Maandag 17/02/2020

Bulgaarse kandidate trekt zich terug

De Bulgaarse regering stelde onmiddellijk Kristalina Georgieva, vicevoorzitter van de Wereldbank, voor als nieuwe kandidaat voor een stek in de Europese Commissie van José Manuel Barroso.

Het zat eraan te komen. De hoorzittingen van de nieuwe commissarissen hebben een slachtoffer geëist. Rumiana Jeleva wordt geen commissaris voor Humanitaire Zaken. De Bulgaarse zou het niet gehaald hebben mocht haar kandidatuur ter stemming worden voorgelegd in de parlementaire commissie Ontwikkelingszaken. Socialisten, liberalen, groenen en verenigd links vormden er front tegen haar. Jeleva besloot daarop dat het geen zin meer had om te vechten voor een post in de nieuwe ploeg van Barroso en hield de eer aan zich.De 40-jarige Jeleva kwam in opspraak omdat ze een aantal nevenactiviteiten zou hebben verzwegen. Zo waren er twijfels over haar werk voor een consultancybureau. En er waren ook geruchten dat haar echtgenoot, een bankier, banden zou hebben met de Russische maffia. Op haar hoorzitting slaagde ze er niet om alle twijfels over haar zakelijk verleden weg te werken.

Dubieus bedrijf

Het Bulgaarse ministerie van Justitie kwam daarna met een verklaring dat haar kandidatuur juridisch in orde was. Maar de beschuldigingen bleven komen. Haar voorganger op Buitenlandse Zaken, socialist en huidig europarlementslid Ivaylo Kalfin, beweerde dat Jeleva CEO was geweest van een dubieus bedrijf dat in de jaren tachtig in het belastingparadijs Liechtenstein was opgericht door de vroegere geheime dienst van het toenmalige communistische regime. Het is vooral haar zwakke prestatie op de hoorzitting die de parlementaire commissie Ontwikkelingszaken er ongetwijfeld toe zou hebben aangezet om haar een onvoldoende te geven voor haar Europese examen. In het rapport van de gezaghebbende krant Financial Times kreeg Jeleva voor haar prestatie 1 op 5, de slechtste score van alle 26 kandidaten. “Jeleva was echt heel erg zwak en kon niet antwoorden op vrij eenvoudige vragen. Over Gaza zei ze niets zinnigs en over de situatie in de Democratische Republiek Congo bleef het oorverdovend stil”, zei Bart Staes (Groen!). “Ze was tijdens haar hoorzitting inhoudelijk niet sterk, en dat terwijl we volop bezig zijn met de Europese reactie op de aardbeving in Haïti”, zei Kathleen Van Brempt (sp.a) tegen het persbureau Belga. “Wat de zaken nog versneld heeft, zijn de aanhoudende feiten over haar financiële verleden. Dat heeft allicht de doorslag gegeven.”“Ik denk niet dat ik nog een objectieve beoordeling zal krijgen en daarom geef ik u de kans een nieuwe kandidaat voor te stellen”, schreef Jeleva in een brief aan de Bulgaarse premier Boiko Borisov. Omdat de hele controverse over haar figuur ook in eigen land voor heel veel heisa had gezorgd, bood de Bulgaarse politica ook haar ontslag aan als minister van Buitenlandse Zaken, maar dat werd geweigerd.

Laag-bij-de-gronds

De conservatieve en christendemocratische Europese Volkspartij (EVP), waarvan Jeleva vicevoorzitter is, reageerde boos op het njet voor de Bulgaarse. Fractieleider Joseph Daul beklaagde zich over de laag-bij-de-grondse aanvallen op haar persoon. De terugtrekking van de Bulgaarse voedt de speculaties dat de EVP op haar beurt een politieke scalp wil. Fractieleider Daul wekte alvast die indruk met een aanval op onder meer de socialiste Catherine Ashton. De Britse kreeg een 2 op 5 in het rapport van de Financial Times.Niet iedereen in de EVP-fractie koestert wraak. Marianne Thyssen (CD&V) hoopt dat het Europees Parlement zich niet verliest in partijpolitieke afrekeningen en dat de nieuwe Europese Commissie zo snel mogelijk kan aantreden. “De hoorzittingen moeten neutraal en objectief geëvalueerd worden. Het is niet omdat er aan de ene kant misschien overdreven wordt, dat wij dat ook moeten doen”, zei ze tegen Belga. Uit vergelding had de EVP eergisteren geprobeerd de Slowaakse socialist Maros Sefcovic onderuit te halen. Hij zou zich denigrerend hebben uitgelaten over Romazigeuners in eigen land. Maar dat ging niet door, want Sefcovic kon op zijn hoorzitting uitpakken met een brief van Romaorganisaties, waarin die de kandidaat voor Onderwijs hun steun toezegden. Door de terugtrekking van Jeleva wordt de stemming over de nieuwe Europese Commissie uitgesteld tot 9 februari. Eerst wordt op 3 februari de nieuwe Bulgaarse kandidate gehoord.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234