Dinsdag 30/05/2023

champions League

Brute pech nekt Club Brugge in 85ste minuut

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Wat een verschil, die leeuwen van Leko, vergeleken bij die lammetjes van Preud'homme twee jaar geleden. Wat jammer dat ze door een goal uit de kluts hun eerste puntje in de Champions League mislopen.

Hans Vandeweghe

Het enige doelpunt van de wedstrijd viel in de 85ste minuut en hoe dat precies in zijn werk is gegaan, is te stom voor woorden. Een niet al te beste Duitse pass, wegwerken van Mitrovic, maar jammer voor hem op de voet van de inlopende Pulisic, wiens bal over het hoofd van doelman Letica vloog. Zonde, zonde. Puur ongeluk voor Club, en geluk voor een mager Dortmund.

Soms is het verschil in budget en talent en alles wat daar bij komt nog zo groot, de historie speelt altijd mee. In de twee voorgaande confrontaties met Club, uiteraard altijd in het Europees voetbal, beet Dortmund telkens in het stof. De eerste keer was dertig jaar geleden, de prehistorie als het ware. Augustus 2003 ligt al dichter bij het heden.

Die rekening stond nog open, al schoot Dortmund zich in 2003 in eigen stadion toch vooral in de eigen voet toen ze twee lullige strafschoppen misten in de serie, die moest beslissen over wie naar de eindronde van de Champions League ging. Dortmund had op kwalificatie gerekend, had zwaar geïnvesteerd en ging in de maanden daarop bijna financieel overkop. De club torste een schuld van 150 miljoen euro en had zelfs een overbruggingskrediet van 3 miljoen nodig om de salarissen te betalen. Dat krediet kwam van concurrent Bayern München zowaar.

David tegen Goliath

Van geldgebrek is anno 2018 geen sprake meer van. Met een omzet van 536 miljoen euro (Club 60 miljoen) en een gemiddeld toeschouwersaantal van 82.000 (Club 23.000) speelt Dortmund in een andere competitie, letterlijk en figuurlijk. En toch was daar weinig van te merken, althans in de eerste helft, min de eerste tien seconden dan. Die waren bijna desastreus omdat Mitrovic bij een eerste balcontact de bal veel te zacht naar zijn doelman terugspeelde en de Duitse aanvallers zomaar een kans cadeau kregen.

De echte start was veel beter. De eerste 25 minuten kwam Dortmund er nauwelijks aan te pas. Het was vintage Club, zoals het in de competitie elke wedstrijd aanvat: vooruit verdedigen, lopen, goed voetbal als het kan, harken als het moet, steeds de vrije man zoeken en vooral niet bang om het duel aan te gaan.

Het was vrij duidelijk met welk plan Ivan Leko was gestart. Het moest snel en over de vleugels gaan. Op rechts was daar ene Thibault Vlietinck geposteerd, een 21-jarig talent met veel loopvermogen. Hij liep zich dan ook de ziel uit het lijf in de wetenschap dat hij een back-up op de bank had zitten in de persoon van Dion Cools. Die zat daar naast Brandon Mechele. Toch vreemd dat twee sterkhouders van de kampioenenploeg van vorig seizoen nu niet meer zeker zijn van hun plaats.

Vreemd genoeg waren de statistieken aan het eind van de eerste helft in het voordeel van de Borussen: meer balbezit, betere passing, nog meer gelopen dan de Bruggelingen, meer corners en meer schoten (één voor Club tegen drie voor Dortmund) binnen het doelkader. En toch leek Club vaker gevaarlijker, speelde dichter bij keeper Bürki en moest Dortmund verdedigend meer aan de bak.

Dat er geen statistiek bestaat voor intensiteit, is jammer, want ook daarin blonk Club uit. Dus was de vraag hoelang ze dat zouden kunnen volhouden tegen de goed opgestelde Duitsers, die na het halfuur wel hun draai vonden en opschoven richting Letica.

Dat deden ze ook in de tweede helft, maar veel tempo zat er niet in het Duitse spel. Ze stelden zich tevreden met de bal rond te spelen in de wetenschap dat de tegenstander dan niet kan scoren. Een gelijkspel heb je, voor een overwinning moet je werken en daar had Dortmund niet al te veel zin in.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Het kwam het spektakel alvast niet ten goede. De tweede helft was beduidend minder dan de eerste. Bij Club stapelden de onzorgvuldigheden zich op en Dortmund was weinig geïnspireerd. Het controleerde en controleerde en tikte en tikte, maar Duitse kansen waren er niet.

Wel één grote Brugse. Bij fout uitverdedigen van Dortmund kwam Openda oog in oog met de doelman, maar hij koos voor een punter rechtdoor. En toen kwam die hoogst ongelukkige fase met nog vijf minuten te gaan.

Door de 1-2 overwinning van Atlético Madrid bij AS Monaco zijn de Spanjaarden samen met Dortmund leider na de eerste speeldag. En zo gaat dat dan in de Champions League: volgende speeldag is over veertien dagen en dan moet Club uitgerekend bij Atlético aan de bak.

Het was vintage Club: vooruit verdedigen, lopen, goed voetbal als het kan, harken als het moet en niet bang om het duel aan te gaan

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234