Vrijdag 27/01/2023

Burgeroorlog in Nepal dreigt te escaleren

Tijdens grootschalige aanvallen van maoïstische rebellen op politiekazernes in het binnenland zijn het voorbije weekend ongeveer 200 Nepalese soldaten, politieagenten en rebellen omgekomen. Sinds eind augustus de noodtoestand werd opgeheven, lijkt de burgeroorlog in Nepal te escaleren. 'Dat er een intensificatie van het conflict op het terrein valt waar te nemen, is het minste wat je kunt zeggen', geeft een bron bij Buitenlandse Zaken toe.

Brussel

Van de persagentschappen / Eigen berichtgeving

In Sandhicharka, zo'n 250 kilometer ten westen van de hoofdstad Katmandoe, sneuvelden zondagnacht minstens 65 soldaten en politiemannen bij een aanval van maoïstische rebellen. Volgens de Nepalese staatsradio zijn er nog 100 vermisten. Een dag eerder, in de nacht van zaterdag op zondag, waren al 49 politieagenten en 70 guerrillastrijders gedood tijdens een aanval op een politiepost in Bhimad, ten oosten van Katmandoe. Beide acties waren de grootste operaties van de communistische guerrilla van de afgelopen maanden. "Verhoogde militaire activiteit is een eufemisme", zegt Jan Brocatus van Amnesty International Vlaanderen.

Het kabinet van minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel (MR) spreekt van "een intensificatie van het conflict". Maar vermits er enkel slachtoffers vielen in de rangen van de strijdkrachten en de rebellenbeweging "verandert dit niets aan de evaluatie van de minister". Wel integendeel. Michel blijft van oordeel dat de Belgische wapenlevering aan Nepal verantwoord is, omdat de prille democratie er beschermd moet worden tegen de communistische dreiging. "Dit bewijst dat de Nepalese guerrilla over aanzienlijke middelen beschikt, ook militaire", zegt de woordvoerder van Michel. "Het grote aantal doden bewijst ook dat de rebellen een ongelofelijke brutaliteit aan de dag leggen."

Gisteren is een driekoppige ploeg van Amnesty International naar Nepal vertrokken om er ter plaatse de "alsmaar ergere toestand" van de mensenrechten te onderzoeken. Tot de delegatie behoren de Belgische Nepal-specialiste Ingrid Massagé en haar Britse collega Rowsell, beiden lid van het internationaal secretariaat van Amnesty in Londen. Ze worden vergezeld door de Nederlander Bauwe van Dijk, een gepensioneerde marineofficier. "De toestand inzake mensenrechten heeft in Nepal een alarmerend peil bereikt sinds het afbreken van het vredesproces in november vorig jaar", stelt Amnesty. Een verslechtering is volgens de organisatie te voorzien als de verkiezingen van 13 november naderbij komen en geboycot worden door de maoïstische Communistische Partij van Nepal (CPN). "Onze delegatie zal een poging ondernemen om de door de rebellen gecontroleerde gebieden te bezoeken", zegt Brocatus, "om ook daar schendingen van de mensenrechten door rebellen en ordediensten na te trekken."

De recente bloedbaden in Nepal veranderen niets aan het standpunt van Amnesty dat België pas wapens mag leveren aan de Himalaya-staat als er waterdichte garanties zijn dat die wapens niet bijdragen tot mensenrechtenschendingen. "Volgens de informatie waarover we beschikken, zijn bij de recente gevechten geen burgerslachtoffers gevallen. In gevechten tussen de overheid en de rebellen is het oorlogsrecht van toepassing. Wij stellen ons wel vragen bij het grote aantal doden. Waarom werden ze gedood en niet krijgsgevangen genomen? Tot nu toe kregen we geen toegang tot rebellengebied. We weten dus niet of ze nooit krijgsgevangenen maken. Naarmate de gevechten intensiever worden, verhoogt het risico dat er slachtoffers vallen bij de burgerbevolking. Ons principe is dat dat in geen geval mag gebeuren."

Buitenlandse Zaken geeft 'intensificatie' van conflict toe

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234