Maandag 24/01/2022

Brusselse ziekenhuizen mogen straks niet meer met pet-scanner werken

'Dertien scanners in België is meer dan voldoende'

Brussel

Eigen berichtgeving

In een grote advertentie in enkele Franstalige kranten trokken drie Brusselse ziekenhuizen gisteren aan de alarmbel. Door een maatregel van de federale ministers voor Volksgezondheid en Sociale Zaken verliezen zij eind van deze maand hun erkenning voor het gebruik van de pet-scan, een vrij nieuwe screeningsmethode die onder andere gebruikt wordt bij het opsporen van kankertumoren. Met hun maatregel willen beide ministers vooral zorgen dat het budget Volksgezondheid niet al te zeer belast wordt door uitgaven voor zware apparatuur.

In juni van vorig jaar besliste de ministerraad een beperking in te stellen op het gebruik van pet-scanners. Bij een pet-scan wordt een patiënt ingespoten met een radioactief product, waardoor na scanning tumoren makkelijker zichtbaar worden. Vanaf eind deze maand mogen enkel nog de zeven universitaire ziekenhuizen en zes andere centra (verdeeld over de gemeenschappen, naargelang het aantal inwoners) de techniek gebruiken.

De Brusselse ziekenhuizen (het Centre Hospitalier Interrégional Edith Cavell, de Cliniques de l'Europe en het Centre Pet-Scan Bruxelles-Halle) nemen het niet dat ze na eind augustus de pet-scan niet meer mogen gebruiken. "De ministers kondigden met grote trom een grootschalige borstscreeningscampagne aan, maar beperken tegelijkertijd het gebruik van een techniek waarmee kanker heel makkelijk kan opgespoord worden", schrijven ze in een gezamenlijke advertentie.

Op het kabinet van minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (SP) heeft men begrip voor de klacht van de ziekenhuizen, maar in ons land zijn niet meer dan dertien scanners nodig, klinkt het daar. "De beperking kwam er omdat al vijftien scanners in gebruik waren en andere ziekenhuizen lieten weten ook van plan te zijn dergelijke apparaten aan te kopen", reageert dokter Dirk Raemakers, adviseur van de minister. "Ons land heeft al veel meer dergelijke scanners dan de ons omringende landen. Nederland heeft er 2,5 per tien miljoen inwoners, de Verenigde Staten bijvoorbeeld 5,3. We moesten dus ingrijpen, anders swingt het budget van Volksgezondheid de pan uit en is er geen ruimte meer voor andere zaken. Zo'n scanner kost al snel 70 tot 80 miljoen frank (1,7 à 2 miljoen euro). Sommige centra zijn toch overgegaan tot de aankoop van een toestel, ook al wisten ze dat we een beperking wilden."

Een goedwerkende pet-scanner kan volgens dokter Raemakers jaarlijks 1.000 tot 1.500 scans uitvoeren. In 2000 werden in alle centra samen nog geen 6.000 scans gemaakt. "De pet-scanner kan maar ingeschakeld worden voor de opsporingen van enkele kankers, vooral longtumoren, lymfomen en tumoren van de dikke darm. Bij die tumoren weten we dat het gebruik van de pet-scan zinvol is. De dertien centra die nu een erkenning kregen, kunnen dus zonder moeite aan de vraag voldoen. Zeker in Brussel, waar al enkele universitaire ziekenhuizen zijn, is er een overaanbod."

(CG)

Nederland heeft nu 2,5 pet-scanners per tien miljoen inwoners, de Verenigde Staten vijf

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234