Woensdag 18/05/2022

Burgemeesters Halle-Vilvoorde beraden zich vandaag over verdere acties

Leo Peeters: 'De snelheid waarmee het Brussels parket nu optreedt, zegt iets over de prioriteiten'

VLD en SP.A willen splitsing, maar niet nu

Brussel

Eigen berichtgeving

Liesbeth Van Impe

Het Vlaams en het federaal parlement liggen op wandelafstand van elkaar, maar soms lijken ze mijlenver uiteen te liggen. In het Vlaams Parlement spraken alle Vlaamse partijen hun steun uit aan de boycotburgemeesters die een splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde willen afdwingen. Tegelijkertijd stemden in de kamercommissie Binnenlandse Zaken de Vlaamse meerderheidspartijen VLD en SP.A, samen met de Franstaligen, tegen een oppositievoorstel om de splitsing op de agenda te zetten. De meerderheid wil zo Vlaamse principes verzoenen met federaal pragmatisme.

"Als we de splitsing maar bovenaan op de politieke agenda krijgen", berustte Leo Peeters (SP.A, Kapelle-op-den-Bos). Daarmee lijkt hij zich erbij neer te leggen dat de definitieve regeling er alvast niet meer voor 13 juni komt. De burgemeesters van Halle-Vilvoorde, die zich intussen allemaal min of meer achter de eis schaarden, willen evenwel de druk op de ketel houden en komen vandaag samen om verdere acties te bespreken. Ze zijn trouwens strijdvaardiger dan ooit.

Vooral het onderzoek dat het parket van Brussel gisteren startte op vraag van Eric Libert, FDF-schepen in Sint-Genesius-Rode, is in het verkeerde keelgat geschoten. Verschillende burgemeesters werden al ondervraagd om na te gaan in welke mate hun actie grondwettelijk is. "Nu zijn zelfs de braafsten onder ons woedend", zegt Peeters. "De gerechtelijke achterstand in Brussel is legendarisch, mensen moeten maanden wachten op een eerste onderzoeksdaad. Maar als een FDF'er een klacht indient, dan heeft het parket nauwelijks een week nodig voor de eerste verhoren. Leg dat maar eens uit aan de mensen."

In het Vlaams Parlement keurden alle partijen gisteren een resolutie van Eric Van Rompuy (CD&V) goed, waarin aan minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (VLD) gevraagd wordt geen sancties te treffen tegen de ongehoorzame burgemeesters. De oppositie nam in het debat wel de meerderheidspartijen op de korrel, omdat zij net daarvoor in de federale kamercommissie Binnenlandse Zaken de agendering van de splitsing hadden tegengehouden.

Tijdens een stormachtige vergadering herhaalden de Franstaligen daar nog eens een formeel njet, gesteund door 185 burgemeesters die zich tegen de splitsing uitspreken. Daarbij is onder meer Elio Di Rupo, voorzitter van de PS en burgemeester in Bergen. SP.A-Spirit en VLD verwezen de discussie door naar het communautair forum na de verkiezingen. Toen commissievoorzitter Thierry Giet (PS) de discussie voortijdig wou afronden, zonder de oppositie te horen, steigerde die. Het over-en-weergeroep veranderde uiteindelijk niets aan de situatie: het voorstel werd afgevoerd. Het ontlokte Paul Tant (CD&V) de uitspraak dat "de Vlaamse Leeuw niet meer kan klauwen, maar alleen binnensmonds kwispelstaarten".

Door tijdens het debat in het Vlaams Parlement Leo Peeters in de ring te sturen, vermeed Stevaert vervelende vragen aan zijn adres. Peeters hield een emotionele afscheidsspeech, waarin hij de democratische partijen opriep om "één front te vormen om de splitsing er eens en voor altijd door te krijgen". Hij oogstte een lang applaus van alle aanwezigen, op de Franstalige Christian Van Eyken (UF) na. André Denys (VLD) ging wel in op de kritiek vanuit de oppositie en richtte zich specifiek tot CD&V. "Wij zijn, net zoals jullie, geen separatisten en geloven in overleg. We moeten samen een front vormen en dat niet laten doorbreken door electorale opstootjes. De definitieve regeling is dichtbij, onder andere door de druk van de burgemeesters. Na de verkiezingen zullen we hier met de Franstaligen over overleggen, maar we zullen voor de splitsing geen prijs betalen. Komen we niet tot een oplossing, dan kunnen we het nog altijd forceren."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234