Vrijdag 26/02/2021

VRT

Budget voor externe consultants VRT "buiten alle proportie"

Dat een mediahuis zoveel extern advies nodig heeft over zaken die te maken hebben met communicatie, roept vragen op. Beeld Wouter Van Vooren
Dat een mediahuis zoveel extern advies nodig heeft over zaken die te maken hebben met communicatie, roept vragen op.Beeld Wouter Van Vooren

De VRT besteedde in 2015 een half miljoen euro meer aan externe adviseurs dan in 2014. "Onaanvaardbaar", vindt het auditcomité. De nieuwe CEO belooft beterschap.

In het auditcomité van de VRT, dat onder meer de uitgaven controleert, heeft Luc Van den Brande, voorzitter van de raad van bestuur, zwaar uitgehaald naar de directie. Toen hij vernam dat die vorig jaar 2.359.788 euro heeft uitgegeven aan externe consultants, was hij "not amused" - zo staat het in de notulen van het auditcomité, die via een gunstige wind bij De Morgen zijn beland.

De voorzitter herinnerde tijdens de vergadering van het auditcomité aan een eerdere afspraak "om streng toe te zien" op het inzetten van zulke adviseurs: "Hij zegt niet in discussie te willen gaan over de behoefte aan of de noodzaak van consultancy an sich, maar wel dat hij dit cijfer onaanvaardbaar vindt." De directie, aldus nog Van den Brande, moet "in staat zijn om zelf strategisch na te denken", en als ze zich laat bijstaan door consultants, mag dat niet langer "in deze verhouding, die totaal buiten proportie is".

2.359.788 euro

Zoveel gaf de VRT vorig jaar uit aan externe consultants, ruim een half miljoen meer dan het jaar voordien

Paal en perk

Van den Brande voegde daar tijdens de meeting van het auditcomité nog aan toe dat hij die opmerking "al voor het derde jaar op rij" maakte, en sprak de hoop uit dat de directie voortaan "paal en perk" zou stellen aan het gebruik van consultancy.

Verschillende andere leden van het auditcomité deelden de analyse van de voorzitter. Zo vroegen ze zich af waarom een mediahuis zoveel extern advies nodig heeft over zaken die te maken hebben met communicatie. Dat er voor een onderzoek naar het nieuwe gebouw een beroep wordt gedaan op experts, tot daar aan toe. Dat er fiscaal en juridisch advies wordt gevraagd, is ook normaal. Maar duur advies over de digitale transformatie en de bouw van digitale platformen? Dat vindt het auditcomité niet vanzelfsprekend.

Uit een gedetailleerd overzicht blijkt dat de VRT in 2015 met 2.359.788 euro ruim een half miljoen meer aan consultants besteedde dan het jaar voordien, toen de totaalsom 1.821.975 bedroeg. "Het probleem bestaat al lang", zegt een lid van de raad van bestuur. "Wij vragen ons al jaren af waarom de VRT zoveel externe expertise moet inhuren, gelet op het feit dat er een uitgebreide directie is, en een uitgebouwd middenmanagement."

De VRT is niet verplicht om details over dit soort facturen te delen met de raad van bestuur. Ook minister van Media Sven Gatz (Open Vld) geeft geen concreet antwoord als hij daarover in het Vlaams Parlement wordt ondervraagd, zoals dat op 9 mei 2016 nog gebeurde door N-VA-parlementslid en oud-VRT-medewerkster Manuela Van Werde.

Documenten die De Morgen kon inkijken, tonen aan dat de grootste bedragen qua extern advies in 2015 aan de VRT werden gefactureerd door het Londense bedrijf The Upside, dat ook klanten zoals Adidas en Heineken helpt nadenken over de digitale shift, en het Belgische Empact, dat transformatieprocessen begeleidt. Aan Empact betaalde de VRT 616.010 euro (tegenover 431.526 euro in 2014), aan The Upside 456.467 euro (tegenover 331.215 euro in 2014).

'Normaalste zaak van de wereld'

"Ik vind het verbijsterend dat deze discussie en deze bedragen zijn uitgelekt", zegt Bob Vermeir, de corporate woordvoerder van de VRT die spreekt namens zowel directie als raad van bestuur - de discussies blijven immers achter gesloten deuren. "Er is niets onlogisch aan de hand", zegt Vermeir. "De VRT moet proberen om te overleven in een veranderende context. Het directiecollege werkt daarvoor een algemene strategie uit, niet de consultants. Maar net zoals bij andere bedrijven is het normaal dat men zich voor bepaalde projecten laat ondersteunen door externe specialisten. Dat er nauwkeurig wordt toegezien op alle budgetten en dat daar soms discussie over bestaat, is evenzeer de normaalste zaak van de wereld."

Maandag werd het verslag van het auditcomité mondeling toegelicht voor de raad van bestuur, waar uiteraard ook de nieuwe CEO Paul Lembrechts aanwezig was, die niet verantwoordelijk is voor de uitgaven van de voorbije jaren. Lembrechts beloofde de uitgaven voor consultancy tot maximaal 2 miljoen euro per jaar te beperken. "We hebben nog eens duidelijk gemaakt dat we vinden dat overdreven werd", zegt een lid van de raad van bestuur. "Ik hoop dat die boodschap nu wel is overgekomen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234