Zondag 25/09/2022

Bulgaren zijn corrupte politici beu

Sinds meer dan een maand is Bulgarije in de greep van massaal volksprotest tegen de corrupte politieke kaste. In Brussel groeit de bezorgdheid dat het conflict in de EU-lidstaat kan escaleren.

De Bulgaarse regering, die nog maar sinds mei in het zadel zit, wil van geen wijken weten. Ze stuurt de politie op de betogers af, maar die blijven op straat komen. Voorlopig hoogtepunt vormt de omsingeling vorige week van het parlement in de hoofdstad Sofia, waarbij meer dan honderd volksvertegenwoordigers en drie ministers door duizenden demonstranten urenlang werden gegijzeld.

De ordestrijdkrachten hebben de verkozenen met veel moeite ontzet en parlementsvoorzitter Michail Mikov heeft de zittingen opgeschort omdat hij vreest dat de politici hun leven riskeren. De betogers hebben aangekondigd dat de protesten worden voortgezet.

Directe aanleiding van de volkswoede is de benoeming van de steenrijke oligarch Delyan Peevski tot chef van de nationale geheime dienst DANS. Een duidelijker voorbeeld van belangenvermenging tussen de politiek en de zakenwereld, die op verdachte manieren aan haar fortuinen is geraakt, kon moeilijk gegeven worden.

Delyan Peevski is een van de meest gehate mannen van Bulgarije. Zijn landgenoten zien hem als een gewetenloze machtsmens en opportunist. Sinds 2007 koopt hij kranten, weekbladen en elektronische media op. Nova Mediina Grupa Bulgaria, dat op naam van zijn moeder staat, is uitgegroeid tot het grootste mediaconcern van het land.

Maffia, hoepel op

Na de eerste golf van volkswoede is Peevski's benoeming gauw ongedaan gemaakt door premier Plamen Oresjarski, maar het zit veel dieper bij de Bulgaren, die steeds nadrukkelijker het opstappen van de regering eisen. Met kreten als 'Maffia, hoepel op' keren ze zich tegen de door socialisten gedomineerde regering die aaneenhangt van de malafide praktijken. Het is allang geen geheim meer dat Bulgarije bestuurd wordt door maffiabazen, familieclans en corrupte politici. Aanmaningen van de Europese Commissie worden in Sofia steevast in de wind geslagen en de regering doet zogoed als niets om de zware economische malaise in te tomen. De werkloosheid bereikt pieken, jongeren proberen massaal het land uit te raken en in de wandelgangen van het Europees Parlement in Brussel blijft bij velen de overtuiging bestaan dat het een vergissing was om in 2007 Bulgarije (én Roemenië) tot de EU toe te laten.

De politieke instabiliteit werd nog vergroot door de val van de centrumrechtse regering in februari en het feit dat vervroegde verkiezingen in mei geen echte oplossing brachten. De partijloze Oresjarski werd premier van een technocratische regering, die door de sociaaldemocratische partij wordt gesteund. Die BSP komt voort uit de communistische partij.

Sterke man achter de regering-Oresjarski is Sergej Stanisjev, de voorzitter van de Bulgaarse Socialistische Partij. Hij heeft herhaaldelijk gezegd dat het kabinet in geen geval ontslag mag nemen en dat hard moet worden opgetreden tegen de betogers. De uitspraken van Stanisjev krijgen meer gewicht omdat hij sinds 2011 voorzitter is van de PES, de koepelorganisatie van socialistische en sociaaldemocratische partijen in Europa. Van 2005 tot 2009 is hij zelf premier geweest van Bulgarije. Met verwijzing naar het communistische verleden van zijn BSP-partij noemen tegenstanders hem 'het jonge gezicht van een oude partij'. Ze herinneren er ook graag aan dat zijn vader Dimitar secretaris is geweest van de communistische partij van dictator Zjivkov.

Neofascisten

Hij is zelfs in eigen rangen omstreden. De jongerenafdeling van de BSP neemt het Sergej Stanisjev kwalijk dat hij niet alleen met de corrupte partij van de Turkse minderheid samenwerkt, maar 'zijn' regering ook laat steunen door de neofascistische partij Ataka. Die propageert openlijk het antisemitisme en loochent de Holocaust.

De Duitse en de Franse ambassadeurs in Sofia hebben zich al openlijk achter de betogers geschaard en ook Europees commissaris van Justitie Viviane Reding zei onlangs tegen Bulgaarse burgeractivisten: "Europa kan geen regering doen vallen, maar het zijn de burgers die voor een regering moeten zorgen die ze kunnen vertrouwen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234