgen te merken. Mijn klanten worden voorzichtiger. Ze beginnen te twijfelen aan de economische situatie en stellen opdrachten uit. Kijk, ik ben fotograaf, ik krijg werk en ik voer dat zo goed mogelijk uit. Politici nemen een mandaat op om het land te besturen, wel, dan moeten ze dat ook doen. Ik heb geen concrete vraag zondag. Het is niet aan mij om dit op te lossen. Ik ben ook niet naïef: ik geloof niet dat politici wakker zullen liggen van mijn actie, maar voor mijn eigen innerlijke rust moest ik dit doen."

SHAME II

De voorvechters van de eerste SHAME-betoging in januari broeden op iets nieuws. Al willen ze nog even afwachten in hoeverre de vlucht van Di Rupo naar Ciergnon een coup de théâtre was. "Ik ben ongelofelijk pissig en diep teleurgesteld", zegt boegbeeld Felix De Clerck. "Maar wie weet gaan ze morgen (vandaag, RA) weer voort met onderhandelen. Mocht het evenwel een week aanslepen, dan kunnen we een nieuwe mars op Brussel organiseren. Met 100.000 deelnemers zouden we echt een stem kunnen laten horen."

Ook medeorganisator Thomas Decreus denkt dat de Belg op nieuw initiatief zit te wachten. "Ik was geschokt toen Elio Di Rupo naar de koning trok, maar nam het nieuws bijna met een lach op. Het is absurd en buiten alle proportie. Ik denk dat de gemiddelde Belg nu veel bozer is dan in het begin van het jaar, enkel en alleen door het collectieve falen van de politici."

Het stille lunchprotest

Als u vandaag tussen 12 en 13 uur mensen in volstrekte stilte op straat hun boterhammen ziet opeten, dan hebben ze gevolg gegeven aan de Facebookoproep van freelancetheatermaker Stef De Paepe. "Nadat de nota-Vande Lanotte zonder pardon van tafel geveegd werd, had ik al plannen om op Facebook iets te doen met de actie van Benoît Poelvoorde, die opriep om de baard te laten staan. Toen had ik geen tijd, maar dit is toch wel de ultieme druppel, vind ik. De kwestie is ongelooflijk complex en ik heb geen antwoord, maar we moeten iets doen. Ik vind het zeer vreemd dat een groot deel van de bevolking zo mak reageert op het uitblijven van een regering. Dit is gewoon mijn manier om een signaal te geven."

De mediaboycot

Geoffrey Hantson was destijds de man die Camping 16 opende: virtueel kamperen voor Wetstraat 16 tot er een uitweg was uit de impasse. Meer dan 162.000 Belgen zetten hun tent op. Op het internet, want de echte kampeeractie honderd dagen later was een flop. "Mensen waren het beu om het beu te zijn", zegt Hantson. "En dat neem ik de politici het meest van al kwalijk."

Gisteren vroeg hij zich op Twitter eerst af of dit het moment was voor een volksopstand en riep hij daarna op tot een absolute media- en Twitterstilte over de onderhandelingen tot er een regering is. "Veel mensen vragen mij ook of ik de camping weer zal openen", zegt hij. "Mijn eerste tweet was een test om te zien of de boosheid terug is. Ik denk dat dat zo is. Ook bij mezelf. Maar ik weet nog niet wat ik zelf zal doen. Ik vind dat ik met een waardig alternatief moet komen. Wat dat moet zijn, daar ben ik nog over aan het nadenken."

Niet in onze naam hergroepeert

Het Vlaams-Waalse kunstenaarscollectief Niet in onze Naam, dat begin dit jaar in de Brusselse KVS in een avondvullend programma zijn ongerustheid over een mogelijke splitsing van België uitsprak, heeft opnieuw plannen. Nadat de communautaire hordes genomen waren, zag het er weer goed uit, maar de nieuwste ontwikkelingen wakkeren de onrust aan. "We hadden sowieso al plannen", zegt algemeen leider Lieve Franssen. "Er zijn al gesprekken geweest en binnenkort is er een vergadering om te kijken wat we nog kunnen doen. Het wordt wel weer actueler, ja. Alleen zijn de kaarten veranderd: de lokale politici hebben de greep verloren en Europa bepaalt. Dat weegt, maar het is toch net het moment bij uitstek om je verantwoordelijkheid te nemen en niet te vitten over punten en komma's?"

Tiny & Dikkie Dik lossen het op

Zelfs in alle boosheid blijft er ruimte voor humor over de uitzichtloze regeringsonderhandelingen. Meest populair is een aangepaste versie van een boek uit de Tiny-reeks. De hoogst welopgevoede Tiny, heldin van kleine meisjes, brengt in 'Tiny vormt een regering' soelaas als Elio Di Rupo het niet meer weet.

Variant op dat thema is een prent van de rosse poes Dikkie Dik die hetzelfde doet: het fictieve 'Dikkie Dik vormt een noodregering', met Bart De Wever als auteur.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234