Zaterdag 19/09/2020

Burgerdoden? Ook na einde F-16-missies blijven gegevens geheim

Aan de operaties van de Belgische F-16's tegen IS komt een eind, zonder dat precieze informatie is vrijgegeven over eventuele burgerdoden, doelwitten en kostprijs. Academici en vredesbeweging vragen alvast meer transparantie.

"Een fantastische prestatie"; met die woorden prees defensieminister Steven Vandeput (N-VA) de deelname van zes F-16's aan de strijd van de internationale coalitie tegen IS. Desert Falcon, de missie die begon in oktober 2014, werd gisteren officieel beëindigd toen vier F-16's op de luchtmachtbasis van Kleine Brogel landden.

Vandeput en luchtmachtcommandant generaal-majoor Frederik Vansina maakten bij deze gelegenheid recente cijfers bekend over de Belgische luchtaanvallen tegen IS-stellingen. Sinds juli 2016 voerden Belgische F-16's vanuit hun basis in Jordanië 605 missies uit en daarbij werden 675 bommen gedropt. Nog steeds volgens Vansina hadden de Belgische piloten een trefzekerheid van 97 procent en er zouden geen burgerdoden zijn gevallen. Hij zei niet categoriek dat er bij de Belgische aanvallen geen burgerdoden waren, hij zei "niet over bewijzen te beschikken dat er burgerdoden zijn gevallen door Belgische bommen".

Hoewel het Belgische parlement en internationale ngo's als Human Rights Watch weinig vragen stellen over het nut van de strijd tegen Islamitische Staat, was er wel aanhoudende kritiek op het gebrek aan transparantie. Zo werden Belgische parlementariërs slechts summier en vaak op het allerlaatste moment geïnformeerd.

Om een einde te maken aan de minimalistische communicatie van defensieminister, legertop en gerecht dienden academici als Eva Brems, Hendrik Vos, Sami Zemni en Tom Sauer begin dit jaar op basis van de wet op de openbaarheid van bestuur (WOB) aanvragen in om meer informatie te verkrijgen. Hendrik Vos (UGent): "Defensie wimpelde mijn aanvraag af met het argument dat de informatie die ik opvroeg geclassificeerd is. Misschien is het moment gekomen om die WOB-aanvraag opnieuw in te dienen. Want nu de missie officieel beëindigd is, kunnen de regering en het leger zich niet meer beroepen op het argument dat het hier om een militair geheim gaat."

Lene Jacobs van Vredesactie zegt dat onder Vandeput zodanig veel documenten over de militaire operaties in Irak en Syrië zijn geclassificeerd dat je van een 'administratieve vergeetput' kunt spreken. Vredesactie werkt momenteel aan een initiatief dat de regering moet aansporen om meer transparantie te creëren voor het parlement.

Bommen boven Mosoel

Vooral de discussie over mogelijke burgerdoden moet volgens Vos bij toekomstige WOB-aanvragen uitgeklaard worden. Sinds het begin van de operaties in 2014 waren er meerdere aanwijzingen dat er een aantal burgers door Belgische bommen zijn omgekomen. Zo verklaarde de onderzoeks-ngo Airwars op gezag van een hooggeplaatste Belgische ambtenaar dat het Belgische leger betrokken was bij twee luchtaanvallen waarbij minstens twee doden vielen.

Volgens Vandeput en de legertop klopt deze informatie niet. Wel raakte bekend dat het Belgische federale parket een aantal incidenten onderzocht die uiteindelijk werden geklasseerd. Maar volgens Airwars zeggen die onderzoeken niets over mogelijke burgerdoden omdat het parket enkel onderzoekt of de Belgische F-16-piloten de aanvalsregels, de zogenaamde rules of engagement, respecteerden.

De onderzoekers van Airwars en andere experts blijven het vreemd vinden dat België vasthoudt aan zijn stelling dat er geen enkele burgerdode viel. Amerikaanse onderzoeken en VN-expertises tonen aan dat er een burgerdode valt per zeven à tien luchtaanvallen. Amerikaanse legerrapporten schatten de collateral damage op een dode per veertig luchtaanvallen.

Nog een ander element dat voor argwaan zorgt bij experts en de vredesbeweging is dat de Belgische luchtmacht deelnam aan bombardementen boven de dichtbevolkte Iraakse stad Mosoel, zonder over nieuwe precisiebommen te beschikken. Vandeput verklaarde aan het parlement dat de nieuwe raketten pas in 2019 geleverd worden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234