Vrijdag 27/05/2022

Coronavirus

Burgemeester Aalst wil nog steeds niet van ‘medische solidariteit’ weten

Aalsters burgemeester Christoph D'Haese. Beeld BELGA
Aalsters burgemeester Christoph D'Haese.Beeld BELGA

De burgemeester van Aalst, Christoph D’Haese (N-VA), onderschrijft het principe van ‘medische solidariteit’ nog steeds niet uitdrukkelijk en vraagt om voorwaardelijkheid. Dat blijkt na verschillende vragen van Aalsterse gemeenteraadsleden dinsdagavond, nadat begin deze maand bleek dat Aalst niet langer Brusselse patiënten wou opvangen, ondanks eerdere overeenkomsten met omliggende ziekenhuizen.

Redactie en Belga

Bijna alle partijen, behoudens Vlaams Belang, waren niet te spreken over die uitspraken, vroegen feitelijke informatie en begrip voor de wederkerigheid van solidariteit in het geval Aalst in de toekomst nood zou hebben aan bijstand uit de omgeving. Maar D’Haese was blij ‘de puntjes op de i’ te kunnen zetten en wees met de vinger. De problemen zijn volgens de burgemeester te wijten aan de ‘onaanvaardbare’ houding van de Brusselse burgemeesters “om de maatregelen te nemen die ze moesten nemen”.

“Dat is de bikkelharde realiteit”, klonk het dinsdagavond, en “de medische prijs die Brussel betaalt voor zijn falend politiek beleid gedurende ettelijke weken”. Begin deze maand gaf burgemeester Christoph D’Haese in de media te kennen dat de grenzen van de ‘medische solidariteit’ bereikt waren toen enkele Brusselse ziekenhuizen vroegen om coronapatiënten te verzorgen. De uitspraak zette toen kwaad bloed bij de bewuste ziekenhuizen, die uit de lucht kwamen vallen en zorgde voor verontwaardiging bij virologen, nationale en lokale politici.

Druist in tegen federale richtlijn

Ze strookt ook niet met de federale richtlijn. Ondanks een reeks afspraken met naburige ziekenhuizen en hogere overheden beoordeelt de Aalsterse burgemeester “het federaal spreidingsplan een ongelijk spreidingsplan.” De uitspraken in de media nuanceert hij dan weer. “Als burgemeester is het mijn plicht te anticiperen op wat komen zal”, klinkt het.

In Aalst behoren twee ziekenhuizen, het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis (OLV) en het kleinere Algemeen Stedelijk Ziekenhuis (ASZ), tot een netwerk met het Brusselse ziekenhuis UZ Brussel en AZ Sint-Maria in Halle. Aalst profileert zich als ‘zorgstad’ en de burgemeester wijst erop dat engagement te willen nakomen. Hij zegt “nooit, nergens gezegd” te hebben “dat wij een patiënt onbehandeld zouden achterlaten”.

Toch wijst D’Haese op het aandeel dat niet-Aalstenaars zouden hebben in de escalatie van het virus de voorbije weken, vooral in Brussel. “Bij momenten zag ik enkel mondmaskers gedragen worden in de Wetstraat. Maar op andere plaatsen in Brussel was het een minderheid die dat droeg”, zegt de burgemeester uit anekdotische ervaring. “Daar betalen we natuurlijk een medische prijs voor.” De Brusselse burgemeesters dragen volgens D’Haese een grote verantwoordelijkheid.

Felle gemeenteraad

Een mening die niet wordt gedeeld in de Aalsterse gemeenteraad. “Dit is niemands schuld. Niemand heeft om dit virus gevraagd”, zegt fractievoorzitter Lander Wantens van Groen. “Het is niet het moment om de schuld in de schoenen van patiënten te schuiven”, zegt CD&V-fractievoorzitter Théodomir Nsenginmana. “Ik kan me inbeelden dat mensen die nu opgenomen zijn in het ziekenhuis, maar ook hun familieleden, niet tevreden waren met die uitspraken. Die mensen strijden voor hun leven.”

Gemeenteraadslid Els Van Puyvelde (Vlaams Belang) ziet doorverwijzingen als “courant in het kader van bepaalde specialisaties”, maar “nu spreken we van een geheel andere situatie”, en oordeelt: “Dringende zorg voorbehouden voor inwoners van Aalst. Dat gaat niet over het toepassen van ‘eigen volk eerst’ maar over nuchter boerenverstand.” Dat valt slecht bij de sp.a-fractie: “Ik vrees dat in het boerenverstand veel zagemeel is binnengeslopen”, repliceert Sam Van de Putte. De spreidingsplannen moeten voor die partij net de reguliere zorg veilig stellen. “Tot op een bepaald niveau dat we vandaag helaas overschreden hebben door besmettingen die van overal in het land komen, niet langer uit een specifieke zone.”

D’Haese vindt “de doos van pandora” te hebben geopend maar geeft terloops mee dat Aalsterse ziekenhuizen nog geen patiënten hebben geweigerd. Veertien andere ziekenhuizen deden dat wel, al specificeert de burgemeester tijdens de gemeenteraad niet over welke ziekenhuizen het gaat of in welke omstandigheden die zich bevinden.

In de gemeenteraad dinsdag vroegen bijna alle Aalsterse partijen of de burgemeester achter de uitspraak blijft staan. CD&V vindt de opmerking “ongepast” en sp.a roept op tot solidariteit, vooral tijdens de huidige crisis. Groen vraagt zich af hoeveel Brusselse patiënten er op het moment van de uitspraken effectief al in de Aalsterse ziekenhuizen waren opgenomen. Die vraagt werd dinsdagavond niet beantwoord, gemeenteraadsvoorzitter David Coppens (N-VA) blokt een repliek van de burgemeester af op basis van het gemeenteraadsdreglement.

Coalitiepartner Open Vld, de partij van schepen Jean-Jacques De Gucht, nam dinsdagavond over de kwestie niet het woord in de Aalsterse gemeenteraad, hoewel ook in de wandelgangen bij de partij onvrede klonk. Zo stelde ook burgemeester Guido De Padt (Open Vld) van Geraardsbergen, waar het ASZ een vestiging heeft, zich vragen bij de controversiële uitspraak.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234