Zaterdag 10/06/2023

Verenigde Staten

Burgemeester Cupertino aan Apple: betaal nu eens belastingen

De nieuwe Apple-campus in aanbouw in Cupertino. Beeld REUTERS
De nieuwe Apple-campus in aanbouw in Cupertino.Beeld REUTERS

In het Californische stadje Cupertino zijn er maar weinigen die kwaad durven spreken over de machtigste inwoner: technologiereus Apple. Maar burgemeester Barry Chang heeft daar lak aan. Hij heeft Apple opgeroepen eindelijk eens belasting te gaan betalen.

Peter Van Ammelrooy

In een interview met The Guardian zegt hij dat de maker van de Mac, de iPhone en de iPad het vertikt om ook maar "een dubbeltje af te dragen. Ze maken winst en zouden hun verantwoordelijkheid moeten nemen voor onze stad, maar dat verdommen ze."

9 miljoen dollar gemeentebelastingen

Ondanks 181 miljard dollar aan contanten, deels geparkeerd in belastingparadijzen, betaalt Apple slechts een schijntje aan gemeentebelastingen; volgens de Britse krant tussen 2012 en 2013 een bedrag van 9 miljoen dollar.

Een poging van Chang om Apple te dwingen 100 miljoen dollar te 'schenken' voor verbetering van de verouderde infrastructuur in Cupertino, waaraan steeds meer inwoners zich ergeren, stuitte echter op verzet van de gemeenteraad. Die stemde unaniem tegen het voorstel uit angst de multinational te schofferen.

null Beeld EPA
Beeld EPA

Sinds het begin

Apple verblijft al sinds zijn conceptie in het stadje van 60.000 inwoners. De pleegouders van medeoprichter Steve Jobs woonden er. Het bedrijf betrok er een officieel kantoor in 1977, het jaar nadat het bedrijf in een garage was opgericht. Ruim vijftien jaar later zette Apple er zijn eerste campus neer.

Intussen bouwt het bedrijf in Cupertino een gigantische tweede campus, een cirkelvormig complex - bouwkosten 5 miljard dollar - dat door voorstanders het Ruimteschip wordt genoemd. Tegenstanders spreken liever van de Death Star, het ruimtestation van het kwaad in de eerste Star Wars-film. Dat moet onderdak bieden aan 13 duizend Apple-werknemers.

Bijdragen van Apple

Apple weigert commentaar op Changs uitlatingen, maar wijst erop dat het al Cupertino's grootste belastingbetaler is. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen intussen tientallen miljoenen gestoken in de bestrijding van verkeersproblemen. Ook is Apple een project gestart om een derde van zijn werknemers met alternatief vervoer naar het werk te krijgen, in plaats van met de eigen auto.

Chang inmiddels zegt dat hij "verkeerd is begrepen". Hij ontkent dat hij Apple van "misbruik" heeft beschuldigd. Ook bagatelliseerde hij het verhaal over een bezoek aan het Apple-hoofdkantoor toen hij over verkeersproblemen wilde praten; de burgemeester werd door de beveiliging als ongewenste gast op straat gezet.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234