Vrijdag 07/10/2022

Brusselse ziekenhuizen in het vizier

Ook de raden van bestuur van Brusselse ziekenhuizen zijn bemand door politici en ook hier circuleren hoge zitpenningen. Het was wachten tot Pascale Peraïta (PS) weg was bij het OCMW om de cijfers te kennen.

De voogdijministers van het Brussels Gewest wilden al langer weten hoeveel de OCMW-raadsleden van Stad Brussel verdienen door te zetelen in raden van bestuur. Hun vraag stuitte onder het OCMW-voorzitterschap van Pascale Peraïta (PS) altijd op een njet. Bronnen in de OCMW-raad van Brussel zeggen dat er na haar vertrek de expliciete vraag was vanuit de raad om de cijfers eindelijk aan het Gewest te geven.

Die transparantie is voor het ene raadslid al vervelender dan voor het andere. Heel wat raadsleden zetelen gratis in raden van bestuur, of krijgen 77 euro voor een vergadering per jaar.

Maar in de Brusselse ziekenhuizen zijn er grote verschillen. Zo krijgt de voorzitter van de raad van bestuur van het Brugmann-ziekenhuis Christophe Pourtois (MR) 32.365,56 euro bruto per jaar. Alain Nimegeers (MR) krijgt er 24.274,32 euro. Andere raadsleden moeten het doen met 800 euro per jaar voor een vergadering per maand.

Bij de vzw's Samusocial en De Brusselse Keukens konden de grote verschillen verklaard worden doordat er gewerkt wordt met een permanent bureau. Zo'n bureau bestaat uit een deel van de raad van bestuur dat regelmatiger samenkomt.

Onze rondvraag bij bestuursleden in Brusselse ziekenhuizen kon geen uitsluitsel geven of ook zij met zo'n bureau werken. Maar het staat vast dat sommige bestuursleden meer opstrijken dan anderen.

Bij het UMC Sint-Pieter ging het afgelopen jaar zo 32.365,56 euro naar Pascale Peraïta (PS), die moest opstappen als voorzitter van het OCMW in Brussel door het schandaal bij Samusocial.

Koepel boven koepel

Al deze ziekenhuizen zijn bovendien verenigd onder een koepel: Iris. De raad van bestuur van die koepel-vzw wordt voorgezeten door Faouzia Hariche (PS), over wie we eerder al schreven dat ze 19.500 euro krijgt om te zetelen in vzw De Brusselse Keukens. Hariche is op dit moment waarnemend burgemeester .

Oud-burgemeester Yvan Mayeur (PS) richtte in 2015 nog een andere koepel op, het UZC van Brussel, voor de universitaire ziekenhuizen van Brussel Stad. Meerdere leden van de oppositie stelden zich al vragen over het nut van een tweede koepel.

"Onder het voorwendsel van schaalvoordelen heeft hij (Mayeur, BST) een structuur opgezet die dubbelop is met het Iris-netwerk", zei Bernard Clerfayt (DéFI) eerder al in La Dernière Heure. "We weten dat het geld kost, maar niet of het ook iets oplevert."

Nuttig of niet, Christophe Pourtois (MR) strijkt bij het UZC 32.365,56 euro op. Ook Peraïta (PS) kreeg hier het afgelopen jaar 20.227,32 euro. Ze verdienen dus twee keer hoge vergoedingen door te zetelen in de raad van bestuur van een ziekenhuis en van de koepel die erboven staat. Hoeveel de voorzitter van het UZC van Brussel, Yvan Mayeur, kreeg in 2016 is voorlopig nog niet gekend.

De voorzitters van Iris Zuid en Kinderziekenhuis Koningin Fabiola zijn PS-politici, van wie we de vergoeding niet kennen. Hetzelfde geldt voor de voorzitter van het Bordet Ziekenhuis, Robert Tollet, een econoom die geassocieerd wordt met de PS.

Samenzwering

De politieke benoemingen in de raden van bestuur roepen niet alleen vragen op omwille van de hoge vergoedingen. De algemeen medische directrice van het Brugmann-ziekenhuis, Florence Hut, is eind vorig jaar ontslagen, en diende vervolgens een klacht in voor samenzwering in de raad van bestuur.

Volgens sommige leden van de raad van bestuur was het Mayeur zelf die achter het ontslag zat, of zou het alleszins op het stadhuis beslist zijn. Er is een onderzoeksrechter aangesteld en de leden van de raad van bestuur van het Brugmann-ziekenhuis worden een voor een verhoord.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234