Maandag 16/05/2022

Burgerlijk geding tegen De Schamphelaere en Vanheeswijck

Antwerpen.

Belga

Voor de burgerlijke rechtbank in Antwerpen is maandag het geding begonnen dat het Centrum Jozef Cardijn (CJC) heeft aangespannen tegen CVP-parlementslid Mia De Schamphelaere uit Edegem en Hugo Vanheeswijck, de geschorste directeur van het Onze-Lieve-Vrouwelyceum in Genk. Het geschil draait om de 'mysterieuze verdwijning' van een goede 80.000 frank (19.831,15 euro) die ter beschikking waren gesteld van het Europees Jongerenforum (EJF). De beide beklaagden waren indertijd organisatoren van deze internationale projectweek.

Het Europees Jongerenforum was een multiculturele projectweek, die het Centrum Jozef Cardijn in 1994 organiseerde in samenwerking met het Genkse lyceum. Er namen in totaal een 500-tal jongeren uit 32 landen aan deel. De Schamphelaere en Vanheeswijck hadden als bestuursleden van het centrum de organisatie van de projectweek op zich genomen. Zij konden achteraf volgens het Centrum Jozef Cardijn echter geen afdoend antwoord geven op wat er allemaal met het geld dat voor de organisatie op hun rekening was gestort, effectief gebeurd was.

In oktober 1994 werden De Schamphelaere en Vanheeswijck daarvoor uit het bestuur van het CJC gezet. In 1995 vroeg het CJC dat er een deskundige aangesteld zou worden om te onderzoeken wat er met het sponsorgeld was gebeurd. Vanheeswijck en De Schamphelaere, die terzelfder tijd een dagvaarding in de bus kregen, vonden dat die deskundige ook de hele boekhouding van het CJC moest onderzoeken. Het CJC weigerde, waarop ook de dagvaarding jarenlang bleef sluimeren.

Waarom de zaak nu toch wordt doorgezet, is voorlopig onduidelijk. Het feit dat Vanheeswijck zich eind deze maand weer komt aanmelden in het Genkse lyceum om het directeurschap weer op te nemen, lijkt een hypothese, aangezien het lyceum het CJC in zijn eis om de aanstelling van een deskundige steunt. Er wordt ook gefluisterd dat het geding een zet van enkele CVP'ers tegen De Schamphelaere is bij het begin van de verkiezingscampagne. De rechter kondigde aan dat hij op 29 maart een beslissing zal nemen over het al dan niet aanstellen van een deskundige.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234