Maandag 18/01/2021

Buitenlanders blijven welkom in Nederlandse coffeeshops

In navolging van Amsterdam willen ook andere Nederlandse steden buitenlandse toeristen blijven toelaten in hun coffeeshops. 'Wij zijn een gastvrije stad en doen niet aan discriminatie', zegt Utrechts burgemeester Aleid Wolfsen.

Zijn collega Peter Rehwinkel van Groningen: "Als Amsterdam een afwijkende regeling wordt aangeboden, dan moeten ook andere steden die gelegenheid krijgen." Rehwinkel was van meet af aan tegen de wietpas, omdat Groningen nauwelijks drugstoeristen heeft en daarvan ook geen overlast ervaart.

Ook Den Haag zal toeristen niet weren uit haar 38 coffeeshops. Volgens burgemeester Jozias van Aartsen is het niet nodig om het 'ingezetenen-criterium' te handhaven. "Buitenlandse toeristen komen naar Den Haag voor het Nederlands Danstheater, het Gemeentemuseum en het Vredespaleis, en dus niet om te gaan blowen in een coffeeshop", aldus zijn woordvoerder.

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan luidde donderdag een nieuwe fase in de slepende discussie over het coffee-shopbeleid in. Hij ziet ruimte in het regeerakkoord om af te wijken van het landelijk beleid om alleen Nederlandse ingezetenen toe te laten tot een coffeeshop. Volgens hem zal de illegale handel slechts opleven als Amsterdam de buitenlandse toeristen weert uit de 220 coffeeshops.

De tweede stad van Nederland, Rotterdam, weet nog niet wat het met de buitenlandse blowers gaat doen. Volgens een gemeentewoordvoerder is het vraagstuk in Rotterdam (43 coffeeshops) minder relevant, omdat minder dan 5 procent van de coffeeshopbezoekers uit het buitenland komt.

Geen overlast

Burgemeester Onno Hoes van Maastricht juicht toe dat "lokaal uitzonderingen kunnen worden gemaakt". Want het drugstoerisme in Amsterdam ("weinig overlast") is volgens hem wezenlijk anders dan het drugstoerisme in Maastricht ("veel overlast"). Hoes verwacht dat veel steden het voorbeeld van Amsterdam zullen willen volgen: "Als niet bewezen is dat je overlast hebt van buitenlanders, dan is er ook geen reden om hen te weren."

Maastricht houdt vast aan het huidige beleid, sinds 1 mei van kracht, waarbij alleen Nederlandse ingezetenen welkom zijn in de coffeeshops.

"Bij ons heeft het effect, de buitenlanders blijven weg", zegt Hoes. "De chaos wordt steeds groter", meent de Maastrichtse coffeeshop-houder Marc Josemans. Straks staat de ene stad wél buitenlanders in de coffeeshops toe, en de andere stad niet. Hij complimenteert de Amsterdamse burgemeester, maar vindt dat buitenlanders nergens mogen worden gediscrimineerd. "Anders wordt het een puinhoop. Dan rijden die Fransen en Duitsers gewoon 80 kilometer verder. Gemeenten gooien de rotzooi over de schutting van de buren."

Aanzuigeffect

Advocaat Gerard Spong, die onlangs een boek schreef over de 'onhoudbaarheid' van het Nederlandse softdrugsbeleid (De hypocrisie van de achterdeur), is buitengewoon verheugd over het voornemen van de Amsterdamse burgemeester. Maar ook hij vreest voor "een aanzuigende werking voor Amsterdam". Spong: "Dat is natuurlijk leuk voor de horeca. Maar je moet je afvragen of je dat wel wil."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234