Maandag 29/11/2021

Burgemeesters verhoord over boycot EU-verkiezingen

De federale gerechtelijke politie heeft de burgemeesters van zeventien gemeenten uit de Vlaamse rand rond Brussel schriftelijk laten weten dat ze hen wil ondervragen over hun weigering om de recente Europese verkiezingen te organiseren. Dat werd vernomen bij de Gooikse burgemeester en Kamerlid Michel Doomst (CD&V). De burgemeesters wilden met de boycot protesteren tegen het feit dat de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde nog niet gesplitst is.

Een aantal gemeentebesturen weigerde eerst de kieslijsten samen te stellen voor de Europese verkiezingen en nadien de oproepingsbrieven te versturen. De gouverneur van Vlaams-Brabant nam beide taken over zodat de verkiezingen zonder problemen konden plaatsvinden. Toenmalig Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Marino Keulen liet meteen weten dat hij net als bij gelijkaardige acties in 2007 geen tuchtsancties zou nemen tegen deze burgemeesters.

Klacht Franstaligen
Net als twee jaar terug diende een aantal Franstaligen echter klacht in tegen de handelwijze van de burgemeesters. De uitnodiging van de gerechtelijke politie voor de ondervraging spreekt van een "aantal Franstalige inwoners van de Vlaamse rand". Christian Van Eyken, Hadelin del Marmol en Magali Eylenbosch, drie verkozenen van de Franstalige eenheidslijst Union des Francophones, hadden aangekondigd klacht te zullen neerleggen. Het Brussels gerecht heeft de klacht van twee jaar terug inmiddels overigens geseponeerd.

Inbreuk kieswet
De drie UF-ers wezen erop dat het niet organiseren van de verkiezingen een inbreuk vormt tegen de kieswet en tegen artikel 151 van de strafwet. De weigering tast bovendien het grondwettelijk stemrecht aan en is een inbreuk op het grondwettelijk gelijkheidsprincipes. Volgens Michel Doomst is er echter geen sprake van inciviek gedrag, maar van een politieke actie. De betrokken gemeentebesturen stellen dat ze wegens de niet-splitsing van BHV in de grondwettelijke onmogelijkheid verkeren hun medewerking te verlenen aan de organisatie van deze verkiezingen.

Zeventien burgemeesters
De 17 gemeeenten waarvan de burgemeester binnenkort ondervraagd zal worden over de boycot van de EU-verkiezingen zijn volgens Doomst Asse, Affligem, Beersel, Halle, Herne, Gooik, Lennik, Liedekerke, Londerzeel, Meise, Opwijk, Overijse, Pepingen, Roosdaal, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel en Zemst. De betrokkenen worden door de gerechtelijke politie gevraagd een afspraak te maken voor de ondervraging. Doomst verwacht dat de ondervragingen tussen dit en een maand zal kunnen plaatsvinden. (belga/eb)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234