Maandag 26/09/2022

NieuwsPolitiek

Buitenlandminister Lahbib reageert voor het eerst op omstreden Krim-reis: ‘U moet het in de context bekijken’

Hadja Lahbib: ‘Ik ben naar de Krim gereisd als journalist. Dat werk is niet te vergelijken met dat van een minister of een politica.’ Beeld BELGA
Hadja Lahbib: ‘Ik ben naar de Krim gereisd als journalist. Dat werk is niet te vergelijken met dat van een minister of een politica.’Beeld BELGA

Een reis die ze als journaliste naar de Krim maakte, betaald door Rusland, vormt volgens minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) geen probleem om haar job uit te oefenen. Op haar eerste reis als minister, in New York, reageert ze op de controverse. ‘Het zijn politieke spelletjes.’

Fleur Mees

Hadja Lahbib is in New York voor een werkbezoek aan het hoofdkwartier van de Verenigde Naties. Ze ontmoet er veel andere buitenlandministers en hoogwaardigheidsbekleders van de VN, maar naar eigen zeggen wordt ze er niet aangesproken op de commotie. “Mais non, op het internationale toneel speelt dat absoluut niet mee. We praten er niet over.”

Om die reden hield Lahbib lange tijd de boot af en wilde ze niet reageren. “Bovendien ben ik vorige week een dicht familielid verloren, dus ook persoonlijk was het een moeilijke periode. Ik had letterlijk geen tijd om te reageren op polemiek die in feite pure politique politicienne is. Feiten die dan ook nog eens gemanipuleerd werden door iemand die tijdens de zomer niets anders te doen had. Echt, dat is jammer. Om zulke politieke spelletjes te spelen in een gespannen internationale context, waarin de diplomatieke relaties zo belangrijk zijn: dat is gewoon niet verantwoord.”

Haar trip naar de Krim vorig jaar, via Moskou en op kosten van Rusland, moet volgens de buitenlandminister binnen de context gezien worden. “De reis vond één jaar geleden plaats, voor de oorlog. Ik ben naar de Krim gereisd als journalist. Dat werk is niet te vergelijken met dat van een minister of een politica. Het was mijn wens om te gaan, want het paste perfect binnen andere reizen die ik in het verleden al had gemaakt. De polemiek draait om mijn werk als journalist en dat mag niet verward worden met mijn rol als minister nu. Nu maak ik andere keuzes.”

Ook haar journalistieke werk toen krijgt nu kritiek: op de radio deed ze Russofiele uitspraken, en was ze niet bepaald kritisch voor de toestand op de Krim. Opnieuw, zegt Lahbib, is de context vandaag anders. “Op de radio praat ik trouwens ook over de annexatie van de Krim door Rusland, die niet erkend is door de internationale gemeenschap.” Dat de tv-reportage over de reis het scherm niet haalde, was haar eigen keuze. “Ik wou de realiteit op de Krim laten zien. Dat is ook waarom ik op de uitnodiging ben ingegaan: anders had ik nooit in zo'n korte tijd toegang gekregen tot de Krim en had ik niet kunnen zien of het de moeite was om een documentaire te maken. Als dan blijkt dat Rusland de journalistieke vrijheid niet wil garanderen, dan moet je bepaalde keuzes maken. De documentaire kwam er dus niet. En nadien is de oorlog begonnen.”

Goede relaties met Oekraïne

Lahbib stuurde al een brief naar de Oekraïense buitenlandminister Dmytro Koeleba, waarin ze schreef dat de Krim illegaal wordt bezet. Koeleba beantwoordde die vorige week al, en uit dat antwoord bleek dat er geen probleem is in de relatie tussen België en Oekraïne. “Koeleba zegt dat hij zeer veel vertrouwen in België heeft, dat hij weet dat we hen voor de volle 100 procent steunen. Er is geen enkel probleem met België en met mij persoonlijk, zegt hij. We zetten de serene dialoog tussen onze twee landen dus gewoon verder.”

Lahbib is er daarom van overtuigd dat ze haar nieuwe job als minister van Buitenlandse Zaken kan uitoefenen en goede relaties met Oekraïne kan onderhouden. “Er is absoluut geen probleem.” Maar een reis naar Oekraïne heeft ze voorlopig nog niet gepland. “Ik heb eerst nog andere reizen op de agenda staan. Op dit moment heeft Oekraïne andere katten te geselen, zoals de evacuatie uit de Donetsk-regio. Het is dus onze prioriteit om hen genoeg ondersteuning te bieden en ervoor te zorgen dat we de Oekraïners niet aan hun lot overlaten.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234