Vrijdag 07/05/2021

Moord Julie Van Espen

Burgemeester Bart De Wever bereid tot gesprek met vriendinnen Julie Van Espen: ‘Wat gebeurd is, is verschrikkelijk’

Bart De Wever. Beeld Photo News
Bart De Wever.Beeld Photo News

Een groep vriendinnen van de vermoorde Julie Van Espen en haar zus hebben een open brief geschreven aan Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA). Ze vragen om de veiligheid op de fietsroutes naar de Antwerpse binnenstad te verhogen, onder andere met meer veiligheidscamera’s en een betere verlichting. De Wever is bereid tot een gesprek, zo laat zijn woordvoerder weten.

In de brief staat dat heel wat meisjes, maar ook jongens, ouders en grootouders na de gebeurtenissen aan het Albertkanaal in Merksem bang zijn om nog alleen naar of door Antwerpen te fietsen. Julie Van Espen werd zaterdagavond om het leven gebracht toen ze van bij haar thuis in Schilde naar Antwerpen fietste om daar met vriendinnen af te spreken. De vermoedelijke moordenaar, die intussen bekentenissen aflegde, sloeg toe nabij de brug aan het Sportpaleis in een industriegebied.

Mensen leggen bloemen op de plaats waar het lichaam van Julie Van Espen werd gevonden. Beeld Photonews
Mensen leggen bloemen op de plaats waar het lichaam van Julie Van Espen werd gevonden.Beeld Photonews

“In de campagne ‘Slim naar Antwerpen’ roept men iedereen op om onder meer met de fiets naar Antwerpen te komen”, klinkt het. “Julie was hier een voorstander van en raadde dan ook iedereen aan om dit te doen. Ze gaf ons allemaal het goede voorbeeld, wat ze nu bekocht heeft met haar leven.”

De vriendinnen vragen om een ‘Project Julie’ in het leven te roepen om de veiligheid op de Antwerpse fietsroutes te vergroten. “Het moet algemeen geweten zijn dat iedereen op deze routes gefilmd wordt”, klinkt het. “Vergeet niet dat de camera van het nieuwe sportcomplex in Merksem de enige reden is dat we de dader zo snel hebben kunnen ontmaskeren.”

Antwerps burgemeester Bart De Wever laat in een reactie via zijn woordvoerder weten zeker bereid te zijn tot een gesprek. “Wat gebeurd is, is verschrikkelijk”, zegt hij. “Veiligheid is in Antwerpen een topprioriteit geworden. We hebben nu al het grootste cameranetwerk in Vlaanderen en gaan dat de volgende jaren nog verder uitbreiden.”

De integrale open brief

Geachte Heer De Wever,

Beste burgemeesters,

Julie Van Espen is een naam die niemand in Vlaanderen snel zal vergeten. Wij, als beste vriendinnen van Elise Van Espen, hebben grote zus Julie altijd mogen ervaren als een goedlachse, geïnteresseerde en optimistische meid die het met iedereen kon vinden. Ze had een grote liefde voor Antwerpen. Dag in, dag uit fietste ze vanaf Schilde richting ‘t stad om daar te studeren, met vriendinnen af te spreken of om gewoon even te genieten van de pracht en praal die Antwerpen te bieden heeft.

Na het drama dat zich bij het kanaal heeft afgespeeld, merken we dat er een grote angst leeft onder meisjes, maar ook jongens, ouders en grootouders. Alleen fietsen op klaarlichte dag is voor velen geen optie meer. Ook wij durven niet meer alleen de stad door en dit vinden we verschrikkelijk aangezien men zich veilig hoort te voelen in eigen stad.

“Julie gaf ons allemaal het goede voorbeeld dat ze nu bekocht heeft met haar leven..”

In de campagne ‘Slim naar Antwerpen’ roept men iedereen op om onder meer met de fiets naar Antwerpen te komen. Julie was hier een voorstander van en raadde dan ook iedereen aan om dit te doen. Ze gaf ons allemaal het goede voorbeeld dat ze nu bekocht heeft met haar leven.

Om deze reden zouden wij u en alle burgemeesters willen vragen om de aandacht voor veiligheid in Antwerpen en omliggende gemeenten nogmaals te vergroten. Noem het bijvoorbeeld ‘Project Julie’. Op alle belangrijkste toegangswegen en fietsroutes moeten er over het ganse traject veiligheidscamera’s en een betere verlichting komen. Het moet algemeen geweten zijn dat iedereen op deze routes gefilmd wordt. Mensen die dit om privacy redenen niet willen, moeten maar een andere route nemen.

Vergeet niet dat de camera van het nieuwe sportcomplex in Merksem de énige reden is dat we de dader zo snel hebben kunnen ontmaskeren.

“Project Julie als vast agendapunt op de gemeenteraden!”

Om onze verzoeken op te volgen, vragen we jullie met aandrang, om hiervoor de middelen vrij te maken én het een vast agendapunt te maken op elke toekomstige gemeenteraad in Antwerpen en omliggende gemeenten. Het is toch de eerste taak van politici om te zorgen voor de veiligheid en het welzijn van zijn burgers?!

Wij verwachten dat er in de komende weken een plan wordt gemaakt en uitgevoerd om meer camera’s en meer verlichting op elke (fiets)route en aanpalende donkere plekken zoals industrieterreinen, onder bruggen etc… te installeren.

Uiteraard staan wij klaar om mee te helpen, ideeën te bedenken, een denktank op te zetten en dergelijke andere activiteiten te organiseren om ons doel te bereiken. Een Antwerpenaar moet zich zonder angst kunnen bewegen in zijn/haar stad en omliggende gemeenten!!

Julie heeft altijd gezegd dat ze de maatschappij ten goede wilde veranderen. Het verbeteren van de veiligheid in Antwerpen is volgens ons dan ook een prachtige manier om Julie’s droom gedeeltelijk te realiseren. We hopen dat u zich kan vinden in onze bevindingen en dat u ons voorstel om samen van ‘t stad en omliggende gemeenten een veilige plek te maken ter harte neemt.

Hopend op een spoedig antwoord en een eerste gesprek.

Met vriendelijke groeten,

Frédérique Verschueren & de andere beste vriendinnen van Elise

Eerste mensen nemen afscheid op wake

Heel het land reageert intussen vol afschuw op de moord op Julie Van Espen. Sympathisanten organiseren vanavond in het Antwerpse district Merksem een stille wake. De samenkomst start om 21 uur aan de Vaartkaai ter hoogte van de Theunisbrug, vlak bij de plek waar de studente van het leven werd beroofd. De eerste mensen zijn ruim anderhalf uur op voorhand al toegekomen om afscheid te nemen van de jonge vrouw. Ze branden kaarsen en leggen bloemen neer op de plek waar Julie het leven liet.

De organisatoren willen met de bijeenkomst “een signaal geven dat we niet tevreden zijn dat het rechtssysteem faalt”, maar ook laten zien “dat we er zijn voor elkaar in slechte tijden” en medeleven tonen met de nabestaanden van Julie. Ze vragen de aanwezigen om een witte roos, fakkel of een kaars mee te brengen.

null Beeld Jan Aelberts
Beeld Jan Aelberts

Mars in Antwerpen, Brugge en Kortrijk

Ook later deze week volgen nog herdenkingsmomenten. Zondag vindt een mars plaats in Antwerpen. Die trekt om 14 uur van het Astridplein naar het Steenplein, via de Groenplaats. Op de Facebookpagina van het evenement is de belangstelling alvast groot. “Door talrijk aanwezig te zijn, vragen wij beleidsmakers om daadkrachtiger op te treden tegen daders en straffen te verhogen”, klinkt het bij de organisatie.

Dezelfde dag zullen ook de supporters van Antwerp FC een minuut stilte houden voor Julie. Antwerp speelt zondag om 14.30 uur tegen Anderlecht in De Bosuil. Voor aanvang van de wedstrijd last de club een minuut stilte in voor de jonge vrouw en in de 23ste minuut zal er een luid applaus klinken. Antwerp roept de supporters van Anderlecht op deel te nemen aan het applaus. “Niet alleen ter nagedachtenis aan Julie, maar ook als een ‘nee’ tegen seksueel geweld”, klinkt het bij de club.

Ook buiten Antwerpen worden wakes georganiseerd. In Brugge vindt vrijdag een mars plaats met vertrek in ARTificial, de zaak van organisator Stijn Labeur in de Langestraat 53. “Om 19.30 uur vertrekken we richting de Markt”, zegt Labeur. “Op de Markt houden we dan een minuut stilte. Het is vooral de bedoeling om ‘awareness’ te creëren. Ik wil niemand met vinger wijzen, dat brengt Julie niet terug en dat wil ik duidelijk maken.”

In Kortrijk wordt dezelfde dag onder de slogan ‘Wij zijn het beu’ een vrouwenketting georganiseerd. “Wij willen vrij zijn. Vrij fietsen. Vrij feesten. En daarom geven we vrijdagavond een signaal”, klinkt het op het Facebook-evenement. De organisatoren roepen op om vrijdag met alle Kortrijkse vrouwen te verzamelen aan het oud gerechtsgebouw. Daar zullen ze een mensenketting vormen.

Midzomerfeest geannuleerd

Minister van Justitie Koen Geens annuleert dan weer het Midzomerfeest dat hij zondag gepland had in Leuven. “Uit respect voor en medeleven met de ouders en de familie en de omgeving van Julie, hebben we besloten om ons Midzomerfeest dit jaar niet te laten doorgaan”, zegt de CD&V-minister in een korte mededeling. Die dag wordt in Antwerpen een stille mars gehouden tegen (seksueel) geweld.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234