Dinsdag 29/11/2022

Update

Buren Adriaens: "Situatie was onhoudbaar geworden"

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Op het assisenproces van Romain Adriaens (63) uit Wiekevorst, die beschuldigd wordt van de doodslag op zijn vrouw Irène Orens (61), zijn vandaag de buren komen getuigen. Zij bevestigden dat het stel in armoede leefde en dat hij verhalen verzon om te maskeren dat ze financieel aan de grond zaten. "Ik heb dikwijls tegen mijn man gezegd dat dat niet kon blijven duren", zei buurvrouw Bea.

Anneleen De Vel

Irène was in de weken voor haar dood dikwijls haar hart komen uitstorten bij Bea. Het slachtoffer ging zwaar gebukt onder hun financiële problemen. "Ze vertelde me dat Romain iedere weekdag om 10 uur met zijn gsm naar de tuin ging om daar met de banken te bellen. Hij bracht daarna verslag bij haar uit en dan hoorde ik haar soms wanhopig roepen en tieren."

Romain zei altijd dat ze veel geld hadden, maar hij verzon volgens zijn buren de meest onwaarschijnlijke verhalen om hun financiële problemen te verklaren. "Hij vertelde dat hij niet aan zijn geld kon, omdat de ene bank het niet naar de andere wilde overschrijven. Toen dat uiteindelijk gelukt was, zei hij dat de deur van de bank kapot was, waardoor er niemand binnen kon. Daarna was de bank gesloten omdat er iemand gestorven was en vervolgens kon hij niet aan zijn geld omdat een bankbediende ermee gefraudeerd had", stelde Paul.

Goedgelovig
De buren wezen Irène er meer dan eens op dat die verhalen niet konden kloppen, maar het slachtoffer wilde dat niet aannemen. Ze geloofde volgens hen rotsvast dat Romain nooit tegen haar zou liegen. Bea had in de dagen voor de feiten sterk het gevoel dat er iets mis ging lopen. Toen ze de beschuldigde op 2 juli 2009 - de dag van de feiten - 's morgens rond 9 uur alleen zag vertrekken, maakte ze zich zorgen.

"Het gebeurde niet vaak dat Romain alleen wegreed en daarom belde ik hem om te vragen of alles in orde was met Irène. Hij zei dat ze zich aan het klaarmaken was en dat hij intussen een brief ging posten in Heist-op-den-Berg", zei Bea. Even later stond hij in paniek voor hun deur met de boodschap dat hij bij zijn terugkomst Irène dood had aangetroffen op de keukenvloer. Hij ontkent iedere betrokkenheid bij de feiten.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Uit huis gezet
Romain Adriaens (63) en Irène Orens (61) gingen op 17 juli 2009 uit hun woning in Wiekevorst worden gezet, omdat ze al een half jaar geen huur meer hadden betaald. "Ik kreeg altijd te horen dat er geen financiële problemen waren, maar dat het de banken waren die moeilijk deden. Ze wimpelden me steeds met een verhaaltje af. Ik had het gevoel dat wat ik ook zei, toch niets meer uithaalde en daarom ben ik naar de vrederechter gestapt", zegt de huisbaas.

Hij verhuurde de woning aan de Valleistraat sinds 1992 aan het stel. Het waren aanvankelijk goede huurders, die het huis in orde hielden en correct betaalden, ook al verbleven ze vaak lange periodes in het buitenland. Veel contact had hij dan ook niet met hen. "Ik ging er misschien één keer per jaar eens langs om goedendag te zeggen, maar meer ook niet."

Excuses
Sinds december 2008 bleven de betalingen echter uit. "Als ik bij hen langs ging om te vragen waarom ze geen huur meer betaalden, werd ik altijd met een kluitje in het riet gestuurd. Romain vertelde me dat de deur van de bank geblokkeerd was, waardoor hij geen geld kon afhalen, of dat er iets met de kluizen was. Ooit zei hij zelfs dat er een bankoverval was gepleegd en dat hij was opgepakt, omdat hij op de dader leek. Het was altijd wel iets."

Tijdens zijn verhoor voor het Antwerpse assisenhof verklaarde Romain vorige week dat ze hun huur niet meer betaalden omdat Irène ruzie had gemaakt met de huisbaas en omdat ze toch terug naar Kenia gingen. "Ik ruzie met Irène? Daar weet ik niets van. Ik vond haar een lieve dame, misschien iets te goedgelovig. Ze hebben ook nooit gezegd dat ze terug naar Kenia gingen", reageerde de huisbaas.

Twee dagen voor feiten
De man had de indruk dat het stel financieel aan de grond zat en stapte uiteindelijk naar de vrederechter. Aanvankelijk zou het koppel op 4 juli 2009 - twee dagen voor de feiten - uit het huis worden gedreven, maar dat werd uitgesteld naar 17 juli.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234