'Bundel uw krachten, het blijft crisis'
In hun nieuwjaarsspeeches steken de politieke leiders landgenoten een hart onder de riem, al benadrukken ze voor het zoveelste jaar op rij dat de crisis nog stevig huishoudt.
"België vond in één jaar tijd zijn geloofwaardigheid terug, zowel op internationaal vlak als op de financiële markten." Elio Di Rupo overdrijft niet als hij zegt dat hij het nieuwe jaar wil inzetten met een boodschap van steun, vertrouwen en hoop. Afgaande op de nieuwjaarsspeech van de Belgische premier zit de "positieve dynamiek" in ons land opnieuw goed en zo wil Di Rupo het ook houden in 2013. Al geeft Di Rupo wel toe dat er nog veel werk aan de winkel is, voor de regering en voor de Belgische burgers. De premier roept daarom op om samen te werken, om zo sneller uit de economische crisis te raken. "Het is door alle krachten te bundelen dat we opnieuw sneller zullen aanknopen met groei. In dat opzicht moedig ik alle actoren in onze maatschappij aan om een constructieve rol te spelen om de weg uit de crisis te versnellen en het huidige herstel te versterken."
Di Rupo staat niet alleen met die boodschap. Russisch president Vladimir Poetin zwijgt in zijn toespraak oorverdovend over de protesten die vorig jaar plaatsvonden in Rusland, maar moedigt zijn landgenoten wel aan om "sympathieker en goedhartiger, guller en zorgzamer te zijn voor iedereen die het nodig heeft". Ook de ontwikkeling van Rusland zal er volgens Poetin goed bij varen. "Samen kunnen we vol vertrouwen vooruit, het hoofd bieden aan uitdagingen, de moeilijkste problemen oplossen en bouwen aan een machtige, succesvolle natie en een moderne, welvarende, vrije maatschappij."
Ook bondskanselier Angela Merkel vraagt haar landgenoten om aan hetzelfde zeel te trekken en vooral moedig en geduldig te blijven. Want "de crisis is nog lang niet voorbij." Zo sprak Merkel de Duitse minister van Financiën Schäuble tegen. Die liet enkele dagen geleden optekenen dat het ergste van de crisis achter de rug is. Merkel, die in 2013 haar mandaat als bondskanselier wil verlengen, laat trouwens niet na om nog meer aan politiek te doen tijdens haar toespraak. Ze stipt aan dat er niet voldoende lessen zijn getrokken uit de financiële crisis. Volgens Merkel zijn er daarom internationale afspraken nodig om de financiële markten te controleren.
Groot gevecht
Nieuwjaarsspeeches worden door politici dan ook nog vaak gezien als een handig instrument om hun populariteit bij het begin van een nieuw jaar even op te krikken. De Franse president François Hollande verzekert de Fransen daarom dat Frankrijk "nog altijd meer zal vragen van hen die het meest hebben". Om het publiek nog meer te paaien belooft Hollande ook een "groot gevecht voor werkgelegenheid". De Franse president heeft het in zijn nieuwjaarsspeech dus vooral in bedekte termen over de gevolgen van de crisis. Hoewel hij enkele dagen geleden nog stelde dat "het komende jaar zwaar wordt voor Frankrijk".
Dan leunt de nieuwjaarstoespraak van de Chinese president Hu Jintao dichter aan bij die van Di Rupo. De Chinese leider is er namelijk van overtuigd dat zijn land in 2013 zijn economische ontwikkeling zal volhouden. "Het Chinese volk promoot altijd wereldvrede en ontwikkeling."