Zondag 07/03/2021

Video

Burgemeester van Koksijde wil zwembadverbod afkondigen voor asielzoekers

Burgemeester van Koksijde Marc Vanden Bussche wil een zwembadverbod in zijn gemeente voor asielzoekers. Aanleiding zijn twee incidenten met bewoners van het opvangcentrum voor asielzoekers. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken vindt het niet verstandig om alle asielzoekers te weren.

Gisteren nog werd een vluchteling opgepakt, omdat hij in het zwembad Hoge Blekker een 10-jarig meisje gedurende enkele seconden zou hebben vastgehouden. De man werd na verhoor vrijgelaten zonder voorwaarden, meldt woordvoerder Frank Demeester van de Brugse afdeling van het parket van West-Vlaanderen.

Volgens twee getuigen, onder wie de begeleidster van het minderjarig meisje, nam de twintiger van Iraakse origine het meisje vast en hield haar dicht tegen zich. Omdat de getuigen dit gedrag ongepast vonden, werd de politie verwittigd en werd de man door de recherche van de politiezone Westkust verhoord. De man zelf meende dat hij niets verkeerd gedaan had. Hij mocht na verhoor opnieuw beschikken.

Klachten

Burgemeester Vanden Bussche kreeg vorige week al klachten binnen van vrouwen die zich in het zwembad niet op hun gemak voelden. "We hebben toen afspraken gemaakt van hoe we de situatie konden verbeteren. Maar daarna heeft dit incident zich voorgedaan, dat toch heel wat zwaarder doorweegt. Daarom wil ik het voorstel voor een zwembadverbod poneren. We voeren dat debat maandagnamiddag, met een afweging van voor en tegen én met aandacht voor de juridische mogelijkheden", licht de burgemeester toe. Het zou wellicht gaan om een verbod van een aantal maanden voor volwassen asielzoekers, tot hun procedure ten einde is.

Het Federaal Agentschap voor de Opvang van Asielzoekers (Fedasil) gaat intern bekijken of er maatregelen moeten genomen worden. "Volgens onze informatie betreft het geen ernstig incident, in die zin dat we geen overhaaste conclusies willen trekken. In het opvangcentrum herinneren we de mensen wel opnieuw aan de gedragsregels, eventueel met extra aandacht voor het gedrag in het zwembad", zegt woordvoerster Mieke Candaele van Fedasil.

Gluurincident

Volgens burgemeester Vanden Bussche was er deze week ook een gluurincident waarbij een asielzoeker betrokken was. Tijdens een gesprek met Fedasil na dat incident was overeengekomen dat de asielzoekers in het opvangcentrum uitleg zouden krijgen over de gedragscode van zwembaden. "Maar het vorige brandje is nog niet geblust en dan gebeurt dit", aldus de burgemeester. Daarom gaat hij morgen aan het college voorstellen om een zwembadverbod af te kondigen voor asielzoekers.

Het parket heeft geen weet van eerdere incidenten in het Koksijdse zwembad.

"Niet verstandig"

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken vindt het niet verstandig om alle asielzoekers te weren, zegt hij in de marge van een nieuwjaarsreceptie van N-VA in Kalmthout.

"Ik wil geen polemiek met de burgemeester starten, maar alle asielzoekers straffen omdat twee onder hen zich misdragen, vind ik persoonlijk niet verstandig", zei Francken. "Ik zou dat als burgemeester anders aanpakken. Bij de asielzoekers in Koksijde zijn ook veel kinderen die graag willen gaan zwemmen."

Tegen de betrokkenen wordt wel hard opgetreden, benadrukte de staatssecretaris. "Er is een chauffeur onderweg om de vluchteling die het kind heeft betast over te brengen naar een gesloten centrum." In het asielcentrum van Koksijde zal nog eens duidelijk op de richtlijnen worden gewezen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234