Dinsdag 11/05/2021

Buit binnen, toch blijven staken

Voor de derde dag op rij staan treinreizigers op een leeg perron. De spoorbonden en de directie hebben geen akkoord kunnen bereiken over de recupdagen van het personeel. De wilde spooractie duurt nu al zeker tot dinsdag.

"Beste kameraden, we zitten nog steeds in de impasse." Dat schrijft Michel Abdissi, voorzitter van CGSP Cheminots, in een brief aan zijn Waalse vakbondscollega's die De Morgen kon inkijken. In de brief nodigt Abdissi zijn kameraden uit om het voorstel van de spoorwegdirectie grondig te bekijken, zodat ze maandag om 10 uur een gemeenschappelijke positie kunnen innemen. Die dag staat er om 14.30 uur een nieuw overleg gepland met de directie.

Dat betekent dat de treinen al zeker tot maandag stilstaan of vertraagd rijden. En eigenlijk ook dinsdag, want op die dag willen veel treinbestuurders deelnemen aan de nationale betoging in Brussel. De 24-urenstaking die woensdag werd aangekondigd door de Franstalige spoorbond CGSP duurt nu al 48 uur langer, maar het einde is nog niet in zicht. Het conflict draait nog steeds rond de nieuwe berekening van de recupdagen van het personeel, waardoor dat twee dagen dreigt te verliezen.

Op twee benen hinken

Eigenlijk halen de bonden hun slag thuis. "Als gevolg van een reactie van het personeel engageren de Belgische Spoorwegen zich om de impact van de omzendbrief (over de recupdagen, ADB) te neutraliseren", zo staat te lezen in het voorstel dat de directie gisteravond op tafel legde. In ruil moeten de vakbonden op de Paritaire Commissie van 30 juni wel akkoord gaan met het schrappen van hun feestdag op 15 november (Koningsdag). Ook zullen werknemers per 18 dagen ziekte een compensatiedag verliezen.

In principe is dit een overwinning voor de vakbonden, maar binnen vakbondskringen is niet iedereen daarvan overtuigd. Abdissi is formeel: de staking gaat door. Aan Vlaamse zijde blijven de bonden op twee benen hinken. De toplui van ACV Transcom en ACOD Spoor vinden het directievoorstel "al een pak minder hard", maar hun achterban is zo opgehitst dat ze zich niet durven uitspreken. "We zullen dit nu eerst aan onze leden voorleggen", zegt Luc Piens van ACV Transcom.

Provocatie

Ludo Sempels van ACOD Spoor benadrukt dat de Vlaamse bonden nooit hebben opgeroepen tot een staking. Ze laten hun leden vrij in de keuze. Maar wie staakt, krijgt wel een stakingspremie van 30 euro. Bovendien roepen de Vlaamse bonden hun mensen op om dinsdag zo talrijk mogelijk aanwezig te zijn op de geplande betoging, wat voor de reiziger de facto neerkomt op een staking.

"Het is onmogelijk om de exacte impact en de plaats van de stakingsacties tijdens het weekend te voorspellen", meldt de NMBS. Verwacht wordt dat het patroon van de voorbije dagen wordt doorgetrokken: geen treinen in Wallonië, zeer onregelmatige treinen in Vlaanderen en Brussel. Nieuw is dat het internationale treinverkeer begint te wankelen: Thalys meldt dat het verkeer mede door de Franse staking zwaar verstoord zal zijn dit weekend.

Het ziet er niet naar uit dat er snel sociale vrede komt. Gisterenmiddag trommelde de spoordirectie nog de politie op om enkele vakbondsafgevaardigden uit haar gebouw te zetten. Zij waren het treinpersoneel aan het oproepen om te staken. "Een provocatie", zeiden de spoorbonden achteraf. "Wij zijn manu militari buitengezet, terwijl alles heel rustig verliep." Volgens de NMBS hadden de vakbonden niets in haar gebouwen te zoeken. Vandaar dat ze "vriendelijk werden gevraagd" om de zaal te verlaten.

De directie roept de bonden nu op om zo snel mogelijk weer aan het werk te gaan. "Het is evident dat een terugkeer naar een normale toestand op het terrein de sereniteit bevordert."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234