Dinsdag 31/01/2023

NieuwsGrote Moskee

Buitenlandse inmenging in Grote Moskee blijkt hardnekkig

De vernieuwing in het bestuur van de Grote Moskee in Brussel blijft uit. Hetzelfde, gewraakte kringetje mensen keert telkens terug in mosliminstellingen.
 Beeld Franky Verdickt
De vernieuwing in het bestuur van de Grote Moskee in Brussel blijft uit. Hetzelfde, gewraakte kringetje mensen keert telkens terug in mosliminstellingen.Beeld Franky Verdickt

In december stapte Salah Echallaoui op bij de Grote Moskee en de Moslimexecutieve op verdenking van spionage voor Marokko, maar hij blijkt allerminst uit beeld. De Morgen vernam dat hij via een zijconstructie actief tussenkwam in de zoektocht naar een leider voor de Grote Moskee.

Bruno Struys

Al wekenlang is er sprake dat de Vlaamse imam Khalid Benhaddou de leiding over de Grote Moskee in handen krijgt. Meerdere bronnen stellen dat Benhaddou, die bekendstaat als een vernieuwer in de moslimgemeenschap, sinds begin dit jaar daarvoor is benaderd.

Vanavond vergadert de Algemene Vergadering van AGMB, de vzw achter de Grote Moskee, maar dat zal zonder de grote aankondiging van Benhaddou zijn. De Gentse imam heeft voorlopig geweigerd, zo bevestigt hij.

“Ik geef alle kansen aan het vernieuwingsproces van het kabinet Justitie en de Moslimexecutieve en als daar voldoende garanties over zijn, wil ik wel nadenken over een eventuele rol daarin”, zegt Benhaddou.

Opmerkelijk is dat de gesprekken met hem niet liepen met de vzw AGMB, die de Grote Moskee uitbaat, of met de Moslimexecutieve, maar met het CIB, de Coördinatieraad van de Islamitische Instellingen van België.

Het CIB is een weinig gekende organisatie die waakt over de werking van de Moslimexecutieve, maar dus ook Benhaddou benaderde voor de Grote Moskee. In dat CIB speelt Salah Echallaoui een prominente rol. Nochtans leek het in december nog alsof Echallaoui’s rol bij de Grote Moskee was uitgespeeld.

Spionage

Begin december kwam er een negatief advies van het kabinet van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne voor de erkenning van AGMB om de Grote Moskee uit te baten. Een nota van de inlichtingendiensten maakte melding van buitenlandse inmenging en zelfs spionage bij AGMB. Het ging om twee bewakers van de moskee, tewerkgesteld via een externe firma, maar die ook werkten voor het Marokkaans consulaat en de ambassade. Dat contract is intussen stopgezet.

Echallaoui zelf, op dat moment voorzitter van AGMB, werd ook beschuldigd van spionage en inmenging, geruchten die al langer circuleren in de Marokkaanse gemeenschap. Zijn vzw Bijeenkomst van Moslims van België leunt nauw aan bij de Marokkaanse overheid.

Koen Geens, de vorige minister van Justitie, haalde de Grote Moskee uit de handen van Saudi-Arabië en gaf ze aan de Moslimexecutieve, dat hiervoor de AGMB oprichtte. Zo viel deze prestigieuze plek, vlak bij de internationale instellingen, in de schoot van andere buitenlandse krachten. De Turkse en Marokkaanse islam zijn dan wel een milder alternatief voor het wahabisme, maar de keerzijde is dat ze invloed uitoefenen op hun diaspora.

“Ik kan en zal niet aanvaarden dat buitenlandse regimes de islam kapen voor ideologische of politieke motieven”, zei minister Van Quickenborne in december. Hij vroeg dat ook de Moslimexecutieve “orde op zaken” stelde. Echallaoui is namelijk ook vicevoorzitter – en oud-voorzitter – van de Moslimexecutieve. Hetzelfde kringetje mensen keert in al die instellingen terug.

Echallaoui verzette zich tegen de aantijgingen, onder meer via een gezamenlijk statement van het AGMB, de Moslimexecutieve en het CIB. Enkele dagen later nam hij alsnog ontslag bij het AGMB, bij de Moslimexecutieve en bij AFOR, de vzw die een imamopleiding moet inrichten.

Ook een intern rapport van de Moslimexecutieve moest bewijzen dat er schoon schip werd gemaakt. De aanstelling van Benhaddou zou de volgende stap zijn, maar nu blijkt dat Echallaoui via het CIB nog steeds actief is achter de schermen. Ook Echallaoui’s medestanders zijn nog steeds op post.

Verschillende leden van de Moslimexecutieve en federaties van moskeeën vragen de minister via een brief om werk te maken van vernieuwing. Voor zijn kabinet is het op eieren lopen, wegens de scheiding tussen kerk en staat. “We hebben duidelijke gesprekken gevoerd met de Moslimexecutieve en ze weten waar we naartoe willen: representativiteit, professionaliteit en transparantie”, aldus de woordvoerder van Van Quickenborne.

Salah Echallaoui was niet bereikbaar voor een reactie.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234