Dinsdag 17/05/2022

Budgetvriendelijke Italianen

Meermaals heb ik het al onderstreept: Italië is een fantastisch wijnland omdat het onder meer blijft vasthouden aan echt inheemse druivenrassen. Ze bereiken er zelfs resultaten mee die zonder blikken of blozen karakter, concentratie en finesse in eenzelfde wijn kunnen verenigen. De keerzijde van de medaille is echter dat daar vaak toch wat geld voor op tafel moet worden gegooid. Vandaag had ik daar echter echt weinig zin in. Het toeval hielp mij wel een handje, want twee leuke en budgetvriendelijke flessen kruisten mijn weg.

Voor de tegenhanger verlaten we het Italiaanse vasteland, maar omkomen van dorst zullen we niet, want Sardinië is met goed 40.000 ha een grote bron van wijnplezier. Niet echt bekend bij wijnminnend België, maar dit eiland herbergt een heleboel druivenrassen, wijnstijlen en bovenal potentieel. Neem nu het druivenras monica: je mag de wereld afzoeken, buiten Sicilië zal je hem niet veel tegenkomen. Historisch zou er verwantschap zijn met de mission-druif, die de eerste Vitis Vinifera ooit op het Amerikaanse vasteland zou zijn geweest. Deze familieband is wel nog niet helemaal vastgelegd.

Als topper ontkurkten we een chianti. Niets nieuws onder de zon, maar het doet deugd dat deze fijne kwaliteit ook voor een fijne prijs kan. De start hiervan was in 1961, toen een zekere Fabricio Bianchi met de aankoop van het domein Monsanto tevens de kwaliteitslijnen voor de toekomst uitstippelde. Het werd spoedig een modern werkend en vooruitstrevend domein. In 2001 konden ze bij Monsanto zelfs topoenoloog Andrea Giovanini aantrekken. Hij werkte tot dan toe bij het wereldberoemde domein Ornellaia, een van de zogenaamde super-Toscanen. De geproefde monrosso is de rode basiswijn van Monsanto, maar is geenszins synoniem met een minderwaardig product.

De topper

Castello di Monsanto, Monrosso, Chianti 2003 (10,03 euro, A Wine Affair (Aarsele-Tielt), 051/68.62.91, www.awineaffair.be)

Portret

Deze wijn rijpte gedurende zes maanden in grote eiken vaten van Slavoonse origine.

Geproefd

Dieprood gekleurd. Een eerste neus van leder verandert na overgieten in een karaf in een zacht kruidig aroma met een mix van rood en zwart fruit, afgerond met een vleugje vanille. Uitstekende smaakconsistentie, mooie zuren en sappig rood fruit waartegen de tannines structuur geven. Naar het einde toe weer een toets leder. Elegant, karaktervol en fijn tegelijk. Voor dit geld een mooie chianti.

Koppel

Een gegrilde spies met rundvlees en champignons.

Cantina Santadi, Monica di Sardegna 2004 (4,98 euro, Colruyt).

Portret

Deze coöperatie behoort bij de beste van het eiland en brengt zelfs enkele topwijnen voort.

Geproefd

Mooie robijnrode kleur. Leuke en tegelijk fijne aroma's van bosaardbei, een tikkeltje fumé, rijpe kers en een kruidige achtergrond. In de mond blijft dit alles eenvoudig maar toch rijp genoeg, met voldoende smaakvulling. Zuiver rood fruit, met naar het einde toe toetsen van tabak en zwarte peper. Zeer correcte en verfrissende wijn, levend van het rode fruit en ondersteund door een toch wel aangename structuur.

Koppel

Lekker bij een zelfgebakken olijfbrood met spekblokjes.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234