Zaterdag 24/10/2020

Verkiezingen

Burgemeester Bonte wipt Groen in Vilvoorde, coalitiepartners zetten onderhandelingen stop

Hans Bonte.Beeld Eric de Mildt

In Vilvoorde heeft Groen het vertrouwen in kartelpartner sp.a van Hans Bonte opgezegd. Aanleiding is het bestuursakkoord dat Bonte sloot zonder Groen een schepenambt te geven. Uit protest zetten nu ook de andere coalitiepartners Open Vld en N-VA de onderhandelingen tijdelijk stop.

Het bestuursakkoord dat burgemeester Hans Bonte (sp.a) in Vilvoorde heeft bereikt met Open Vld en CD&V komt op losse schroeven te staan. De manier waarop Bonte kartelpartner Groen uit het bestuur heeft geweerd, is absoluut niet naar de zin van coalitiepartner Open Vld.

Eerder op de dag blies Groen het kartel met de sp.a van Bonte op toen bleek dat ze geen mandaat zou krijgen in de nieuwe meerderheid. Nu blijkt dat ook de andere coalitiepartners Bontes zet niet kunnen appreciëren. “De brutaliteit en de woordbreuk van Hans Bonte: het is niet onze manier van politiek bedrijven. Vilvoorde verdient beter”, zeggen Jo De Ro (Open Vld), Barbara De Bakker (Groen) en Jan Anciaux (N-VA) in een gezamenlijk persbericht.

De drie partijen lassen daarom onderhandelingspauze in tot 11 november, Wapenstilstand. “Dat betekent dat er geen meerderheid tot stand kan komen, want CD&V en sp.a hebben slechts 15 op 35 zetels”, klinkt het. Een coalitie van sp.a, Open Vld en CD&V heeft in Vilvoorde een meerderheid van 23 op 35 zetels. Het alternatief met Open Vld, CD&V, N-VA en Groen telt er 20.

Dit is een pauze waardoor iedereen tot bezinning komt. De stad heeft een rustpauze nodig om vertrouwen te wekken”, zegt schepen Jo De Ro in een reactie. “Wij zijn verbouwereerd. Ik zit al lang in de politiek maar heb hier geen woorden voor. Dit heb ik nog nooit gezien. En dit is niet wat Vilvoorde nodig heeft.”

Blauwe handtekening

Bonte zelf stuurde in een reactie het beleidsplan, ondertekend door sp.a, Open Vld en CD&V, naar de pers. “Een mens krijgt heimwee naar de tijd dat een blauwe handtekening nog iets waard was”, luidde de boodschap daarbij.

Volgens Bonte had Open Vld met schepen en lijsttrekker Jo De Ro voor de verkiezingen een voorakkoord gesloten met N-VA, en is er daarom “nervositeit”. “De herfstvakantie zal hem deugd doen”, voegt Bonte daaraan toe.

Desondanks hoopt de sp.a’er dat er “snel werk gemaakt wordt” van het beleidsplan. “Vilvoorde heeft een krachtig bestuur nodig om dat te realiseren. De strijd om de politieke mandaten ligt inmiddels achter de rug.” Bonte wil verder niet reageren, “om de sereniteit te bewaren”.

Kartel

Sp.a en Groen trokken samen naar de kiezer in Vilvoorde, maar een week na de stembusslag sloot kopman Bonte een bestuursakkoord met Open Vld en CD&V zonder kartelpartner Groen een schepenpost aan te bieden. Dat zet kwaad bloed bij Groen, dat haar aantal voorkeursstemmen zag verdubbelen en een groot deel van de campagne van het kartel financierde.

Dat ongenoegen liet Groen-voorzitter Meyrem Almaci dan ook blijken in
De ochtend  op Radio 1. “Hopelijk is dat niet de socialistische manier van werken.” Almaci vond dat Bonte zich weinig collegiaal opstelt en zich vergist van vijand. “Dit had ik echt niet verwacht.”

Nu heeft Groen het kartel opgeblazen en gaat het in oppositie. “We zijn in kartel naar de kiezer gestapt en hebben samen een goed resultaat gehaald. Achteraf je kartelpartner die een zetel wint aan de kant schuiven voor eigen gewin, getuigt van weinig respect en vertrouwen”, zegt Jacques Mevis, voorzitter Groen Vilvoorde in een persbericht. 

Anderhalf mandaat

“Afgelopen nacht is het tij plots gekeerd. We hadden met de coalitiepartners geschaafd aan het bestuursakkoord. Iedereen was tevreden over de inhoud. Maar bij het verdelen van de mandaten ging het plots mis”, vertelt Barbara De Bakker van Groen Vilvoorde. 

“Vrijdag hadden we nog garanties gekregen van Bonte dat we anderhalf schepenmandaat zouden krijgen (waarbij één schepenambt halverwege de legislatuur van de ene naar de andere kartelpartner zou gaan). We hebben apart nog een lang gesprek gevoerd met Bonte, maar daaruit bleek dat het vertrouwen volledig zoek is.”

Groen zal de komende zes jaar dus oppositie voeren, “maar vanuit de oppositie blijven we ons de komende zes jaar inzetten voor een groen, sociaal en progressief Vilvoorde”, klinkt het nog.

In De zevende dag noemde Bonte Groen eerder “een koekoeksjong” in de kartels.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234