Maandag 26/07/2021

AchtergrondEuropese Unie

Bulgarije blokkeert de onderhandelingen van Noord-Macedonië over toetreding tot de EU

Een Macedoniër demonstreert in september tegen de regering in Skopje. Hij draagt een foto van de historische held  Gotse Deltsjev met de tekst ‘Sta op Gotse, ze hebben je verkocht’.  Beeld AFP
Een Macedoniër demonstreert in september tegen de regering in Skopje. Hij draagt een foto van de historische held Gotse Deltsjev met de tekst ‘Sta op Gotse, ze hebben je verkocht’.Beeld AFP

Na Griekenland, Frankrijk en Nederland is nu Bulgarije aan de beurt om de Europese droom van de Macedoniërs, zo die nog bestaat, te smoren.

Werkelijk niets blijft Noord-Macedonië bespaard. Alsof de martelgang in de wachtkamer van de Europese Unie al niet lang genoeg heeft geduurd, voegt Bulgarije zich in de lange rij landen die de toenadering van het westelijke Balkanland tot de EU vertragen. De regering in Sofia blokkeert als enige het begin van de toetredingsonderhandelingen met Noord-Macedonië, vanwege een aantal (in de ogen van andere lidstaten onbeduidende) conflicten over geschiedenis en taal.

Dat Bulgarije ondanks intensieve bemiddeling van onder meer EU-voorzitter Duitsland voet bij stuk hield, bleek dinsdag tijdens video-overleg tussen de EU-ministers van algemene zaken. Dat had de gelegenheid moeten zijn dat alle landen akkoord gingen met het begin van de onderhandelingen met zowel Noord-Macedonië als Albanië. Maar wéér was er een veto, een dag nadat Polen en Hongarije een spaak in het wiel hadden gestoken van de EU-meerjarenbegroting en het coronaherstelfonds.

Bulgarije ziet de Macedonische taal als een dialect

Wat is het probleem? Bulgarije beschouwt de Macedonische taal als een Bulgaars dialect en verzet zich tegen de erkenning van Macedonisch als officiële EU-taal. Ook vreest Sofia dat Noord-Macedonië zich op nationalistische wijze sterk zal maken voor de Macedonische minderheid in Bulgarije, ongeveer 10 procent van de bevolking.

Verder wordt de revolutionaire vrijheidsstrijder Gotse Deltsjev (1872-1903), die in opstand kwam tegen het Ottomaanse Rijk, door zowel Noord-Macedonië als Bulgarije geclaimd als nationale held. Volgens Bulgarije schendt Skopje de afspraken die in 2017 in een bilateraal vriendschapsverdrag zijn gemaakt.

De plechtige aftrap van de onderhandelingen, voorzien voor december, had een succesnummer moeten zijn voor het Duitse EU-voorzitterschap. Duitsland trok alles uit de kast om de rimpelingen tussen Sofia en Skopje weg te werken. Zelfs bondspresident Frank-Walter Steinmeier ging bemiddelen.

Griekenland maakte bezwaar tegen de naam Macedonië

Maar vooral de Macedoniërs zullen er moedeloos van worden. Na het uiteenvallen van Joegoslavië werden hun Europese ambities jarenlang gefnuikt door Griekenland. Dat maakte bezwaar tegen de naam ‘Macedonië’, omdat een Griekse regio al zo heet. Dat conflict werd in 2018 – na een kwart eeuw – opgelost door het land Noord-Macedonië te noemen, gekoppeld aan de belofte dat dit akkoord EU-lidmaatschap dichterbij bracht.

Vervolgens blokkeerde Frankrijk, samen met Nederland en Denemarken, vorig jaar de toetredingsgesprekken. Dat hele proces moest worden hervormd, vond onder anderen president Macron.

Ook dat struikelblok werd uit de weg geruimd, met een nieuwe aanpak van kandidaat-lidstaten. Afgelopen maart staken alle EU-landen eindelijk unaniem hun duim omhoog voor onderhandelingen met de twee landen. En nu dit.

De Bulgaarse blokkade is extra pikant, omdat toenadering tot de westelijke Balkan nog het speerpunt was van het Bulgaarse EU-voorzitterschap in 2018.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234