Dinsdag 18/02/2020

Musea

Bureaucratie in België: muziekmuseum moet het zonder muziek doen

De ingang van muziekmuseum MIM.Beeld rv

Het zit in een prachtig art-nouveaugebouw, heeft een collectie van 8.000 muziekinstrumenten, en ontvangt ieder jaar 150.000 bezoekers. Toch is het Belgische Muziekinstrumentenmuseum (MIM) de risee van de cultuurwereld, want er is geen noot muziek te horen. Het interactieve audiosysteem, onmisbaar in een muziekmuseum, is om bureaucratische redenen buiten werking gesteld.

Het MIM, op de Kunstberg in Brussel, belooft zijn bezoekers normaal een 'muzikale wereldreis'. Iedere bezoeker krijgt een tablet, waarop de uitgestalde instrumenten aangeklikt en beluisterd kunnen worden, van eeuwenoude klavecimbels over zeldzame doedelzakken tot exotische snaarinstrumenten. Het audiosysteem telt 200 muziekfragmenten, goed voor vier uur muziek.

Regeldrift

Maar eind augustus verstreek het contract voor dit audiosysteem, dat in 2012 door een extern bedrijf werd ontwikkeld. Voor een nieuw systeem is een openbare aanbesteding nodig, maar die liep door allerlei personeelswissels en bureaucratische hindernissen vertraging op. Gevolg: de tablets mogen niet meer gebruikt worden, en voor minstens het komende halfjaar is het Muziekinstrumentenmuseum een museum zonder muziek.

Het voorval is illustratief voor de hoge regeldruk binnen het MIM. Om de verwarming hoger te zetten, moet de museumdirectie een externe overheidsdienst inschakelen. Bellen met externe telefoonnummers is niet toegestaan. En een tijdelijke verlaging van de ticketprijzen, als compensatie voor het ontbreken van muziek, is alleen mogelijk via een ministeriële beslissing. 'Voor alle duidelijkheid: dit museum ligt niet in Moskou, maar in Brussel', schreef de De Standaard sarcastisch.

Kafka

Sowieso staan veel van onze nationale musea bekend om hun belabberde beleid en kafkaëske toestanden. Zo lekt het dak van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten al sinds de jaren negentig, en moet het personeel bij hevige regenbuien emmers plaatsen in de Rubenszaal. In de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis - met een internationaal vermaarde collectie van 700.000 stukken - zijn verschillende zalen en vitrines niet verlicht, omdat er geen geld is om de verouderde spots te vervangen.

De staatsmusea bevinden zich in een vreemde positie, als nationale instellingen in een land waar cultuur sinds 1980 een bevoegdheid van de deelstaten is. De musea vallen onder Zuhal Demir (N-VA), die als staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid ook bevoegd is voor de federale musea. Kwatongen beweren bovendien dat N-VA, die sinds 2014 de verantwoordelijke staatssecretaris levert, de nationale instellingen opzettelijk verwaarloost, maar dat wordt door de partij ontkend.

Het MIM hoopt de openbare aanbesteding nog deze week te kunnen uitschrijven. Als alles goed gaat, klinkt er weer muziek vanaf april 2018.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234