Zaterdag 03/12/2022

Digitalisering

Burgemeesters dromen van stad die administratie volledig digitaal afhandelt

Bart De Wever. Beeld Thomas Sweertvaegher
Bart De Wever.Beeld Thomas Sweertvaegher

Een stad zonder loketten. Zowel Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open Vld) als zijn Antwerpse collega Bart De Wever (N-VA) droomden er de voorbije dagen luidop van. Maar is er bij alle digitalisering nog oog voor het persoonlijke en het sociale?

Jeroen De Preter

Antwerps burgemeester Bart De Wever was afgelopen woensdag te gast op de presentatie van Smart Cities, een nieuw boek van iMinds-directeur Pieter Ballon over de zegeningen en gevaren van ICT-toepassingen in de stad. De Wever vertelde tijdens de presentatie over zijn digitale droom. Naar analogie met de banken wil hij de fysieke stadsloketten in zijn stad zo spoedig mogelijk laten vervangen door digitale loketten

Dezelfde ambities koestert zijn collega Vincent Van Quickenborne, in een vorig leven staatssecretaris voor Administratieve Vereenvoudiging. In de slotshow van 'Komaf met Kafka', een actie van het VRT-radioprogramma Hautekiet, stelde de Kortrijkse burgemeester zelfs niets minder dan de volledige afschaffing van het Kortrijkse stadhuis in het vooruitzicht.

30.000 verplaatsingen

Van Quickenborne liet zich onder meer inspireren door Molenwaard, een Nederlandse plattelandsgemeente die na een uitgebreide fusie besloot om af te zien van de bouw van een gemeentehuis. Wie in Molenwaard een document nodig heeft, kan het in de meeste gevallen enkel nog digitaal aanvragen. Het gewenste document wordt dan bezorgd in één van de zes afhaalpunten. Als zaken niet digitaal af te handelen zijn, komt de ambtenaar naar je toe.

De eerste stap naar de 'loketvrije stad' zijn volgens de burgemeester ook in Kortrijk al gezet. "Een aanvraag voor een evenement kun je bij ons bijvoorbeeld enkel digitaal indienen. Hetzelfde verhaal als je een plek wil reserveren in de stedelijke kinderopvang."

Een volgende grote stap wil de stad over twee weken zetten. "Dan lanceren we het meest digitale loket van Vlaanderen", zegt Van Quickenborne. "Voor een twintigtal documenten zul je straks niet meer naar het stadhuis moeten. Alles samen zal dat de Kortrijkzanen ongeveer 30.000 verplaatsingen besparen."

In een later stadium zouden de bewoners ook voor federale documenten het huis niet meer uit moeten. "Denk bijvoorbeeld aan het rijbewijs. Vandaag moet je daarvoor in totaal vier keer naar het stadhuis. Terwijl de procedure in principe probleemloos digitaal kan afgehandeld worden."

Vincent Van Quickenborne. Beeld Bas Bogaerts
Vincent Van Quickenborne.Beeld Bas Bogaerts

Internetanalfabeten

Kostenbesparend is de evolutie ongetwijfeld. 'Gemeente zonder gemeentehuis' Molenwaard zou volgens eigen berekeningen ongeveer 15 procent op de werkingskosten hebben bespaard. Maar of het ook op menselijk vlak een verbetering is? Volgens vrij recent onderzoek (medio 2014) is nog altijd 15 procent van de Vlamingen internetanalfabeet. In sommige gevallen is dat een kwestie van niet kunnen, in andere gevallen een kwestie van niet willen.

"Wij houden daar absoluut wel rekening mee", zegt Van Quickenborne. "Voor medioren en senoiren die niet mee zijn organiseert de stad bijvoorbeeld gratis cursussen. Daarnaast zul je inderdaad ook altijd mensen hebben die niet met deze evolutie mee willen. Voor die mensen moeten we alternatieven blijven voorzien."

Blijft de vraag of op deze manier niet opnieuw een vorm van menselijk contact verloren gaat. Van Quickenborne maakt zich daar weinig zorgen over. "Er zijn andere, veel prettigere manieren om het menselijk contact in je stad te koesteren. Dankzij de digitalisering van onze loketten komen er tijd en middelen vrij om nog meer te investeren in huisbezoeken, sociale evenmenten en volksfeesten. En waar heb je die sociale momenten het liefst? Op een volksfeest, of aanschuivend voor een loket in het stadhuis?"

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234