Donderdag 08/06/2023

Knokke-Heist

Burgemeester Lippens over migranten: "Sluit ze op in kamp zoals Guantanamo"

Graaf Leopold Lippens, burgemeester van Knokke. Beeld BELGA
Graaf Leopold Lippens, burgemeester van Knokke.Beeld BELGA

Terwijl Amerikaans president Obama het gevangenenkamp Guantanamo op Cuba te allen prijze nog tijdens zijn ambt wil opdoeken, pleit de burgemeester van Knokke-Heist voor een dergelijk kamp in ons land, zo schrijven De Tijd en de kranten van Sudpresse vandaag. Leopold Lippens reageert met zijn voorstel op de vluchtelingencrisis en de mogelijke ontruiming van het kamp in Calais. Na commotie nuanceert Lippens echter: zijn uitspraken zijn "uit de context gerukt".

Lippens zegt op de RTBF dat zijn uitspraken over vluchtelingen en Guantanamo uit hun context zijn gerukt en dat hij nooit gezegd heeft dat we "een kamp moeten maken zoals in Guantanamo". Hij vindt wel dat illegale vluchtelingen in "een omheinde plek - niet zoals Guantanamo - geplaatst moeten worden, met goede infrastructuur en van waaruit we ze na drie dagen terug kunnen sturen naar hun land van oosprong".

Daarmee probeert Lippens zijn uitspraken van vanmorgen te nuanceren. "Het begint ferm op mijn zenuwen te werken dat men over niets anders meer praat dan migranten, Islamitische Staat en moslims", zo voer hij onder andere uit. "Mensen die ons land binnenkomen en de toestemming hebben om te blijven, zijn in regel. Zoniet zijn ze illegaal. Voor hen moeten we een kamp maken zoals in Guantanamo. Zonder ze te folteren. En we moeten ze terugsturen naar hun land! Zonder de beslissing van de procureur af te wachten om hen te vragen het land binnen de vijf dagen te verlaten."

Tegenover de Tijd herhaalde Lippens die uitspraken. "Als men mij dan vraagt of er een soort Guantanamo moet komen, dan zeg ik: akkoord, ja. Maar dan zonder het martelen en mét toiletten."

Context

De uitspraken lokten meteen een storm van verontwaardiging uit. Lippens ontkende ze daarop weer op het RTBF-journaal. "Ze zijn uit de context getrokken", zo zei hij. Hij blijft er wel bij dat "illegaal illegaal is, en als iemand illegaal is, mag hij niet onmiddellijk vrijgelaten worden zoals vandaag".

"We moeten ze dus in een omheinde plek - niet zoals Guantanamo - plaatsen, met goede infrastructuur en vanwaaruit we ze na drie dagen terug kunnen sturen naar hun land van oosprong."

Europa van negen

Lippens haalt tijdens het RBTF-journaal ook uit naar Frankrijk, zoals hij dat vanmorgen al deed. "De Fransen zijn degoutant, zoals gewoonlijk. Ze sturen al hun vluchtelingen en sluiten Calais omdat ze schrik hebben van het Front National."

Vanmorgen noemde hij de Fransen al "te laks". "Ze laten de migranten uit Calais de tram nemen. Die stoppen in De Panne en trekken dan door naar Zeebrugge, van waar ze hopen Engeland te bereiken. De politie is daar niet meer tegen opgewassen."

"Er zijn drie miljoen moslims die naar Europa willen komen. Stel dat ze drie kinderen krijgen. Dan zijn er over twintig jaar met nog eens 20 miljoen meer en op een dag zullen ze met 100 miljoen zijn. Dat willen we niet. We hadden binnen een Europa met negen lidstaten moeten blijven en de grenzen sluiten. Gelukkig is er de N-VA. Met de socialisten zouden we 80.000 meer illegalen hebben. En ze zouden hun verblijfsvergunning gekregen hebben en hadden mogen stemmen bij de volgende verkiezingen".

Leopold Lippens is sinds 1979 onafgebroken burgemeester van Knokke-Heist. Tijdens zijn bestuur kwam hij vaak in de media met zijn opmerkelijk uitspraken. Zo wilde hij in het begin van de jaren 90 "frigoboxtoeristen" uit zijn badplaats weren. In 2011 verklaarde hij dat de periode van de welvaartsstaat voorbij was en pleitte hij voor een technocratische regering.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234