Bruxxels 'no' tegen Europees no man's land
Vandaag is dag vijf van de blijde bezetting van het Brusselse Luxemburgstation. Na een streetparty op het Brusselse Jourdanplein trok een tweehonderdtal mensen zaterdagavond naar het station. Het leegstaande gebouw werd door de leden van het collectief bezet. Of beter: door hun aanwezigheid voorlopig beschermd. In de Europese wijk wil Bruxxel tijdelijk nieuw leven blazen in het station om er tot de top van Laken het hoofdkwartier van zijn ludieke acties van te maken.
Brussel
Van onze medewerkster
Katrien Bruyland
Het ruikt naar soep in het pas heropende buffet van het Brusselse Luxemburgstation. Water wordt afgetapt van de brandslangen, elektriciteit is er tot nader order niet. Terwijl leden van de mobiele actiekeuken hopen soepgroenten snijden, worden we door het "pas heropende" station geleid door leden van Bruxxel.
"We zijn hier binnengekomen zonder brokken te maken", zegt Maxime Biaumet, een van de leden van Bruxxel. "We hebben de sleutel op straat gevonden", grijnst hij. "Het station is veilig zolang wij hier zitten."
Bruxxel is een Brussels collectief van individu's en organisaties die met ludieke acties protesteren tegen de antisociale politiek van Europa in de hoofdstad en vooral tegen de weerslag ervan op de leefbaarheid. "We zijn niet van plan hier te komen wonen maar we hebben wel alles zoveel mogelijk schoongemaakt. Het station heeft voor ons een symboolfunctie. Met dit voorbeeld willen we aan het publiek tonen hoe Europa om zich heen vreet en wat ons in de toekomst te wachten staat: een lege betonnen buurt die na de kantooruren dood is. Vroeger werd hier nog veel meer geleefd, waren er cafés en winkels. Wij willen een stad op mensenmaat, geen getto voor eurocraten en rijke zakenmannen, geen no man's land gecontroleerd door een Europees leger. Samen met de wijkcomités vechten we tegen de mensonvriendelijke logica die de bouwheer hanteert."
Espace Leopold, bouwheer van het Europees Parlement in de Leopoldswijk, wacht op de goedkeuring van Stedenbouw door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om nieuwe bouwplaatsen te openen. Gwenaël Breës: "De zijvleugels van het station gaan zeker tegen de grond als de plannen goedgekeurd worden, en dat wil zeggen dat het buffet weg moet. Ze hebben ons gevraagd om hier weg te gaan omdat ze naar eigen zeggen de goedkeuring van Stedenbouw verwachten en onmiddellijk met de bouwplaatsen willen beginnen. Maar die goedkeuring is er nog niet. En als ze er komt, weten we nu al dat de gemeente Elsene beroep zal aantekenen bij de Raad van State. Naar verluidt wil Espace Leopold immers de beschermde façade van het station afbreken om ze elders weer op te bouwen." Fijntjes vervolgt Breës: "Daarnet kregen we bezoek van mensen van het kabinet van minister Gosuin. Nu maandag beginnen ze hier aan de gevel met een affichecampagne voor toerisme in Brussel. Die mensen wisten ons te zeggen dat die campagne toegezegd is voor een duur van drie maanden. Ik denk dus niet dat Espace Leopold een bouwplaats zal installeren voor de top van Laken."
Op de tweede verdieping boven de lokettenzaal bevindt zich het koninklijk salon, de salle des pas perdus, de wachtzaal waar koning Leopold I op zijn trein kon wachten. De hoge plafonds zijn beschermd door de dienst Monumenten en Landschappen maar de ornamenten aan de muren en de marmeren schouwen zijn uitgebroken. "Dit is wat de NMBS en Espace Leopold goed beheer noemen. Ze hebben het gebouw laten verkommeren en hebben het bewust of onbewust laten plunderen." Breës wijst naar een groot raam dat dichtgetimmerd is met triplex. "Daar zat ooit een beschermd glasraam in. Geen hond die weet waar het nu is."
Op een steenworp van het officiële informatiecentrum van de EU wil het collectief in de lokettenzaal en het buffet van het verlaten Luxemburgstation een informatiepunt opzetten dat een alternatieve kijk biedt op het hart van het Brusselse euroland. Maar blijven is niet mogelijk zonder toestemming van de NMBS, tot nader order nog steeds de eigenaar van het stationsgebouw. Gisterenmiddag had Bruxxel een informatievergadering over de bedoeling van de actie. Gwenaël Breës: "Intussen hebben we gehoord dat minister Durant een brief geschreven heeft waaruit zou blijken dat ze onze actie gunstig gezind is."