Maandag 23/09/2019

update

Buitenschoolse opvang dreigt drie keer duurder te worden

archieffoto Beeld BELGA

Ook het katholiek onderwijs waarschuwt nu voor de gevolgen van de afschaffing van het PWA-stelsel op de prijs van de buitenschoolse opvang. Die kan drie keer duurder worden, stelt het Katholiek Onderwijs Vlaanderen (KAV). Eerder dit jaar trok het COV, het Christelijke Onderwijzersverbond, al aan de alarmbel. "Bijsturen is nog mogelijk", zegt CD&V. "We rekenen er op dat er snel een overleg komt."

De meeste basisscholen organiseren opvang voor en na de uren, tijdens de middag en op woensdagnamiddag. Daarvoor worden vaak werknemers met PWA-statuut ingezet, langdurig werklozen die een activiteit uitoefenen die niet door het reguliere arbeidscircuit wordt uitgevoerd.

De Vlaamse regering wil op 1 juli echter het systeem van 'Wijk-werken' invoeren, dat het PWA-stelsel moet vervangen. Met Wijk-werken wil de regering langdurig werklozen op weg helpen naar werk. Ze zullen een beperkt aantal uren kunnen presteren in een specifieke werkomgeving en krijgen daarvoor ook een kleine vergoeding. Daarna moeten ze doorstromen naar het reguliere circuit.

"De hervorming van PWA naar WIJK-werken stelt scholen voor grote problemen", waarschuwt het katholiek onderwijs. "Een werkzoekende zal in de toekomst maximaal zes maanden gebruik kunnen maken van WIJK-werken. Na een gunstige evaluatie door de VDAB is dat eenmalig verlengbaar met zes maanden. Door het gebrek aan continuïteit wordt het nieuwe WIJK-werken voor scholen heel onaantrekkelijk. Personeel zal erg wisselen, waardoor de continuïteit en kwaliteit van de opvang niet meer verzekerd zullen kunnen worden. Scholen zullen bijgevolg een beroep moeten doen op contractuelen."

Als er mensen uit het reguliere arbeidscircuit worden ingezet, zal de kostprijs minstens verdriedubbelen. Basisscholen rekenen nu prijzen van 0,40 euro per kwartier tot 1 euro per halfuur aan.

Het kabinet van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters noemde de vrees eerder al onterecht. "Het is net de bedoeling dat mensen na een periode van zes maanden doorstromen naar werk of een opleiding. Het systeem is niet bedoeld voor een langdurig engagement. Dat is een oneigenlijk gebruik van het systeem. Als de scholen van het systeem gebruik willen maken, moeten ze gewoon om de zoveel maanden op zoek naar nieuwe mensen. Maar die mensen zullen er altijd zijn. Alleen is het niet de bedoeling dat zij langdurig op dezelfde plek blijven werken, maar doorstromen." 

Sp.a: "Zoveelste aanslag op huishoudbudget van Vlaamse gezinnen"

Sp.a-fractieleider Joris Vandenbroucke eist maatregelen van de Vlaamse regering om te voorkomen dat de buitenschoolse opvang fors duurder wordt. "Dit is een zoveelste aanslag op het huishoudbudget van de Vlaamse gezinnen", zegt Vandenbroucke. "Terwijl N-VA, Open Vld en CD&V in de federale regering een show opvoeren om de mensen wijs te maken dat ze eerlijke belastingen willen, schuiven ze via de Vlaamse regering ongegeneerd een zoveelste factuur naar nog maar eens dezelfde mensen. Wanneer stopt dat eindelijk?" 

Joris Vandenbroucke (sp.a). Beeld BELGA

"Na de Turteltaks, de verdrievoudiging van de prijs van de kinderopvang, de verdubbeling van de zorgpremie, de verhoging van het inschrijvingsgeld voor het hoger onderwijs, de verhoogde waterfactuur, de slechte hervorming van de kinderbijslag en een hele reeks andere prijsverhogingen, is dit een zoveelste aanslag op het huishoudbudget van de Vlaamse gezinnen", zegt Joris Vandenbroucke. "En in de plaats van er eerlijk over te communiceren, is het opnieuw een factuurverhoging die in het geniep is gebeurd."

Groen: "Menselijker en eerlijker"

Ook Groen-parlementslid Elisabeth Meuleman hekelt de beslissing om het PWA-statuut te schrappen. "De naschoolse opvang zit nu al met een enorme krapte om te blijven draaien. De beslissing over het PWA-stelsel zal de factuur doen escaleren. Na de bevriezing van de kinderbijslag, viseert de Vlaamse regering van N-VA, Open VLD en CD&V opnieuw gezinnen met kinderen."

"Minister Philippe Muyters (N-VA) zegt er zelfs doorleuk bij dat het niet zijn opdracht is om opvang te organiseren. Dat terwijl minister Jo Vandeurzen (CD&V) net een hervorming uitwerkt. In de regering Bourgeois voelt niemand zich bevoegd voor de voor- en naschoolse opvang. Door de incoherentie van de Vlaamse regering kijken de Vlaamse ouders binnenkort tegen een speelpleinfactuur aan. Dat kan niet", zegt Meuleman.

Elisabeth Meuleman (Groen). Beeld BELGA

"De keuzes van de Vlaamse regering moeten menselijker en eerlijker zijn. Bijna 70% van de kinderen tussen 2,5 en 12 jaar maken wekelijks gebruik van buitenschoolse kinderopvang. De nood aan deze activiteiten wordt steeds groter, te meer daar ook grootouders steeds later met pensioen gaan. Hier komt goede opvang voor kinderen buiten de schooluren nu in het vizier van de besparingen. Dat is toch al te gek om daar op te besparen", besluit Meuleman.

CD&V: "Noodkreet scholen moet snel beantwoord worden"

"De noodkreet van de scholen rond de buitenschoolse kinderopvang moet snel beantwoord worden. De hervorming hoeft niet zo'n grote gevolgen te hebben." Dat zegt Vlaams Parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V) in reactie op de noodkreet van het katholiek onderwijs.

 Volgens CD&V heeft de hervorming van het PWA-stelsel nood aan bijsturing. "Wij stellen voor om de duurtijd in het nieuwe systeem van 'wijk-werken' te verlengen tot achttien maanden, zodat een medewerker bijvoorbeeld op zijn minst een volledig schooljaar kan uitdoen. Er zijn ook veel PWA'er actief als stadswacht. Zij moeten al een opleiding van vier maanden doorlopen, dus zes maanden is te kort." De groep oudere langdurig werklozen die niet meer naar een reguliere job kunnen worden toegeleid wil CD&V zelfs langer dan achttien maanden in het systeem houden.

"Er is afgesproken dat het concept van minister Muyters nog zou worden doorgepraat in de meerderheid", aldus Bothuyne. "Bijsturen is dus nog mogelijk. We rekenen er op dat er snel een overleg komt." 

N-VA: "Paniekzaaierij schandalig"

Parlementslid Axel Ronse (N-VA) vindt de "paniekzaaierij" rond het thema schandalig. "De Vlaamse regering hervormde het systeem omdat werkzoekenden niet eeuwig in zo'n systeem mogen blijven, maar moeten doorstromen naar de reguliere economie. Dat betekent dat ze maximum zes maanden in dit systeem mogen zitten", zegt hij.

Nu al paniek zaaien dat er onvoldoende mensen beschikbaar zullen zijn om opvang te voorzien, laat staan rondstrooien dat die duurder zou worden, is erg kwalijk, vindt Ronse. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234