Maandag 08/03/2021

Migratie

Burger denkt positiever over migranten in Vlaanderen dan politici

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Beeld BELGA
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).Beeld BELGA

Van politici horen we erg veel negatieve boodschappen over migranten, maar de meeste Vlamingen denken er genuanceerder over, zo toont nieuw onderzoek. "Als staatssecretaris Francken meer burgers wil aanspreken zonder fans te verliezen, dan zet hij migranten best minder eenzijdig negatief neer."

Hoe onze politici over migratie en migranten spreken, strookt niet met hoe de gemiddelde Vlaming er werkelijk over denkt. Dat blijkt uit twee studies van de KU Leuven en de UGent op vraag van 11.11.11.

Een eerste vaststelling is dat onze politici 'overweldigend vaak' negatieve boodschappen over migranten brengen.

Dat toont een analyse van 1.528 uitspraken in kranten, tv-journaals en op Twitter en Facebook. De onderzoekers keken daarbij naar vier courante manieren waarop migranten en migratie worden neergezet of geframed: als indringers, als slachtoffers, als mensen die onvermijdelijk hierheen komen omdat het hier goed leven is en met wie we solidair moeten zijn (het frame van de welvaartskloof), en als positieve krachten die bijdragen aan onze economie en maatschappij (het win-winframe).

"Die laatste twee positieve visies hoor je bijna nooit bij politici", zegt communicatiewetenschapper Sarah Van Leuven (UGent). In bijna driekwart van hun uitspraken waarin ze migratie op een zeer specifieke manier kleuren of framen, beschrijven ze hen als 'indringers' die we moeten tegenhouden, controleren, bestraffen, terugsturen.

Lees ook het standpunt van Bart Eeckhout: Een gematigder taal zou heel wat politici niet eens slecht uitkomen

Grootste leverancier

De N-VA domineert en stuurt bijna vier op de tien van die boodschappen de wereld in. Andere partijen doen veel minder tot nauwelijks uitspraken over migratie. Onlogisch is dat niet, aangezien N-VA met Theo Francken de staatssecretaris voor Asiel en Migratie levert en Francken het leeuwendeel van de framende uitspraken voorziet, namelijk 35 procent. Ter vergelijking: voor de op één na grootste leverancier, Filip Dewinter (Vlaams Belang) is dat 7 procent.

Als de andere partijen al framende uitspraken doen over het onderwerp, dan geven ze migranten bijna altijd weer als slachtoffers die we moeten helpen.

"Je zou verwachten dat je die polarisering van indringers versus slachtoffers die het debat zo beheerst, terugvindt bij de bevolking", zegt professor mediastudies Baldwin Van Gorp (KU Leuven), die deel twee van het onderzoek leidde. "Maar tot onze verrassing zien we dat niet."

Uit Van Gorps representatieve steekproef bij duizend Vlamingen blijkt namelijk dat we eerder onbeslist staan tegenover migratie. Op een schaal die schakeert van 'grote aversie' tot 'grote sympathie' blijkt dat de grootste groep onder ons, bijna een kwart, een neutrale houding aanneemt. De op een na grootste groep van bijna een op de vijf is net wat positiever en de op twee na grootste groep nog wat positiever.

En wanneer je Vlamingen vraagt te kiezen tussen de vier meest courante frames, dan kiest de grootste groep (een op de drie) spontaan voor het perspectief van de slachtoffers. "Men voelt intuïtief aan dat het slachtoffers zijn, maar mensen twijfelen wel of hen helpen allemaal wel waar te maken is", zegt Van Gorp.

Tip voor Theo

Net daarom bepleit 11.11.11 om veel meer de echt positieve frames, namelijk de win-winvisie en die van de welvaartskloof in te zetten. "Die geven niet alleen de realiteit beter weer, ze bieden een positiever beeld dat nu nauwelijks in het debat aanwezig is", zegt woordvoerder Bogdan Vanden Berghe.

Bovendien, zo benadrukken de onderzoekers, kan Francken zich dat politiek veroorloven, omdat zijn fans hem hoe dan ook blijven volgen. "
In de studie hebben we uitgesproken tweets met een van de vier frames telkens aan verschillende politici toegekend", zegt Van Gorp. "Mensen die achter Francken staan, blijven dat doen wanneer hij een tweet verstuurt waarin hij migranten positiever neerzet. Als hij met zijn tweets over migratie zowel zijn aanhangers als burgers die minder sympathie voor hem hebben wil bereiken, gebruikt hij best het win-winframe. Het jaagt zijn trouwe volgers niet weg en spreekt anderen aan."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234