Vrijdag 24/03/2023

AchtergrondHoreca

Btw omlaag, toch worden de pinten duurder: hoe kan dat?

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

De btw voor de horeca gaat naar omlaag en dus worden drankjes binnenkort duurder. Tot 10 procent zelfs. Verschillende café-uitbaters laten weten dat 'coronaterrassen' enkel haalbaar zijn met een prijsverhoging. ‘Ze moeten wel’, zegt professor economie Stefan Ruysschaert (UGent) die uitlegt wie beter wordt van zo’n btw-verlaging.

STS

Mondmaskers hebben dan wel als eigenschap dat ze schaamrood op de wangen verbergen, maar toch even de volgende tip voor wie op 8 mei een terrasje plant: vertrek met genoeg geld op zak. Verschillende horecaondernemers geven aan dat ze niet enkel een opfrisbeurt geven aan terrastafels, maar ook aan de prijskaart. De horecacel van Oost-Vlaanderen gaat zelfs uit van een stijging van 10 procent.

Professor Ghislain Houben (UHasselt), gespecialiseerd in horeca, schrikt niet. "Logisch vanuit het standpunt van de cafébaas", zegt hij. "Velen doen met lange tanden hun terrassen open: puur omdat de concurrenten het ook doen en ze geen klanten kwijt willen. Enkel een terras is bijna nooit rendabel. Vaste kosten zoals huur lopen door, het personeel kost geld en als het weer tegenvalt, sta je daar voor een paar tafeltjes. Er zijn veel onzekerheden, en dan kan je best ook de klant een deel van het risico laten betalen."

Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen is het daarmee eens, maar weigert vandaag al een voorafname te doen over de prijzen op terrassen. "We gaan dat monitoren. Uit een bevraging blijkt wel dat meer dan de helft denkt niet rendabel te zijn met een beperkte capaciteit: minder tafels door de anderhalve meter-regel, de opgelegde beperking aan openingsuren en de beperking van het aantal gasten aan tafels.”Kleine winstmarges

Net zoals Apple zich afvraagt wat de Belg wil betalen voor de nieuwste iPhone, doet een uitgeslapen horeca-ondernemer dat ook. Als het product 'een gezellig terrasje' al 200 dagen uit handel is, dan betalen u en ik mogelijk met de glimlach wat meer voor een trappist of een latte macchiato? "Een goede cafébaas kent inderdaad z'n klanten en door de lange sluiting is er toch wat meer draagvlak", zegt De Caluwe. "We hebben de voorbije maanden online cursussen georganiseerd en die over de juiste prijs rekenen voor eten en drinken was veruit het populairst.”

Wie wint het meest?

Maar wacht eens: door de tijdelijke btw-verlaging van 21 naar 6% in de horeca is de marge voor de sector toch 15% groter, zelfs als de prijzen gelijk blijven? "Klopt", zegt professor fiscaliteit Stefan Ruysschaert (UGent), "maar de hamvraag is: wie steekt die btw-verlaging op zak? De brouwerijen of andere toeleveranciers, de caféhouder of de consument? Ik gok op de grote spelers, de brouwerijen en toeleveranciers. Zij kunnen hogere prijzen vragen of minder korting toestaan. Cafés en restaurants werken in een heel competitieve markt met veel concurrentie, kleine winstmarges en hoge vaste en personeelskosten. Grote horecazaken met grote terrassen zullen een positief effect ervaren van de btw-verlaging, kleinere zaken met een klein terras of zonder terras zullen geen effect zien. Wellicht verliezen ze zelfs omzet die naar de zaken mét terras gaat."

Is bijvoorbeeld bier duurder geworden tijdens corona? Ja, zegt FOD Economie, dat prijzen vergelijkt. "Maar dat hebben we door de sluiting niet in de horeca kunnen doen", klinkt het. "Wel in de supermarkten en daar zijn prijzen door promoties wel wat volatieler. Uit onze gegevens blijkt dat de prijzen voor bier in de supermarkt in het eerste kwartaal van dit jaar met gemiddeld 3,1% gestegen zijn in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. In 2020 bedroeg de jaar-op-jaarprijsstijging 3,4%, na een lichte jaar-op-jaarprijsdaling van 0,1% in 2019."

Het frituur-effect

Onze grootste brouwerij - AB Inbev - laat alvast weten de prijzen voor de horeca de volgende maanden niet te verhogen. "Maar elke cafébaas kiest natuurlijk zelf hoeveel hij vraagt."

Wat als de terrassen vollopen en de prijzen en masse naar omhoog gaan? Riskeren we dan een 'frituur-effect', waar zelden de boodschap aan de muur hangt dat door het dalen van de aardappelprijzen een pak friet goedkoper wordt . "Uit onderzoek blijkt dat een tijdelijke btw-verlaging leidt tot permanente stijging van de prijzen", zegt professor Ruysschaert. "Het bekendste voorbeeld zijn de Finse kappers. Ze verlaagden hun prijzen niet toen de btw naar omlaag ging, maar toen de overheid jaren later de btw optrok, gingen de prijzen naar omhoog. Ik hou er rekening mee dat de concurrentieslag in de horeca na de zomer de prijzen onder druk kan zetten, maar dat valt nog af te wachten."

Prijs pintje blijft gelijk in café Den Arend in Roeselare

Corona verandert veel in de samenleving, maar niet alles. In café Den Arend in Roeselare zal op 8 mei een fris getapte Cristal Alken, een frisdrank of een kopje koffie evenveel kosten als voor de mensheid leerde waar het Chinese Wuhan lag: 2,2 euro.

“Wij gaan de prijzen handhaven”, zegt uitbater Jean-Claude Vanbesien. “Ik heb eens overlegd met de andere horecaondernemers in Roeselare en de meesten gaan geen prijsverhoging doen. Op bier verdien ik weinig, maar een koffie kost mij maar 80 cent, en daar maak ik dan wel goede winst op. Ik heb een terras waar zestig mensen overdekt en zestig in openlucht kunnen zitten. Dat maakt in ‘t beste geval 120 klanten, en dan kunnen we er wel aan uit. Ik werk met twee personeelsleden en schakel geen extra krachten in om wat te besparen. Ik hoop wel dat de mensen wat meer geduld zullen opbrengen, als hun bestelling niet binnen vijf minuten voor hun neus staat. Dat is soms al wel eens een probleem, maar ik heb tijdens deze coronatijd toch gezien dat mensen een kwartier op een brood kunnen wachten. Bij een pintje zal het dan ook wel geen probleem zijn zeker?” (SSB)

Pintje wordt halve euro duurder in Antwerpse horecazaken van Wim Van Der Borght

De Antwerpse ondernemer Wim Van der Borght gaat volgende week maar vijf van zijn tweeëntwintig horecazaken openen. Voor bier, frisdrank en koffie zal je bovendien dieper in de buidel moeten tasten dan vorige zomer. “Die btw-verlaging is niet genoeg om de geleden schade te dekken”, zegt hij. “Bij een maaltijd serveren komt een hele voorbereiding kijken, een terras openen zet een hele machine in gang. Als je terras drie keer per dag verstoord wordt door een regenbui, is het niet meer werkbaar. Bovendien heb je hoge kosten, en als je terras maar halfvol zit door slecht weer is dat opnieuw niet rendabel.” Vanaf volgende week stijgen dan ook de prijzen met een halve euro. Dan betaal je 3,50 euro voor frisdrank, een pint en zelfs koffie in de zaken van Van der Borght. “Het afgelopen jaar zijn de prijzen bij de fabrikant gestegen, zowel voor frisdrank als bier en koffie. Het is logisch dat we dat doorrekenen. Daarnaast blijven we met een verminderde capaciteit werken, zeker nu we binnen nog niet mogen openen, en zitten we met de verplichte sluiting om 22 uur.” (BSB)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234