Woensdag 28/07/2021

#BrusselsLockdown

#BrusselsLockdown: dit gebeurt er vandaag (niet)

Premier Michel en zijn vicepremiers Jambon en De Croo delen de beslissing van de Veiligheidsraad mee. De dreiging blijft 'aanwezig en zeer nabij'. Beeld Bob Van Mol
Premier Michel en zijn vicepremiers Jambon en De Croo delen de beslissing van de Veiligheidsraad mee. De dreiging blijft 'aanwezig en zeer nabij'.Beeld Bob Van Mol

De aankondiging dat het dreigingsniveau op 4 blijft, kwam gisterenavond enigszins als een verrassing. Doorheen de dag hadden verschillende regeringsbronnen laten uitschijnen dat het niveau opnieuw naar 3 zou dalen of dat er toch minstens een aantal versoepelingen van de veiligheidsmaatregelen kwamen. Het antiterreurorgaan OCAD besliste anders op basis van zijn informatie: alle huidige maatregelen moesten behouden blijven om de veiligheid zoveel mogelijk te garanderen. Meer zelfs: er moesten er nog een aantal bijkomen.

Politie en leger de straat op

De politie en het leger blijven zeer aanwezig in de hoofdstad. De lokale politiezones in Brussel worden hiervoor aangevuld met een paar honderden reservetroepen van de federale politie. Indien nodig kunnen ook de provinciale afdelingen van de federale politie bijspringen. De politie patrouilleert vooral op straat. Het leger wordt ingezet voor bewakingsopdrachten op plaatsen die geviseerd kunnen worden door terroristen. Vooral ambassades, monumenten, winkelstraten.

Yves Huwart van legervakbond ACMP: "De militairen zijn bereid om bij te springen. Het is natuurlijk afwachten of dit op langere termijn houdbaar blijft. Ik krijg geen klachten binnen van militairen. Er wordt rekening gehouden met hen. Zo worden sinds zondagochtend maaltijden rondgedeeld aan soldaten op straat. Tot nu toe moesten ze noodrantsoenen eten. Dit soort kleine dingen helpen al."

Gisteravond rond 22 uur trok vanuit de Reyerslaan nog een kolonne van zes militaire vrachtwagens Brussel binnen, het ging om zeker 150 extra troepen.

De samenwerking tussen de politiediensten, het kabinet Binnenlandse Zaken en het kabinet Defensie loopt vlot, klinkt het bij alle betrokken partijen. Een belangrijke ingreep is dat de zes Brusselse politiezones ervoor gekozen hebben om Guido Van Wijmeersch, de hoofdcommissaris van de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene, aan te stellen als 'golden commander'. Hij moet de situatie in de hoofdstad overzien en coördineren. Bij de nationale betoging in oktober gebeurde dit ook.

De politie patrouilleert op straat in Molenbeek- en bij uitbreiding in heel Brussel. Het leger springt de agenten bij met bewakingsopdrachten. Beeld Bob Van Mol
De politie patrouilleert op straat in Molenbeek- en bij uitbreiding in heel Brussel. Het leger springt de agenten bij met bewakingsopdrachten.Beeld Bob Van Mol

Brusselse metro blijft dicht, De Lijn blijft rijden

De Brusselse vervoermaatschappij MIVB besliste om de metro- en premetrodiensten ook vandaag dicht te houden. Trams en bussen die door tunnels moeten, zijn ook geschrapt. Drie pendelbussen vervangen de trams 7 en 25 tussen Pétillon en Meiser, rijden op de route Thomas-Liedts-Kruidtuin-Rogier-Noord om de lijnen 3, 7, 25 en 55 te vervangen en tussen de Ninoofsepoort en het Zuidstation voor tram 51.

Zes buslijnen (14, 20, 22, 36, 72 et 78) zijn geschrapt. Op de andere lijnen ligt de frequentie lager. "Verschillende personeelsleden zijn niet komen opdagen. Doordat de scholen dicht zijn, zijn sommigen onder hen thuis moeten blijven om op hun kinderen te passen, terwijl anderen niet wilden werken", zegt een woordvoerder van de Brusselse vervoersmaatschappij. De overgrote meerderheid kwam wel werken "in uitzonderlijke en moeilijke omstandigheden", luidt het.

De bussen van De Lijn blijven vandaag gewoon rijden, ook de ritten vanuit de Vlaamse rand naar Brussel gaan door. Omdat de Brusselse scholen vandaag gesloten zijn, zal De Lijn geen schoolritten uitvoeren naar de hoofdstad.

NMBS: ook treinen naar Brussel blijven rijden

De NMBS besliste om alle treinen naar Brussel te laten rijden. "De veiligheidsmaatregelen hebben geen invloed op de treinregeling morgen. Station Schuman blijft gesloten", luidde de aankondiging.

Brusselse scholen, crèches, hogescholen en universiteiten blijven dicht

Alle kinderopvangcentra en scholen in Brussel houden vandaag de deuren gesloten. In het Nederlandstalig leerplichtonderwijs gaat het om 174 basisscholen en 34 middelbare scholen. De maatregel plaatste de onderwijsverstrekkers voor een grote uitdaging. Zij moesten gisterenavond in allerijl alle ouders per mail of telefonisch bereiken. "We hebben onze directeurs ingelicht en zij proberen nu elke vader en moeder op de hoogte te brengen", zegt Chris Smits van Katholiek Onderwijs Vlaanderen.

Zowel het Katholiek Onderwijs als het Gemeenschapsonderwijs was aanvankelijk van plan om noodopvang te voorzien, maar kwam daar later op de avond van terug. "We dachten aanvankelijk dat alleen de lessen geschorst waren", zegt Smits. "Maar nu moeten we op bevel van de politie de scholen sluiten. Dat betekent dus dat er ook geen opvang zal zijn."

Het Brusselse hoger onderwijs blijft vandaag ook dicht. De Université Libre de Bruxelles en de Vrije Universiteit Brussel raden medewerkers af om te komen werken en wijzen hen op de mogelijkheid tot telewerken.

Een rist bedrijven neemt zijn voorzorgen

Het Verbond van Belgische Ondernemingen waarschuwt voor paniekreacties maar raadt bedrijven tegelijk een 'berekende waakzaamheid' aan. "Wat we vandaag moeten vermijden, is paniek en hysterie, waardoor Brussel en het land economisch plat dreigen te liggen. We moeten daarentegen met zijn allen wel zeer alert en waakzaam blijven. Daartoe kan men, waar mogelijk, bijvoorbeeld overwegen om de arbeidsorganisatie dusdanig aan te passen dat het werk bijvoorbeeld van op afstand of vanuit decentrale werkplaatsen uitgevoerd kan worden."

Het hoofdkantoor van KBC, aan de Brusselse Havenlaan, blijft vandaag gesloten, net zoals enkele regionale kantoren in het Hoofdstedelijk Gewest.

Belfius heeft 2.200 medewerkers van zijn hoofdkantoor in Brussel aangeraden om vandaag van thuis te werken vanwege het verhoogde dreigingsniveau in het Brussels Gewest. Dat bevestigt woordvoerster Ulrike Pommée. "We hebben een sms gestuurd naar 2.200 medewerkers om hen te vragen van thuis te werken of afspraken te verplaatsen", aldus Pommée. "De medewerkers zijn uiteraard welkom in Brussel, maar we raden wel aan om te telewerken."

Olivier Willockx van de Brusselse werkgeversorganisatie BECI, dat duizenden ondernemingen vertegenwoordigt, zegt dat bedrijfsleiders heel pragmatisch omgaan met de situatie. "We geven als federatie geen advies, niemand heeft daar boodschap aan. Het hangt allemaal af van de context. Wie in een ziekenhuis werkt, kan niet afwezig blijven, wie op een bankkantoor werkt misschien weer wel." Normaal moet iedereen in de mate van het mogelijke naar het werk, weet Willockx. "Het is zoals bij een stakingsdag. Maar er is veel begrip bij werkgevers wegens deze uitzonderlijke omstandigheden. Als de metro of het openbaar vervoer lam ligt, is dat niet vanzelfsprekend."

Unizo stelt haar Ondernemerslijn (0800/20.750) open als meldpunt voor (Brusselse) ondernemers. Ze kunnen er terecht met vragen en ze krijgen er informatie over de te nemen maatregelen. Ze roept op om de kalmte te bewaren en de veiligheid voorop te stellen. Omdat er veel vragen zijn over wat ondernemers moeten doen, opende Unizo een speciale webpagina. Daarop vinden ondernemers antwoorden op vragen als 'Moet ik mijn personeel betalen als ik mijn winkel sluit omwille van de terreur?', 'Heb ik recht op compensaties?' De informatie wordt up-to-date gehouden. Unizo roept Brusselse ondernemers ook op om de eventuele economische schade door te geven om een zicht te krijgen op eventuele compensatiemaatregelen. Unizo zal in elk geval aan de RVA vragen om tijdelijke werkloosheid toe te laten aan ondernemingen gevestigd in het Brussels Gewest wegens het afgekondigde terreur- alarm.

Veel cultuurhuizen dicht

Een aantal Brusselse cultuurhuizen past ook morgen de programmering aan. Concertzalen Ancienne Belgique en Botanique schrappen alle concerten, Muntpunt en de Koninklijke Bibliotheek blijven gesloten. Het Atomium zou wel opnieuw opengaan voor het publiek.

Ambtenaren gaan werken

De ambtenaren van de federale overheidsdiensten gaan vandaag gewoon aan de slag, de gebouwen zullen streng bewaakt worden. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) besliste om het asielloket van de Dienst Vreemdelingenzaken te sluiten, waardoor asielaanvragen vandaag niet behandeld zullen worden.

De gebouwen van de Vlaamse overheid in Brussel zijn vandaag open. Er wordt voor extra politiebewaking gezorgd aan de ingang. Leidende ambtenaren kunnen wel beslissen om hun personeel zo veel mogelijk te laten telewerken.

Selectiedienst Selor annuleert alle interviews, selectie- en taaltests. De tests zullen op een later tijdstip opnieuw ingepland worden. "We houden de kandidaten dagelijks op de hoogte of de tests de komende dagen al dan niet plaats vinden via onze website, sociale media of mail", luidt het.

Vergadering Europese financiënministers gaat door

Een aantal geplande Europese vergaderingen in Brussel gaan gewoon door. Dat deelt de permanente EU-vertegenwoordiging van Luxemburg op Twitter mee. Luxemburg is momenteel EU-voorzitter. De ministers van Financiën van de eurozone, de Eurogroep, komen om 15 uur samen om over de ontwerpbegrotingsplannen van de lidstaten.

NAVO sluit deuren

De NAVO-gebouwen blijven vandaag gesloten. Enkel de hoogst noodzakelijke minimumbezetting wordt gegarandeerd, volgens een NAVO-bron.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234