Woensdag 24/04/2019

De blok

“Buitenlandse studenten hebben mij doen inzien dat er in België een verkeerde mentaliteit rond onderwijs heerst”

Joost Schellekens, Emma Van Der Sypt en Silvio Spiniello. Beeld Fernand Van Damme

Ruim 240.000 Vlaamse studenten zijn op dit moment naarstig aan het blokken, of aan het uitstellen. De Morgen peilde bij acht studenten naar hun gemoedstoestand. Dit is het opmerkelijkste wat ze zeiden: “Het is triest hoe weinig je leven waard is in België.”

Zo beleeft Emma de blok: “Mijn eerste jaar in Gent was moeilijk. Heartbreaks suck”

“Ik ken geen slechtere student dan ikzelf. Ik stel alles tot op het laatste moment uit, blok ’s nachts omdat ik overdag te snel ben afgeleid. Op internaat was dat ook al het geval: ik had altijd alle eekhoorns voor mijn raam geteld. (zucht, lacht) Soms studeer ik bij vrienden of zet ik Skype aan om blokkende vrienden te zien. Zien blokken doet blokken.”

> Lees de volledige getuigenis van Emma HIER

Zo beleeft Winter de blok: “Van partners heb ik al vaak het verwijt gekregen: ‘Ik kom altijd op de tweede plaats’, en het spijt me voor hen, maar dat is ook zo”

“Soms heb ik schrik voor het leven na de unief. Tot hier toe was alles duidelijk: ik ga naar school, moet het jaar tot een goed einde brengen en dat is het. Maar wat als ik mijn studies heb afgerond? Dan is er niets meer, dan moet ik mijn leven zelf invullen. Ik vind dat een griezelige gedachte. Ik hoop dat ik iets vind waar ik gepassioneerd over ben, en dat ik niet elke dag met weemoed op mijn studentenperiode terugkijk.”

> Lees de volledige getuigenis van Winter HIER

Winter Van Herreweghe. Beeld Fernand Van Damme

Zo beleeft Semya de blok: “Op mijn dieptepunt was ik van plan om mijn kot op te zeggen en alsnog in Brussel te studeren. Maar toen heb ik de klik gemaakt”

“Tijdens het openingscollege politicologie van Carl Devos heb ik een vraag gesteld aan Bart De Wever en Tom Van Grieken. Ik vroeg hen: ‘Jullie zijn altijd bezig over ‘de Vlamingen’ en ‘de moslims’ maar ik ben een Vlaamse moslim. Jullie zeggen dat ­jullie er zijn voor alle Vlamingen, maar zijn jullie er ook voor Vlaamse moslims?’ Waarop De Wever: ‘Natuur­lijk, wij hebben de eerste ­moslimburgemeester van het land.’ En Van Grieken: ‘Jij bent een goeie, maar er zijn veel rotte appels.’ Toen dacht ik: jullie hebben nog maar eens bevestigd dat ik niet thuishoor in jullie partijen.”

> Lees de volledige getuigenis van Semya HIER

Zo beleeft Siebe de blok: “‘Echte’ Leuvenaars zien studenten als outsiders. Ze kijken op ons neer”

“Zeker. Ik ben opener geworden. In het middelbaar was ik wat op mezelf. Nu ben ik lid van een studentenkring en heb ik veel nieuwe vrienden.

“Ik kom uit het West-Vlaamse Veurne, waar iedereen zo’n beetje iedereen kent. Allochtonen? Die zijn er amper. In Leuven kom je in contact met zo veel verschillende nationaliteiten. In mijn opleiding heeft de helft een andere achtergrond. Het is verrijkend om te praten over hun verleden, hun familie.”

> Lees de volledige getuigenis van Siebe HIER

Siebe Jonckheere. Beeld Fernand Van Damme

Zo beleeft Silvio de blok: “Ik deel de mening van Schild & Vrienden niet, maar uit gesprekken heb ik wel geleerd waarom mensen zo denken”

“Ik ben een enorme stresskip. Hoewel ik goed voorbereid ben, kan ik niet met de druk van de examens om. Elke blok beland ik weleens op spoed met een maagontsteking. Dan moet ik daar tot zes uur wachten voor hulp, terwijl ik eigenlijk moet slapen of studeren. De blok is een marteling.”

> Lees de volledige getuigenis van Silvio HIER

Zo beleeft Marie de blok: “België is een uitstekend land om in op te groeien, maar al die racisten, brrr”

“Met mijn vriendinnen kan ik over alles praten, maar meestal belanden we toch weer bij het onderwerp ‘jongens’. (lacht) Je hebt er die heel respectvol met je omgaan, maar er zijn er ook die je gewoon gebruiken. Ik ben daar ook al het slachtoffer van geweest, ja. Nu heb ik mijn les wel geleerd: ik wacht op de juiste, speel die spelletjes niet meer mee.”

> Lees de volledige getuigenis van Marie HIER

Marie Casier. Beeld Fernand Van Damme

Zo beleeft Serhat de blok: “We hebben het hier in België echt wel goed, al zijn er bepaalde mensen die doen alsof er buiten een burgeroorlog woedt”

“Door gesprekken met buitenlandse studenten heb ik ingezien dat er in België een verkeerde mentaliteit rond onderwijs heerst. Oostenrijk, Finland, Zweden… Ze benaderen het allemaal anders. Hier moet je snel starten, vlug afstuderen en o wee als je van dat geijkte pad afwijkt.

“We moeten zo snel presteren. Daardoor kampen veel jongeren met psychische aandoeningen. Geef ons toch de tijd om ons een weg door het leven te banen.”

> Lees de volledige getuigenis van Serhat HIER

Zo beleeft Joost de blok: “Ik hou van onze beruchte Antwerpse mentaliteit”

“Soms kijk ik verwonderd naar mijn leven. Sommige vrienden studeren, anderen hebben al huisje, tuintje, boompje. Die verscheidenheid binnen mijn vriendengroep vind ik een verrijking.

“Ik mis geen gezin, of een vaste job. Mijn motto is om van elke levensfase het beste te maken en nu is dat van het studentenleven genieten. Ik zie wel wat er later op mijn pad komt. Misschien trek ik wel naar het buitenland.”

> Lees de volledige getuigenis van Joost HIER

Joost Schellekens. Beeld Fernand Van Damme
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.